Το κυβερνητικό φιάσκο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» στη Λιβύη: Το μόνο πλοίο που σταμάτησαν ήταν για τον Χαφτάρ!

Το κυβερνητικό φιάσκο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» στη Λιβύη: Το μόνο πλοίο που σταμάτησαν ήταν για τον Χαφτάρ!

Σε ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο εξελίσσεται η επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ», καθώς το μόνο πλοίο που έχει μπλοκάρει μέχρι στιγμής είναι ένα τάνκερ των ΗΑΕ το οποίο πήγαινε να παραλάβει πετρέλαιο από το… Τομπρούκ, το οποίο ελέγχεται από το Κοινοβούλιο της Λιβύης και τον Χ.Χαφτάρ.

Επιπλέον στην επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» υπάρχει πρόβλεψη να συμμετάσχει μόλις ένα πλοίο κάθε μήνα το οποίο θα εναλλάσσεται μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» (φωτό) επρόκειτο να καταπλεύσει στην περιοχή μία εβδομάδα αργότερα, καθώς το σκάφος ήταν ανέτοιμο για τέτοια αποστολή αφού ανέλαβε καθήκοντα την τελευταία στιγμή λόγω της βλάβης που έπαθε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», αλλά σε συνδυασμό με την αποχώρηση της γαλλικής φρεγάτας «Jean Bart» από την επιχείρηση (αφού συμπλήρωσε ένα μήνα) ανέλαβε από σήμερα καθήκοντα.

Πλέον η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται στα ανοιχτά της Λιβύης να περιπολεί… μόνης της, έχοντας απέναντί της 4 τουρκικές φρεγάτες κλάσης “G”.

Όπως γίνεται αντιληπτό ένα πλοίο (!) και 2-3 αεροπλάνα δεν φτάνουν για να καλύψουν την… μισή Μεσόγειο με αποτέλεσμα οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν πλέον την κάλυψη των ΗΠΑ να περνούν ανενόχλητοι μέχρι και αρματαγωγά στους ισλαμιστές της Τρίπολης.

Ουσιαστικά η επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» δεν υφίσταται.

Για άλλη μία φορά οι κυβερνητικές θριαμβολογίες διαψεύδονται και ο Χ.Χαφτάρ μένει εντελώς αβοήθητος απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ήττα, που θα φέρει την Ελλάδα σε δεινή στρατηγική θέση, αφού πλέον θα περικυκλωθεί τελείως από την Τουρκία.

Τελικά το μόνο που θα κερδίσει η Ελλάδα από την επιχείρηση, θα είναι οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από την Λιβύη στην Κρήτη, αφού στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέλαβε εθελοντικά την «υποδοχή» τους

Όσον αφορά το φιάσκο με το «μπλόκο» στο δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ το Bloomberg αναφέρει πως η γαλλική φρεγάτα Jean-Bart στις 22 Μαΐου σταμάτησε το δεξαμενόπλοιο «Jal Laxmi» συμφερόντων ΗΑΕ, αφού έλαβε πληροφορίες ότι κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Tobruk, για να παραλάβει κατεργασμένα προϊόντα πετρελαίου.

Το δεξαμενόπλοιο δεν συνέχισε το ταξίδι του, αλλά παραμένει στην περιοχή, ανέφεραν διπλωμάτες υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη άσκησαν επίσης πίεση πίσω από τα παρασκήνια για να εμποδίσουν την αποστολή, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και η επιτροπή κυρώσεων προειδοποίησαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι παραβίαζαν εμπάργκο, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

«Ο ΟΗΕ χαιρετίζει τις ενέργειες της Γαλλίας και όντως όλες τις προσπάθειες για τη διατήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε την Παρασκευή η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

«Έχουν γίνει πολλές και συντονισμένες προσπάθειες εκ μέρους των κρατών μελών του ΟΗΕ και της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ να επικοινωνήσουν με όλες τις εταιρείες και τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτήν την τρέχουσα υπόθεση σχετικά με το Jal Laxmi για να προειδοποιήσουν όλες τις εμπλεκόμενες ενέργειες».

Παρόλο που οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της Λιβύης τους απαγορεύεται να πουλήσουν το πετρέλαιο, καθώς ο ΟΗΕ και οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες αναγνωρίζουν ως μοναδικό εξουσιοδοτημένο «πωλητή», την πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης (NOC) με έδρα την Τρίπολη, με την οποία έχουν υπογράψει «συμφέρουσες» συμφωνίες για τα κοιτάσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.