ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Σύννεφα» στην ρωσοτουρκική συμμαχία; – Πιθανή καθυστέρηση παράδοσης των S-400 & διάβημα Άγκυρας σε Μόσχα για Ιντλίμπ

«Σύννεφα» στην ρωσοτουρκική συμμαχία; – Πιθανή καθυστέρηση παράδοσης των S-400 & διάβημα Άγκυρας σε Μόσχα για Ιντλίμπ

Υπάρχουν «σύννεφα στην ρωστουρκική στρατηγική συνεργασία»; Έχουν ξεκινήσει κάποιες διαρροές για καθυστέρηση ή ακόμα και για μη παράδοση των ρωσικών S-400 το καλοκαίρι στην Τουρκία αλλά πόσο είναι βάσιμες;

Σήμερα μάλιστα είχαμε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από την Άγκυρα:

«Η κυβέρνηση της Συρίας «πλήττει την τουρκορωσική συνεργασία» παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ», τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων στην Ιντλίμπ δεν μπορούν να θεωρηθούν μέρος του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Τι συμβαίνει με την Ιντλίμπ; Απλούστατα είναι ότι έχει απομείνει εκτός ελέγχου από την συριακή κυβέρνηση και ακόμα κατέχεται από ισλαμιστές μέρος των οποίων είναι φιλοτουρκικές οργανώσεις αποτελούμενες από φυλετικά τουρκόφωνους μαχητές, δηλαδή από Τουρκμένους.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι Τούρκοι εξέδωσαν ανακοίνωση εννοώντας την ή για τα «μάτια του κόσμου» γιατί η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχουν «δέσει» τα συμφέροντά τους με την Ρωσία θα υποστούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά αν την «πουλήσουν» από το αν συνεχίσουν να «χορεύουν» στο «ταψί» τις ΗΠΑ.

Από την Ρωσία έχουν να λάβουν φθηνή ενέργεια, φθηνές πρώτες ύλες και στρατιωτική τεχνογνωσία και συμπαραγωγές σε ότι επιθυμούν.

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να μπουν στην Ιντλίμπ αλλά οι Τούρκοι δεν είναι έτοιμοι για να μπουν στην μοιρασιά της Τουρκίας γιατί έχουν ανοικτό μέτωπο αυτή την στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω Κύπρου.

Τι θα κάνουν όμως; Θα έρθουν σε ρήξη με την Μόσχα; Πολύ αμφίβολο αλλά θα βρουν τρόπους να «παζαρέψουν»

Η Τουρκία εξετάζει αν θα καθυστερήσει την παραλαβή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, κατόπιν ενός νέου αιτήματος που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.

Μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε μια έκτακτη αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο συμάχων στο ΝΑΤΟ, μετά από μήνες αντιπαράθεσης με αφορμή την αγορά των S-400 από την Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει διαψεύσει ότι σκέφτεται την πιθανότητα να καθυστερήσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Άγκυρα να αναβάλει την παραλαβή των S-400. Οι συζητήσεις για το θέμα αυτό συνεχίστηκαν, πρόσθεσε.

Η Ιντλίμπ χαρακτηρίζεται το τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2011.

Τουλάχιστον 42 μαχητές σκοτώθηκαν σε 24 ώρες στις μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτή, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για 25 τζιχαντιστές και 17 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα τέλη του Απριλίου ως την 9η Μαΐου, οι βομβαρδισμοί σε νότιους τομείς της Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της Χάμας εξώθησαν να φύγουν περίπου 180.000 ανθρώπους, που προσέφυγαν σε βορειότερες περιοχές. Στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 119 άμαχοι, όπως εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, 18 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, κατήγγειλε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία απηύθυναν επείγουσα έκκληση να «σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.

Η επίθεση στην Ιντλίμπ θα συνεχιστεί και η Δαμασκός χωρίς άλλα μέτωπα πλέον θέλει να τελειώνει με την τελευταία υπό ισλαμιστικό έλεγχο πόλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.