ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες με 207 νεκρούς & 469 τραυματίες (upd,βίντεο)

Ματωμένο Πάσχα στη Σρι Λάνκα: Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες με 207 νεκρούς & 469 τραυματίες (upd,βίντεο)

(Aνανέωση 13.00) Εκατόμβη νεκρών Χριστιανών στη Σρι Λάνκα από μουσουλμάνους. Και όγδοη επίθεση σημειώθηκε στη Σρι Λάνκα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε σημείο που δεν προσδιορίστηκε, στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο του Κολόμπο, ανέφεραν οι αρχές.

To υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας). Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 06:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων.

«Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν πλέον λόγο για 465 τραυματίες και 207 επιβεβαιωμένους νεκρούς από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες, όπου εορταζόταν το Πάσχα, και σε τέσσερα ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.

https://twitter.com/dwivedi344/status/1119858093909794816



Μακελειό στη Σρι Λάνκα εν μέσω του εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών. Επτά εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα σε τρεις εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε τουλάχιστον 156 ανθρώπους ενώ πάνω από 400 είναι οι τραυματίες.

Η νέα έκρηξη, η 7η κατά σειρά, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας), σε προάστιο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, σε ξενοδοχείο. Ηδη γίνονται αναφορές για νεκρούς.

“Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση”, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως μόνον στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Κολόμπο έχουν μεταφερθεί 254 τραυματίες.

Στους 156 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, εκ των οποίων οι 35 είναι ξένοι υπήκοοι, από τις σημερινές εκρήξεις σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες κι ισάριθμα ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

https://twitter.com/RT_com/status/1119863629279526912


Την ίδια ώρα, οι Αρχές στη Σρι Λάνκα κάνουν έκκληση για δωρεά αίματος, καθώς οι τραυματίες των επιθέσεων είναι εκατοντάδες. Δεκάδες πολίτες συρρέουν, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους μεγάλων διεθνών μέσων, σε τράπεζες αίματος προκειμένου να δώσουν αίμα για τους τραυματίες της επίθεσης.

Λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις, βίντεο από το εσωτερικό ενός εκ των ναών στη Σρι Λάνκα κάνει το γύρω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό, φαίνονται τα συντρίμμια της οροφής της εκκλησίας που έχει καταρρεύσει, ενώ κάποια από τα στασίδια του ναού είναι γεμάτα με αίμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, οι οποίες είναι οι φονικότερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, εδώ και 10 χρόνια.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι κατέγραψε συνολικά επτά εκρήξεις, σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία και μια εκκλησία της πρωτεύουσας και σε ακόμη δύο εκκλησίες κοντά στο Κολόμπο.

«Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχουν εισαχθεί και βρίσκονται καθ’ οδόν και άλλοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο –υπό τον όρο να μην κατονομαστεί– αξιωματούχος στο Εθνικό Νοσοκομείο του Κολόμπο.

Μια από τις εκκλησίες οι οποίες επλήγησαν βρίσκεται στο Νεγκόμπο, βόρεια της πρωτεύουσας.

«Επίθεση εναντίον της εκκλησίας μας, παρακαλούμε ελάτε να μας βοηθήσετε εάν βρίσκονταν εδώ μέλη της οικογένειάς σας», διαβάζει κανείς σε μήνυμα στα αγγλικά που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο.

Οι βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις τρεις εκκλησίες St. Anthony, Kochchikade St.Sebastian, Katuwapitiya στη Batticaloa και σε τρία ξενοδοχεία Kingsbury, Shangri, Cinnamon Grand Hotel.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ranil Wickremesinghe, συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας στην πρωθυπουργική κατοικία.

«Καταδικάζω σθεναρά τη σημερινή επίθεση. Καλώ τους πολίτες της χώρας, αυτές τις τραγικές στιγμές, να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί», ανέφερε σε tweet ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα.

«Παρακαλώ αποφύγετε τη διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και υποθέσεων. Η κυβέρνηση παίρνει άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Ανέμεναν τρομοκρατικό χτύπημα οι αρχές της Σρι Λανκα

Πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου αναφέρουν πως οι δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα ήταν σε επιφυλακή εδώ και δέκα ημέρες, καθώς υπήρξε προειδοποίηση για βομβιστές καμικάζι σε «μεγάλες εκκλησίες» της Σρι Λάνκα. Οι ίδιες πληροφορίες συνέδεαν τις επιθέσεις αυτές με την ακραία μουσουλμανική οργάνωση NTJ που στο παρελθόν έχει συνδεθεί με περιστατικά βανδαλισμών σε αγάλματα βουδιστικών ναών.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να στρέφει τις έρευνες προς κάποιον συγκεκριμένο υπαίτιο πίσω από την αιματηρή επίθεση ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=-BjGLuu1BoE



https://twitter.com/NewsBreaking/status/11198314431887482894




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.