ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τ.Μπάιντεν: Υπογράφει τα έγγραφα για υποστήριξη της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 24 Φεβρουαρίου

Τ.Μπάιντεν: Υπογράφει τα έγγραφα για υποστήριξη της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Απαντά στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να υπογράψει την Τρίτη έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τη σημαντικότερη επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας από τη δεκαετία του 1990.

Η Γερουσία των ΗΠΑ υποστήριξε την επέκταση με ένα συντριπτικό 95-1 την περασμένη εβδομάδα, μια σπάνια επίδειξη δικομματικής ενότητας σε μια βαθέως διχασμένη Ουάσιγκτον. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ενέκριναν σθεναρά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, περιγράφοντάς τις ως σημαντικούς συμμάχους των οποίων οι σύγχρονοι στρατοί συνεργάζονταν ήδη στενά με το ΝΑΤΟ.

Η ψηφοφορία ήταν μια έντονη αντίθεση απέναντι στη διακυβέρνηση του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ακολούθησε μια εξωτερική πολιτική του δόγματος “πρώτα η Αμερική” και επέκρινε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που απέτυχαν στους στόχους αμυντικών δαπανών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην ενταχθούν στη συμμαχία.

Οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία τον περασμένο μήνα, επιτρέποντάς τους να ενταχθούν στη συμμαχία με πυρηνικά όπλα μόλις όλα τα κράτη μέλη επικυρώσουν την απόφαση.

Η προσχώρηση πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 30 μελών του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης προτού η Φινλανδία και η Σουηδία προστατεύονται από το Άρθρο 5, τη ρήτρα υπεράσπισης που ορίζει ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση εναντίον όλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επικύρωση μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, αν και η προσχώρηση έχει ήδη εγκριθεί από μερικές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιταλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.