Η Άγκυρα εξήγγειλε άσκηση του τουρκικού στόλου νότια Ρεθύμνου & Ηρακλείου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Η Άγκυρα εξήγγειλε άσκηση του τουρκικού στόλου νότια Ρεθύμνου & Ηρακλείου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Στην πρώτη πρακτική κίνηση αμφισβήτησης των επερχόμενων αδειοδοτήσεων στα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης, τα οποία συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε η Τουρκία.

Η Άγκυρα εξέδωσε χθες Navtex για ναυτική άσκηση μέχρι τις 20 Ιουλίου, νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, με το όνομα «YAVUZ», δηλαδή «Πορθητής», το οποίο είναι και το όνομα ενός από τα γεωτρυπάνά της.

Οι Τούρκοι προχωρούν σε αυτή την κίνηση που ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο γεώτρησης, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή “Νότια της Κρήτης” και συγκεκριμένα στα οικόπεδα νότια από το Λασίθι.

Συγκεκριμένα παραχωρούνται προς έρευνα και εκμετάλλευση δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια του Νομού Λασιθίου.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει με την Ελλάδα, την ίδια ακριβώς τακτική που ακολουθεί και στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή να αποτρέψει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να αξιοποιήσουν τα ενδεχόμενα κοιτάσματα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτό θα γίνει παρενοχλώντας τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά τους με τα πολεμικά πλοία της, και προχωρώντας στις δικές της γεωτρήσεις εντός των ίδιων οικοπέδων τα οποία ισχυρίζεται πως ανήκουν στην τουρκική ή λιβυκή ΑΟΖ.

TURNHOS N/W : 0963/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 17-07-2020 23:45)

TURNHOS N/W : 0963/20
MEDITERRANEAN SEA
1. MARITIME TRAININGS, ON 18 JUL 20 FROM 1300Z TO 1800Z IN AREA YAVUZ AREA BOUNDED BY;
34 15.65 N – 024 24.55 E
34 15.65 N – 025 25.00 E
33 36.00 N – 025 25.00 E
33 36.00 N – 024 24.55 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181900Z JUL 20.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.