ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Ινδονησία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι – Φόβοι για ροές κρύας λάβας

Οι αρχές έχουν εδώ και εβδομάδες ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της

Ινδονησία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι – Φόβοι για ροές κρύας λάβας

Το ηφαίστειο Μαραπί, στην δυτική Ινδονησία, ξύπνησε ξανά σήμερα, σκορπώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Εκρήξεις άρχισαν να εκτοξεύουν ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 2 χιλιομέτρων από την κορυφή του βουνού, προκαλώντας ορατό νέφος στην ατμόσφαιρα.

Η έκρηξη του Μαράπι, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας, άρχισε σήμερα στις 13:04 τοπική ώρα (09:04 ώρα Ελλάδος), διευκρίνισε η ινδονησιακή εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών σε ανακοίνωσή της.

Οι αρχές έχουν εδώ και εβδομάδες ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό, που είναι ένα από τα πιο ενεργά της Ινδονησίας, στην δεύτερη βαθμίδα τετραβάθμιας κλίμακας και συνιστούν στον πληθυσμό αποφεύγει ζώνη 4,5 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του, η οποία έχει αποκλειστεί.

Οι κάτοικοι καλούνται να αποφεύγουν «ρεύματα νερού που πηγάζουν από το ηφαίστειο Μαράπι και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανό κίνδυνο (ροών) κρύας λάβας, ιδιαίτερα όταν βρέχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Αμπντούλ Μουχάρι.

Η κρύα λάβα είναι ένα μείγμα ηφαιστειακών υλικών, που περιέχει τέφρα, άμμο και βράχια, και παρασύρεται από τη βροχή στις πλαγιές ενός ηφαιστείου.

Στα μέσα Μαΐου τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κρύα λάβα που έρρευσε ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Μαράπι, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και προκαλώντας ζημιές σε δρόμους και τζαμιά.

Στην Ινδονησία υπάρχει συχνά σεισμική δραστηριότητα λόγω της θέσης της στον «δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού».

Τον περασμένο μήνα, το ηφαίστειο Ρουάνγκ, στο βόρειο τμήμα του Σουλαουέσι, εξερράγη πάνω από έξι φορές, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν από τις εστίες τους χιλιάδες κατοίκους γειτονικών νησιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον 24 πεζοπόροι, στην πλειονότητά τους φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους στις πλαγιές του Μαράπι έπειτα από έκρηξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.