ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΝΑΤΟ: «Ανήμπορες οι βρετανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά στρατεύματα – Βρίσκονται σε οριακή κατάσταση»

Τι αναφέρει έκθεση της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ: «Ανήμπορες οι βρετανικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά στρατεύματα – Βρίσκονται σε οριακή κατάσταση»

Οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ φοβούνται ότι οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι σε τέτοια οριακή κατάσταση που δεν είναι σε θέση να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της άμυνας αντιμέτωπες με τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν πηγές του ΝΑΤΟ στα βρετανικά ΜΜΕ.

Η Βρετανία  πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ  VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) από την Γερμανία στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που υποστηρίζονται από πηγές του Υπουργείου Άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ ζήτησε από το Βερολίνο να παραμείνει επικεφαλής της VJTF  για έναν επιπλέον χρόνο, καθώς  η Βρετανία αδυνατεί να βρει τα 5.000 επιπλέον άτομα που απαιτούνται για την ηγεσία της δύναμης.

Πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν:

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού, το οποίο οφείλεται εν μέρει στις ανεπαρκείς  δαπάνες, αλλά και λόγω της ποσότητας πυρομαχικών και άλλων πυρομαχικών που προμηθεύουμε στην Ουκρανία.

Οι δυνάμεις μας είναι επίσης σε οριακό σημείο λόγω του βαθμού στον οποίο εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα λέγοντας ότι είναι «απολύτως αναληθή».  

Οι ισχυρισμοί έρχονται εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να αμυνθεί εάν δεν υπάρξουν επιπλέον χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις στον προϋπολογισμό του υπουργού Άμυνας  Τζέρεμι Χαντ τον επόμενο μήνα.

Η VJTF  δημιουργήθηκε το 2014 ως «αιχμή του δόρατος» του ΝΑΤΟ – η πρώτη γραμμή άμυνας σε περίπτωση μιας ρωσικής προέλασης.

Το ΝΑΤΟ λέει ότι «αποστολή της είναι να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αμέσως σε μεγάλες κρίσεις».

Η ευθύνη για τη δύναμη υποτίθεται ότι εναλλάσσεται κάθε χρόνο περίπου. Η Γαλλία ηγήθηκε του σχηματισμού πέρυσι, όταν αναπτύχθηκε για πρώτη φορά, με στρατεύματα που στάλθηκαν στη Ρουμανία τον Φεβρουάριο μετά τη ρωσική επέμβαση  στην Ουκρανία για να προστατευτούν από περαιτέρω ρωσική προώθηση  προς το έδαφος του ΝΑΤΟ.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με το αίτημα του ΝΑΤΟ προς το Βερολίνο να επεκτείνει τη διοίκηση της VJTF δημοσιεύτηκαν από το Table.Media, ένα εξαιρετικά σοβαρό  γερμανικό μέσο που προετοιμάζει υψηλού επιπέδου αμυντικές ενημερώσεις.

Η υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είχε εκφράσει ανησυχίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ήταν σε θέση να αναλάβει τη διοίκηση της μονάδας μέχρι την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2024 και είχε ρωτήσει ανεπίσημα τη Bundeswehr –τον γερμανικό στρατό– εάν θα συνεχίσει να ηγείται της δύναμης και το  2024.

Πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας παραδέχθηκαν ότι δεν είναι σαφές εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εξοικονομήσει το 5.000 προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο να αναπτυχθεί εντός δύο έως πέντε ημερών. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, τα στρατεύματα δεν μπορούν να είναι «διπλής ενεργοποίησης», που σημαίνει ότι δεν προορίζονται να εργάζονται σε άλλα καθήκοντα ενώ λειτουργούν σε αυτόν τον ρόλο.

Ο αμυντικός αναλυτής Francis Tusa, γράφοντας στη σημερινή Mail on Sunday, λέει:

«Ο βρετανικός στρατός έχει “σπάσει”. Δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να δεσμευτεί για ένα χρόνο σε μια αποστολή όπως το VJTF.

Οι πόροι, οι αριθμοί, η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός απλά δεν υπάρχουν.

Για να καλύψει κενά, ο βρετανικός στρατός προσπαθεί να προσποιηθεί ότι μια μονάδα μπορεί με κάποιο τρόπο, να εκτελεί ταυτόχρονα, πολλαπλές αποστολές.

Αυτό είναι κάτι που μπορούν να το δεχτούν στον Στρατό, οι σύμμαχοι όμως είναι λιγότερο πεπεισμένοι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.