ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Αμερικανικό C-17 Globemaster III προχώρησε σε επείγουσα «εκκένωση ασθενών» από την βάση των ΗΠΑ στο Νίγηρα

Ρωσία και Κίνα κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το αντιδυτικό αίσθημα πολλών λαών της Αφρικής και να εκτοπίσουν ΗΠΑ και Γαλλία

Αμερικανικό C-17 Globemaster III προχώρησε σε επείγουσα «εκκένωση ασθενών» από την βάση των ΗΠΑ στο Νίγηρα

Aμερικανικό McDonnell Douglas/Boeing C-17 Globemaster III πέταξε επειγόντως σήμερα το βράδυ από το Ράμσταιν της Γερμανίας στην βάση «Niger Air Base 201» στο Αγκάντεζ, την οποία χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην χώρα από το 2013 και αυτή την στιγμή επιστρέφει στην Γερμανία έχοντας δώσει σήμα για «εκκένωση ασθενών»!

Κανείς δεν γνωρίζει αν εκκενώνει συνολικά το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό ή αν εκκενώνει «ασθενείς», ή τι ασθενείς είναι αυτοί. Πρόκειται για στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων; Πώς κατέληξαν να είναι «ασθενείς»; Yπήρξαν συμπλοκές;

Το σίγουρο είναι πως μετά το τελεσίγραφο των Νιγηριανών προς την στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα να παραδώσει την εξουσία μέσα στις επόμενες ώρες, όταν αυτό λήξει οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν φύγει από την χώρα, για την δική τους ασφάλεια.

Σε ότι αφορά την επικείμενη νιγηριανή εισβολή υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον γερουσιαστή Σέχου Σάνι, για λογαριασμό μία ομάδας επτά πολιτειών της βόρειας Νιγηρίας καθώς αυτές είναι που σε έναν πόλεμο με το Νίγηρα θα υποστούν και τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Είναι προφανές ότι το πρόσφατο κύμα στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Αφρική έχει δημιουργήσει σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα στις δυτικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για τη Ρωσία και την Κίνα.

Η ανατροπή φιλοδυτικών ηγετών σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα, έχουν επίσης εκθέσει τη βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια προς τις πρώην αποικιακές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Γαλλία, και έχουν ανοίξει την «πόρτα» στη Ρωσία να επεκτείνει την επιρροή της στην ήπειρο.

Σε σχετικό χάρτη απεικονίζονται οι τα δύο «μπλοκ» που έχουν σχηματιστεί στην Δυτική Αφρική, ένα φιλοδυτικό και ένα φιλορωσικό.

Το τελευταίο πραξικόπημα στον Νίγηρα είδε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ να καθαιρείται από τη φρουρά του παλατιού του και αμέσως μετά χιλιάδες υποστηρικτές της ανατροπής συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πρεσβεία στο Niamey, φωνάζοντας αντιγαλλικά συνθήματα.

Τα πραξικοπήματα στην Αφρική δεν έγιναν μεμονωμένα. Τα τελευταία τρία χρόνια, πέντε χώρες στη δυτική και κεντρική Αφρική, συμπεριλαμβανομένων πέντε πρώην γαλλικών αποικιών, γνώρισαν στρατιωτικές ανατροπές.

Αυτά τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν εν μέσω ενός ευρύτερου αγώνα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για επιρροή στην Αφρική.

Το αυξανόμενο αντιδυτικό αίσθημα στις πρώην γαλλικές αποικίες έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για το Κρεμλίνο.

Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν τη Ρωσία με την εξέγερση του Νίγηρα, η Μόσχα θα αξιοποιήσει το κυρίαρχο αντιδυτικό αίσθημα στην περιοχή.

Η Βάγκνερ, έχει υποστηρίξει αρκετές στρατιωτικές κυβερνήσεις στην Αφρική και ο ηγέτης της Yevgeny Prigozhin, πανηγύρισε πρώτος απ΄όλους το πραξικόπημα και πρόσφερε βοήθεια στους νέους ηγέτες της χώρας.

Τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ είχαν στρατεύματα στο Νίγηρα, υποτίθεται για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα αλλά στην πραγματικότητα για να έχουν τον πλήρη έλεγχό της.

Επιπλέον, ο Νίγηρας είναι κορυφαίος προμηθευτής ουρανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που προσθέτει στη στρατηγική του σημασία.

Ένας από τους κινητήριους παράγοντες πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα είναι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς τη Γαλλία και τις παρατεταμένες νεοαποικιακές πρακτικές της.

Πολλοί Νιγηριανοί βλέπουν τη Γαλλία ως υπεύθυνη για τα επίπεδα φτώχειας που επικρατούν στη χώρα τους και πιστεύουν ότι η πρώην αποικιακή δύναμη εξακολουθεί να ασκεί αδικαιολόγητη επιρροή στις υποθέσεις του έθνους τους.

«Βγήκαμε να πούμε σε αυτόν τον μικρό Μακρόν από τη Γαλλία ότι ο Νίγηρας μας ανήκει. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε ό,τι θέλουμε με τον Νίγηρα, ασχολούμαστε με όποιον θέλουμε», δήλωσε στο CNN ο Maman Sani, διαδηλωτής υπέρ του πραξικοπήματος.

Η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και των πρώην αποικιών της, γνωστών ως Françafrique, έχει επικριθεί για τη διαιώνιση των αποικιακών πρακτικών και τη διατήρηση του οικονομικού ελέγχου.

Μερικοί υποστηρικτές του πραξικοπήματος στον Νίγηρα βγήκαν στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας αμέσως μόλις το πραξικόπημα ανακοινώθηκε και κρίθηκε επιτυχές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν ρωσικές σημαίες, ζητωκραύγαζαν «ζήτω ο Πούτιν» και εξέφρασαν το αντιγαλλικό αίσθημα τους με συνθήματα όπως «κάτω η Γαλλία» ενώ γκρέμισαν και την ταμπέλα της γαλλικής πρεσβείας.

Αυτό το αντιγαλλικό αίσθημα επαναλαμβάνεται και σε άλλες πρώην γαλλικές αποικίες στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Το φράγκο CFA, ένα νόμισμα που χρησιμοποιείται από 14 έθνη στην περιοχή, έχει αποτελέσει σημείο διαμάχης, καθώς υποστηρίζεται από την Banque de France και είναι συνδεδεμένο με το ευρώ.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στη Γαλλία να ασκεί οικονομικό έλεγχο σε αυτές τις χώρες.

Η δυσαρέσκεια για την επιρροή της Γαλλίας αποτελεί ευκαιρία για τη Ρωσία να επεκτείνει την εμβέλειά της στην Αφρική. Η Μόσχα έχει εντείνει τις προσπάθειές της στην ήπειρο και ο όμιλος Wagner υπήρξε κεντρικό όργανο στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας.

Αυτό οι Αμερικανοί δεν θα το επιτρέψουν και είναι διαθέσιμοι να ξεκινήσουν έναν παναφρικανικό πόλεμο στον οποίο θα συμμετέχουν πάρα πολλά κράτη και θα θυμίζει τον «30ετή πόλεμο» που αιματοκύλισε την Ευρώπη τον 17ο αιώνα.

«Η στρατιωτική επιλογή είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η τελευταία λύση (για την καταστολή του πραξικοπήματος στον Νίγηρα), αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της Ecowas, Abdel-Fatau Musah.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με ανταγωνιστικά συμφέροντα από τα δυτικά έθνη, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους, η Αφρική έχει γίνει πεδίο μάχης για γεωπολιτική επιρροή, πρώτες ύλες και ενεργειακούς πόρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.