ΕΕ: «Η Ρωσία είναι πλέον σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ και τη Δύση»! – Πολωνία: Στέλνει πρόσθετη βοήθεια 60 T-72 στην Ουκρανία

Δυτικά ΜΜΕ: «Ανοικτό το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης»

ΕΕ:  «Η Ρωσία είναι πλέον σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ και τη Δύση»! – Πολωνία: Στέλνει πρόσθετη βοήθεια  60 T-72 στην Ουκρανία

«Χοντραίνουν» επικίνδυνα το παιχνίδι οι χώρες του ΝΑΤΟ στην σύγκρουση με την Ρωσία, το οποίο μπορεί εύκολα να ξεφύγει σε ένα καταστροφικό πόλεμο που θα είναι και ο τελευταίος για την ευρωπαϊκή Ήπειρο ίσως και για τον πλανήτη.

Η Πολωνία ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ότι αποφάσισε την αποστολή ακόμη 60 αρμάτων μάχης PT-91 πολωνική μετασκευή του T-72) στην Ουκρανία πέρα από τα 14 Leopard 2A4 που ήδη έχει δεσμευθεί αυξάνοντας και άλλο τον αριθμό των όπλων που θα σταλούν στο καθεστώς του Κιέβου, που θα αναγκάσουν  τη Μόσχα να λάβει δραστικά μέτρα, όπως έχουν αναφέρει Ρώσοι αξιωματούχοι

Μάλιστα πριν από 4 ημέρες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι αυτό που διεξάγεται στην Ουκρανία δεν είναι υβριδικός αλλά κανονικός πόλεμος:

«Όταν μιλάμε για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία – είναι ένας πόλεμος, όχι υβριδικός, σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος, τον οποίο η Δύση σχεδιάζει εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας», είχε πει ο Λαβρόφ.

«Ο στόχος είναι να καταστραφεί κάθε τι ρωσικό, από τη γλώσσα μέχρι τον πολιτισμό, που υπάρχει στην Ουκρανία εδώ και αιώνες και να απαγορευτεί στους ανθρώπους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα», υποστήριξε ο Λαβρόφ.

Η ΕΕ εξωθεί σε πόλεμο την Ρωσία

«Η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε πόλεμο ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Δύση» και έχει μεταφέρει  την εισβολή στην Ουκρανία σε «άλλο στάδιο», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, εγείροντας το τρομακτικό φάσμα μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, αναφέρει η Daily Mail.

Η συμφωνία που αλλάζει το παιχνίδι μεταξύ των δυτικών ηγετών για την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Ουκρανία  έχει πυροδοτήσει οργή στη Μόσχα, η οποία απείλησε να κλιμακώσει τον πόλεμο πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Στέφανο Σανίνο, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων και θα ανταποδώσει τη Δύση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην Ασία-Ειρηνικό, είπε ότι ο Πούτιν «μεταπήδησε από την ιδέα της ειδικής επιχείρησης σε μια έννοια τώρα ενός πολέμου ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη Δύση».

Ο αξιωματούχος υπερασπίστηκε τις προσφορές  των αμερικανικών και γερμανικών αρμάτων μάχης λέγοντας ότι «δεν προορίζονται για επίθεση αλλά μάλλον για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αμυνθούν»’ χωρίς να είναι και πολύ σίγουρος για το τελευταίο.

Είπε: «Νομίζω ότι αυτή η τελευταία εξέλιξη όσον αφορά τον εφοδιασμό με όπλα είναι απλώς μια εξέλιξη της κατάστασης και του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία άρχισε να μεταφέρει τον πόλεμο σε ένα διαφορετικό στάδιο».

Η ΕΕ δεν επιδιώκει να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες, αλλά «απλώς δίνει τη δυνατότητα να σωθούν ζωές και να επιτραπεί στους Ουκρανούς να αμυνθούν από αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις», είπε ο κ. Sannino.

Τα πολωνικά T-72

Η Πολωνία θα στείλει επιπλέον 60 άρματα μάχης στην Ουκρανία δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξή του την Πέμπτη στην καναδική τηλεόραση.

Η Βαρσοβία, η οποία  είναι ως ένας από τους πιο φανατικούς συμμάχους του Κιέβου, πίεσε έντονα τη Γερμανία να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία όπως και να το επιτρέψει σε άλλες χώρες, αίτημα στο οποίο το Βερολίνο συμφώνησε την Τετάρτη.

«Η Πολωνία έστειλε πρώτη 250 θωρακισμένα οχήματα πριν από μισό χρόνο ή ακόμα και περισσότερα έπειτα», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο CTV News.

 «Αυτή τη στιγμή, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 60 από τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης μας, 30 από αυτά τύπου PT-91. Και πέρα από αυτά, 14 άρματα μάχης, Leopard 2, δικής μας κυριότητας».

Το PT-91 είναι ένα άρμα μάχης πολωνικής κατασκευής που τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του 1990. Βασίστηκες  τη σειρά των T-72. Η Πολωνία διαθέτει  92 ΡΤ-91, 27 PT-91MA και 113 PT-91MA1 όλα με πυροβόλα των 125 χλστ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε φυσικά την Πολωνία μέσω ενθουσιώδους  twitter για την απόφαση να προμηθεύσει τα πρόσθετα άρματα μάχης. «Μαζί θα κερδίσουμε!», έγραψε.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η Νορβηγία δήλωσε επίσης ότι θα στείλει Leopard, ενώ η Ισπανία δήλωσε ότι είναι ανοιχτή να τα παράσχει.

Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται εκατοντάδες Leopard για να εκδιώξει τον ρωσικό στρατό από την ουκρανική επικράτεια.

Σήμερα, ο Πολωνός υφυπουργός Άμυνας Μάρτσιν Ότσεπα είπε στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF FM ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να φτάσουν τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα  μέχρι τώρα δεδομένα οι επιβεβαιωμένες αποστολές αρμάτων στην Ουκρανία ανέρχονται σε τέσσερις:

ΗΠΑ: 31 M1 ABRTAMS, Γερμανία: 14 Leopard 2A6, Πολωνία 14 Leopard 2A4+60 ΠΤ-91, Βρετανία 14 Challenger 2.

Πρόθεση προφοράς έχουν καταθέσει: Ισπανία για  20 έως 53 Leopard 2A4, Πορτογαλία για 4 Leopard 2A6, Νορβηγία για 8 Leopard 2A4, Φινλανδία για  14 Leopard 2A4/6 και Ολλανδία έως και για 18 Leopard 2.

Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα χρηματοδότηση για στρατιωτική βοήθεια.

«Πρόκειται κυρίως για αντιαεροπορικούς πυραύλους, αντιαρματικούς πυραύλους, πολυβόλα, χειροβομβίδες και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό που επιτρέπουν στην Ουκρανία να συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στη ρωσική εισβολή», ανέφερε η υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ σε συνέντευξη Τύπου.

Αντίθετα το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να παράσχει άρματα μάχης, όπως ζητούσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η απαίτηση ικανοποιήθηκε από τις υποσχέσεις περίπου έξι δυτικών εταίρων, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, ο Καναδάς ή ακόμη η Βρετανία αυτή την εβδομάδα.

Η Ντεντοντέ εξήγησε πως δεν υπάρχουν πλέον άρματα μάχης στις αποθήκες υλικού που διαθέτει το υπουργείο Άμυνας. Πωλήθηκαν πριν από μια δεκαριά χρόνια.

Η νέα βοήθεια του υπουργείου Άμυνας αποτιμήθηκε στα 93,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βελγικής βοήθειας σχεδόν στα 228 εκατομμύρια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022. Παρουσιάστηκε ως μια συνεισφορά ώστε ο ουκρανικός στρατός να μπορέσει να «ανασχέσει μια νέα επίθεση του ρωσικού στρατού τις ερχόμενες εβδομάδες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.