ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Σύμβουλος του Τραμπ αποκαλύπτει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα αποχωρούσαν οι ΗΠΑ από το Ιράκ

Σύμβουλος του Τραμπ αποκαλύπτει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα αποχωρούσαν οι ΗΠΑ από το Ιράκ

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ, το κοινοβούλιο του Ιράκ υπερψήφισε την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και την ακύρωση της συνεργασίας του Ιράκ με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του ISIS.

Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το Ιράκ με τους δικούς του όρους και όταν είναι «ασφαλές» να το πράξουν, είπε ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν.

«Ο πρόεδρος είπε ότι θέλουμε να είμαστε εκτός Μέσης Ανατολής. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φύγουμε με τους όρους μας, και πρέπει να φύγουμε με έναν τρόπο με τον οποίο το ISIS θα έχει εξαλειφθεί πλήρως. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να «μαζέψουμε» και το υπόλοιπο ISIS», δήλωσε ο Ο’Μπράιεν, μιλώντας στομ Κρις Ουάλας στο Fox News Sunday.

«Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση, είχαμε μια ομάδα από το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα. Νομίζω ότι θα δούμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Ο’Μπράιεν.

Στο ερώτημα για το αν οι ΗΠΑ σέβονται την κυρίαρχη επιλογή του Ιράκ, ο Ο’Μπράιεν υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην «έξοδο από ένα Ιράκ που θα είναι ασφαλές και ανεξάρτητο, αυτό είναι που θέλουν και οι Ιρακινοί».

Σχολιάζοντας το ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου που απαιτεί την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, ο Ο’Μπράιεν υποβάθμισε τη σημαντικότητά του.

«Σε σχέση με το ψήφισμα που λέτε, ήταν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα. Φαίνεται ότι έχουν μάθει κάτι από τη δημοκρατία μας με τις μη δεσμευτικές αποφάσεις… Αυτή ήταν μια μη δεσμευτική απόφαση που ψήφισε μια ομάδα μόνο Σιιτών νομοθετών. Οι Σουνίτες το μποϊκοτάρουν, οι Κούρδοι το μποϊκοτάρουν».

Την Παρασκευή, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί ζήτησε επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να αναπτύξει έναν μηχανισμό για την απόσυρση των εκτιμώμενων 5.000 αμερικανικών στρατευμάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πομπέο, ο Μαχντί φέρεται να αντιτίθεται στις αμερικανικές δυνάμεις που εισέρχονται στο Ιράκ και τα αεροσκάφη που πετούν πάνω στον εναέριο χώρο της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τη Βαγδάτη ότι θα μπορούσε να χάσει την πρόσβαση στον κεντρικό τραπεζικό της λογαριασμό στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) εάν διεκπεραιώσει την απόφασή της να απελάσει αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.