ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι Τούρκοι “έγραψαν” κανονικά την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και έκαναν έξι πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες

Οι Τούρκοι “έγραψαν” κανονικά την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και έκαναν έξι πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες

H Άγκυρα “έγραψε” κανονικά στα παλαιότερα των “υποδημάτων” της την  ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και από τις 11:30-12:30 τουρκικά μαχητικά πέταξαν έξι φορές πάνω από τις Οινούσσες (μέχρι τώρα) την στιγμή που ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος είχε ζητήσει άσκηση αεράμυνας στην περιοχή Χίου-Οινουσσών

Το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση

Υπερπτήσεις Τουρκικών Αεροσκαφών

Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11:32 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις:

• την 11:33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.000 πόδια 

• την 11:41, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 26.000 πόδια 

• την 11:46, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 26.000 πόδια 

• την 11:50, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 25.500 πόδια

• την 11:53 άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια

• την 12:19 άνωθεν ν. Οινουσσών στα 34.000 πόδια

Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 12:20 βορείως ν. Χίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά που έφτασαν αισίως τις 17!

Το πρωί με εντολή του υπουργού Πάνου Καμμένου οι ένοπλες δυνάμεις εκτελούσαν άσκηση αεράμυνας στην περιοχή Χίου-Οινουσσών, γεγονός που ενόχλησε ποσώς τους Τούρκους.

Αιφνιδιαστικά πριν λίγες ώρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης διέταξε την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης “Δ” του βορείου τομέα και ταυτόχρονα την ενεργοποίηση της αεράμυνας στην περιοχή της Χίου και των Οινουσσών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική άτυπη ενημέρωση η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας αλλά είναι προφανές πώς σε αυτή την ενέργεια οδήγησαν οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα οι συνεχείς πτήσεις (11 στον αριθμό) των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος σε Οινούσσες και Λέσβο.

Οι πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος χαρακτηρίστηκαν “επιθετικές” και “εχθρικές” και αφού αξιολογήθηκε από τους επιτελείς του Πενταγώνου η τουρκική προκλητικότητα αποφασίστηκε να υπάρξει ένα πιο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και σε στρατιωτικό επίπεδο πέρας των διαβημάτων διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ.

Η ενεργοποίηση λοιπόν των συστημάτων αεράμυνας σημαίνει πώς πλέον τα τουρκικά μαχητικά θα εγκλωβίζονται από τα αντιαεροπορικά συστήματα.

Επιχειρείται με την ενεργοποίηση της αεράμυνας της περιοχής μα σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία που τελικά όπως αποδείχτηκε δεν έλαβε ποτέ. Με λίγα λόγια το Πεντάγωνο κλιμακώνει τις αντιδράσεις του και ξεφεύγει από τις αναγνωρίσεις-αναχαιτίσεις προκειμένου να ανακόψει τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και ίσως να “αναχαιτίσει” σχέδια των Τούρκων για κάποιο “θερμό επεισόδιο” ή να προλάβει μία τέτοια εξέλιξη.

Όσον αφορά στην ενεργοποίηση της δύναμης “Δ” του βορείου τομέα, αυτό γίνεται για δεύτερη φορά από τις αρχές της βδομάδας και έχει ως στόχο την απάντηση στις προκλήσεις των Σκοπιανών και την ενίσχυση των αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στην βόρεια Ελλάδα μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη.

Η δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του βορείου Τομεά τίθεται για δεύτερη φορά σε κινητοποίηση. Η πρώτη ήταν τη Δευτέρα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ειδομένη με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να περνούν στα ελληνικά σύνορα και να εκτοξεύουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες εντός των ελληνικών εδαφών παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.

Στα νησιά αναπτύχθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA/AK τα οποία έχουν μέγιστο βεληνεκές τα 12 χιλιόμετρα και μπορούν να ρίξουν έως και 6 βλήματα το λεπτό. Να σημειωθεί πώς οι πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες των τουρκικών μαχητικών έχουν γίνει από τα 5.500 πόδια έως και τα 20.000 πόδια. Μιλάμε δηλαδή για μία απόσταση των περίπου 2 έως 7 χιλιομέτρων.

Έχουν αναπτυχθεί επίσης τα αντιαεροπορικά συστήματα ASRAD Hellas που είναι τοποθετημένα πάνω σε οχήματα ΗUMMER M1097A2 με σαφώς βέβαια μικρότερο βεληνεκές, ενώ οι χειριστές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυροβόλων των 23 χιλιοστών ZU-23 είναι με το χέρι στη σκανδάλη. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά όλα αυτά δεν πείθουν τους Τούρκους τουλάχιστον προς ώρας διότι γνωρίζουν ότι άλλο να έχεις το δάκτυλο στην σκανδάλη και άλλο να την… πατάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.