Η Άγκυρα ετοιμάζει μείζονα κρίση: Στέλνει πολεμικά πλοία & υποβρύχια μαζί με το Oruc Reis στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα ετοιμάζει μείζονα κρίση: Στέλνει πολεμικά πλοία & υποβρύχια μαζί με το Oruc Reis στην κυπριακή ΑΟΖ

Άμεση είναι η απάντηση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ να την αποβάλουν από το πρόγραμμα των F-35 (τουλάχιστον προς ώρας) και η Άγκυρα προχωράει με γρήγορα βήματα προς την δημιουργία ελληνοτουρκικής κρίσης.

Ήδη προχώρησε στην πρόκληση σοβαρότατου επεισοδίου στον Έβρο με την εισβολή επί ελληνικού εδάφους 4 Τούρκων στρατιωτών οι οποίοι απείλησαν δύο Έλληνες ψαράδες στο Δέλτα του Έβρου.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για μια ακόμα εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ με την αποστολή ενός τέταρτου ερευνητικού πλοίου, του Oruc Reis.

Λίγες ώρες μετά την δήλωση του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, περί πλήρης απομόνωσης της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο το κεντρικό δελτίο του δικτύου ATV ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στην Αγκυρα «θεώρησαν πως η Τουρκία θα κάνει πίσω. Ομως έκαναν λάθος».

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόφαση των ΗΠΑ για μη παράδοση των F-35 στην Άγκυρα.

Το πρακτορείο Anadolu είχε προαναγγείλει την αποστολή του τέταρτου πλοίου Oruc Reis

Κατά την ίδια πηγή, πέρα από τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ και το Μπαρμπαρός, «πλώρη» για την ΑΟΖ της Κύπρου ετοιμάζεται να βάλει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis (Ορούτς Ρέις).

Ηδη στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να κυκλοφορούν τα σχετικά βίντεο

Αυτό που όμως δείχνει την ετοιμότητα της Τουρκίας για πρόκληση μείζονας κρίσης είναι ότι τα τέσσερα πλέον ερευνητικά σκάφη θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία, υποβρύχια καθώς και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι στην ΑΟΖ της Κύπρου βρίσκεται και η τουρκική Ακτοφυλακή η οποία πραγματοποιεί περιπολίες.

Στα τουρκικά ΜΜΕ γίνονται εκτενείς αναφορές για τις θέσεις που θα λάβουν τα τουρκικά πλοία πέριξ της Κύπρου.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.