ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

FT: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα κατά του ΝΑΤΟ εάν δεχθεί εισβολή στο έδαφός της»

Τι αναφέρουν απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα

FT: «Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα κατά του ΝΑΤΟ εάν δεχθεί εισβολή στο έδαφός της»

Στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα αποκαλύπτουν το δόγμα της Ρωσίας για την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων κριτηρίων όπως αναφέρουν οι Financial Times (FT).

«Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ευρώπη και την Ασία και έχουν πιο περιορισμένο βεληνεκές σε σύγκριση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Τα 29 ρωσικά στρατιωτικά αρχεία, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 2008 και 2014, δείχνουν ένα όριο χαμηλότερο από αυτό που η Ρωσία έχει παραδεχθεί δημοσίως, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα», ανέφεραν οι FT.

Τα κριτήρια κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος μέχρι πιο συγκεκριμένες αφορμές, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας (SLBM), ανέφεραν οι FT.

Η καταστροφή τριών ή περισσότερων μεγάλων πολεμικών πλοίων επιφανείας, τριών αεροδρομίων, του 30% των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων της ή ένα ταυτόχρονο χτύπημα σε κύρια και εφεδρικά παράκτια κέντρα διοίκηση, αναφέρονται επίσης ως πιθανές προϋποθέσεις για ένα πυρηνικό χτύπημα.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης μια δυσπιστία προς την Κίνα, παρά τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου.

Το εκπαιδευτικό υλικό δείχνει ότι η ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας διεξήγαγε ασκήσεις που προέβλεπαν μια υποθετική επίθεση από την Κίνα.

Η Μόσχα μπορεί να φοβάται ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη στρατιωτική εστίασή της προς τη Δύση και να εξαπολύσει επίθεση πέρα από τα σύνορα για να κερδίσει έδαφος στη ρωσική Άπω Ανατολή, ανέφεραν οι FT.

Οι FT υπογράμμισαν ότι η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Κίνα, πραγματοποιώντας ασκήσεις τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2023 σε περιοχές που συνορεύουν με την Κίνα, χρησιμοποιώντας πυραύλους με πυρηνική ικανότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο William Alberque, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε στους FT ότι η Ρωσία πιθανότατα έχει υψηλότερο όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, λόγω του φόβου ότι μία τέτοια εξέλιξη  πιθανότατα “θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και θα οδηγήσει σε άμεση επέμβαση των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.