ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, προσομοίωσε επιθέσεις με βομβαρδιστικά και εξασκήθηκε στην επιβίβαση σε πλοία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του σήμερα Σάββατο (25/5), ανέφερε ότι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν και γύρω από το νησί.

Μάλιστα, κάλεσε το Πεκίνο να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση.

«Η χρησιμοποίηση μιας κανονικής, συνήθους και δημοκρατικής μετάβασης ως δικαιολογία για στρατιωτικές προκλήσεις ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης και διαβρώνει τους μακροχρόνιους κανόνες που επί δεκαετίες διατηρούσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση από τις ΗΠΑ έγινε αφού η Κίνα ολοκλήρωσε δύο ημέρες πολεμικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, κατά τις οποίες προσομοίωσε επιθέσεις με βομβαρδιστικά και εξασκήθηκε στην επιβίβαση σε πλοία.

Ο Στρατός του Πεκίνου έκανε λόγο για «τιμωρία» που σχετίζεται με τις «αποσχιστικές πράξεις» του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Οι ασκήσεις του κινεζικού Στρατού στην περιοχή ήρθαν τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να απειλεί την Ταϊβάν και να αποδεχθεί την ύπαρξή της.

Το Πεκίνο θεωρεί εδώ και δεκαετίες ότι αποτελεί αποσχισθείσα επαρχία της κινεζικής επικράτειας που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επιστραφεί.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις ασκήσεις της Κίνας χαρακτηρίζοντάς τες «παράλογες προκλήσεις». Από την πλευρά της, η Ταϊπέι απέστειλε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις για να «υπερασπιστεί την κυριαρχία του νησιού».

Προσομοίωση επίθεσης πλήρους κλίμακας – Τι απαντά η Κίνα

Τα γυμνάσια της Κίνας προσομοίωσαν για πρώτη φορά επίθεση πλήρους κλίμακας και όχι απλά οικονομικό αποκλεισμό του νησιού, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες της Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις περικύκλωσαν το νησί και για πρώτη φορά είχαν στόχο τα ελεγχόμενα από την Ταϊπέι νησιά Κινμέν, Μάτσου, Γουκίου και Ντονγκίν, τα οποία βρίσκονται κοντά στις κινεζικές ακτές, σύμφωνα με χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόνισε ότι οι ασκήσεις αποτελούν «αναγκαία και νόμιμη κίνηση» για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

«Πρέπει να τονίσω ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Αυτό είναι τόσο ένα γεγονός που βασίζεται στην ιστορία όσο και στο πραγματικό status quo. Αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γουάνγκ Γουένπιν.

Στέλνοντας ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες στα ανατολικά της Ταϊβάν, η Κίνα επιδιώκει να δείξει στην Ταϊπέι ότι και αυτή η πλευρά του νησιού είναι πλέον εκτεθειμένη σε κινεζικές επιθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, στέλνεται μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κάθε προσπάθεια ανεφοδιασμού ή ενίσχυσης της Ταϊβάν από τα ανατολικά είναι ευάλωτη σε κινεζικά πυραυλικά πλήγματα και ναυτικές επιθέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.