ΝΑΤΟ για συντριβή Boeing 737: «Πιστεύουμε πως πρόκειται για κατάρριψη από ιρανικό πύραυλο»

ΝΑΤΟ για συντριβή Boeing 737: «Πιστεύουμε πως πρόκειται για κατάρριψη από ιρανικό πύραυλο»

Στο σενάριο συντριβής του αεροσκάφους από ιρανικό πύραυλο επιμένουν οι ΗΠΑ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να μην πιστέψει» τις πληροφορίες διαφόρων δυτικών χωρών, σύμφωνα με τις οποίες η συντριβή ενός ουκρανικού Μπόινγκ μπορεί να οφείλεται σε κατά λάθος ρίψη ιρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου.

«Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις πληροφορίες μας αλλά αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστέψουμε τις πληροφορίες που είδαμε σε διάφορες πρωτεύουσες των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.

Οι χώρες αυτές «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε.

Το Λονδίνο και η Οτάβα βεβαιώνουν ότι η πτήση PS752 των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών καταρρίφθηκε αναμφίβολα από ιρανικό πύραυλο, πιθανόν κατά λάθος. Και η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά την εκδοχή αυτή.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε την ανάγκη «ενδελεχούς έρευνας, της διακρίβωσης όλων των γεγονότων» και τη σημασία «μιας πλήρους συνεργασίας εκ μέρους των Ιρανών σε μια τέτοια έρευνα»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του στην έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Η αεροπορική τραγωδία με 176 νεκρούς, στην πλειονότητά τους Ιρανο-Καναδοί αλλά και Αφγανοί, Βρετανοί, Σουηδοί και Ουκρανοί, σημειώθηκε την Τετάρτη, μερικές ώρες μετά τις ρίψεις πυραύλων από την Τεχεράνη εναντίον βάσεων που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ.

Συντριβή Boeing 737 στο Ιράν: «Επικρατέστερο σενάριο η κατάρριψη» λέει ανεξάρτητη ομάδα ειδικών

Την αρχική θέση των Ιρανών αξιωματούχων περί «τεχνικής βλάβης» που οδήγησε στην πτώση και συντριβή, ενστερνίστηκε αρχικά και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τεχεράνη, αλλά αργότερα απέσυρε τη δήλωσή της και, ξεκαθαρίζοντας πως είναι δουλειά μιας επίσημης επιτροπής να καθορίσει την αιτία του δυστυχήματος.

Στο μεταξύ, τη στιγμή που εμπειρογνώμονες στον τομέα των αερομεταφορών αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για υποθέσεις, εκπρόσωπος της OPS, μιας ομάδας καταγραφής των κινδύνων στις αερομεταφορές, δήλωσε: «Θα συστήναμε σαν αρχική υπόθεση, πως πρόκειται για ένα γεγονός κατάρριψης από βολή, παρόμοιο με αυτό του MH17, μέχρι να προκύψουν ξεκάθαρες αποδείξεις για το αντίθετο». Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος στάθηκε σε φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος, επισημαίνοντας πως «δείχνουν προφανείς οπές βλήματος στην άτρακτο και σε ένα τμήμα πτερυγίου».

Η Ukrainian International Airlines απέρριψε, επίσης, από την πλευρά της, το σενάριο του «τεχνικού προβλήματος», επιμένοντας πως δεν «υπήρξε κανένα σφάλμα» γύρω από το Boeing 737-800, ηλικίας τριών ετών, το οποίο είχε περάσει από καθιερωμένο τεχνικό έλεγχο πριν από δυο ημέρες. «Εγγυώμαστε την ασφάλεια των αεροσκαφών μας και την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης του πληρώματος» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ukrainian International Airlines, οι περισσότεροι από τους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους κατευθύνονταν στο Κίεβο κι από εκεί θα μετεπιβιβάζονταν σε πτήσεις για άλλους προορισμούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.