ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

«Ανάσα ζωής» για τους Ουκρανούς τα 60 δισ.δολάρια των ΗΠΑ: Πως θα αξιοποιηθούν

Τεράστιες οι ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων

«Ανάσα ζωής» για τους Ουκρανούς τα 60 δισ.δολάρια των ΗΠΑ: Πως θα αξιοποιηθούν

Το κρίσιμο πακέτο βοήθειας 60,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον στρατό του Ζελένσκι καθώς χθες Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι  μετά από μήνες αδιεξόδου  ψήφισαν  την βοήθεια προς το Κίεβο και αυτό επιτρέπει πλέον τους Ουκρανούς επιτελείς να μπορούν να οργανώσουν καλύτερα την άμυνα απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις που όμως συνεχώς μεγεθύνονται και προχωρούν.

Με τα 60 αυτά δισ.$ που έχει λαμβάνειν ο Ζελέσνκι, θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος των πολεμικών του επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας. 

Η ουκρανική ηγεσία περίμενε όπως η έρημος το νερό αυτή την χρηματοδότηση την ίδια στιγμή που οι μηχανοκίνητες μονάδες της μετέπιπταν σε μονάδες πεζικού ελλείψει μηχανοκίνητων μέσων ενώ όλη η γραμμή αντιπαράθεσης είχε ξεκινήσει να σκάβεται σε μια προσπάθεια μέσα από το δόγμα της “ευέλικτης άμυνας” να σταματήσουν την ρωσική επίθεση.

Παράλληλα και μέχρι να μπορέσουν αυτά τα χρήματα να μετατραπούν σε πρακτική βοήθεια οι ΗΠΑ υπόσχονται να στέλνουν συνεχώς πυραύλους ATACMS με σκοπό να μπορούν να καταστρέφονται οι ρωσικές δυνάμεις επιμελητείας και έτσι να μπορέσουν να συγκρατήσουν κάποια μαζική ρωσική επίθεση.

Ο ουκρανικός στρατός δείχνει γενναιότητα αλλά αυτό μόνο αρκεί; Πάντως με τη νέα αμερικανική χρηματοδότηση πιστεύουν ότι θα αποκτήσουν και τα μέσα.

Και αυτά που κυρίως περιμένουν είναι πυρομαχικά, άρματα/ΤΟΜΑ, αντιαεροπορικά και κυρίως στρατό. 

Προσφατα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να στείλουν επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας Patriot αλλά οι ουκρανικές ανάγκες είναι για επιπλέον επτά τουλάχιστον για να καλυφθεί ο τομέας υποδομών και πλέον οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να δώσουν από τα αποθέματά τους γνωρίζοντας ότι υπάρχουν χρήματα για να αποζημιωθούν.

Samp/Ts, Nasams, Hawks και Iris-Ts θα έρθουν να συμπληρώσουν τις ανάγκες μέσου/μεγάλου βεληνεκούς των μονάδων πρώτης γραμμής των ουκρανικών δυνάμεων όπου και εδώ τα χρήματα θα επιτρέπουν γρήγορη αποδέσμευση από τις υπάρχουσες μονάδες κυρίως ευρωπαϊκών στρατών.

Επίσης κανονικά θα προχωρήσουν τα σχέδια για προμήθεια κάθε άρματος που μπορεί να είναι διαθέσιμου καθώς και η δημιουργία του εργοστασίου για τα KF-51 όπως ίσως και η προμήθεια των 1.000 CV-90.

Παράλληλα ίσως να μην επαναληφθεί πλέον η πώληση πλεονάζοντων F-16 σε άλλες χώρες όπως έγινε με τα δανέζικα F-16 εκ των οποίων 24 πήγαν στην Αργεντινή έναντι 320 εκατ.δολαρίων την ίδια στιγμή που θα μπορούσαν να προστεθούν στα όσα δίνονται στο Κίεβο.

Περισσότερα από εξήντα F-16 θα σταλούν στην Ουκρανία από τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ μια διεθνής συμμαχία εκπαιδεύει αυτή την περίοδο του πιλότους και τα πληρώματα των αεροσκαφών τα οποία θα έρθουν να χρησιμοποιήσουν μαζικά νέας γενιάς κατευθυνόμενα όπλα που θα αγοραστούν.

Πλέον θα μπορέσει να πάρει “σάρκα και οστά” η υλοποίηση της δήλωσης του προέδρου της Τσεχίας Πετρ Πάβελ ότι η χώρα έχει εντοπίσει περισσότερα από 800.000 άμεσα διαθέσιμα πυρομαχικά για τα οποία έλειπαν τα χρήματα για να αγοραστούν. 

Τέλος και ποιο σημαντικό έμψυχο δυναμικό. Αυτή την στιγμή μάχονται περίπου εκατό ταξιαρχίες του στρατού εκτός των μονάδων που απαιτούνται στα μετόπισθεν αλλά οι απώλειες είναι μεγάλες και η ικανότητα επιστράτευσης μικρότερη της αναμενόμενης.

Τα χρήματα όμως του αμερικανικού πακέτου μπορούν να φέρουν άμεσα μισθοφόρους ενώ και οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιστρατευθούν ευκολότερα καθώς οι μισθοί θα είναι εξασφαλισμένοι.

Οι ανάγκες είναι για 500.000 και το ζητούμενο είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν βρεθεί αλλιώς η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί πολύ αρνητικά για τον ουκρανικό στρατό.

Είναι όμως όλα αυτά αρκετά; Είναι μεγάλη βοήθεια το μόνο σίγουρο. Αλλά έρχονται την στιγμή που ο ρωσικός στρατός μεγεθύνεται (θα αγγίξει τα 2 εκατομμύρια) ενώ τα εργοστάσια μεταπέφτουν σε πολεμική περίοδο με τριπλοβάρδιες να παραδίδουν κάθε υλικό με φρενήρη ρυθμό, άρματα, τεθωρακισμένα, πυραύλους, βόμβες και μαχητικά.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ έγραψε στο Facebook πως περίπου 50 δισ. δολάρια του πακέτου θα δαπανηθούν για την άμυνα της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων περισσότερων αντιαεροπορικών και μεγαλύτερου βεληνεκούς βλημάτων.

Άλλα 7,8 δισ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Επίσης, ένα 1,57 δισ. δολάρια σχεδιάζεται ως οικονομική βοήθεια και 400 εκατ. δολάρια για την προστασία των συνόρων και την αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με τον Σμίχαλ.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, είπε. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας αποτελούν συχνά στόχο ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Το Τσάσιβ Γιαρ σήμερα ζει την ρωσική αεροπορική δύναμη που θα ενταθεί καθώς τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί καθώς παραδίδονται ακόμα 24 μαχητικά/βομβαρδιστικά Su-34 που θα μπορούν να μεταφέρουν και τις FAB-3000.

Την ίδια στιγμή τα χιλιάδες φθηνά drone-αυτοκτονίας από το Ιράν και τα εκατομμύρια πυρομαχικά πυροβολικού και από την Β.Κορέα επιτρέπουν τον ρωσικό στρατό να ισοπεδώνει τα πάντα.

Τέλος το παράδειγμα του Ισραήλ μας έδειξε κάτι που γνωρίζουν και οι Ρώσοι. Μια επίθεση από 300 (όχι τόσο αναπτυγμένα μέσα) οδήγησε Ισραήλ και Δύση να δαπανήσουν 1,3 δισ. δολάρια για να τα αντιμετωπίσουν ή αν το δούμε στην Ουκρανία με τα 60 δισ. είναι τόσα όσα απαιτούνται για 60 ημέρες τέτοιου επιπέδου μαζικά ρωσικά χτυπήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.