ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Μετά την ακύρωση της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» η Ελλάδα έσπευσε να ακυρώσει την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ»

Δεν θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη άσκηση του ΠΝ

Μετά  την ακύρωση της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» η Ελλάδα έσπευσε να ακυρώσει την άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ»

Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της ακύρωσης της μεγαλύτερης ναυτικής άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, της «DenizKurdu» («Θαλασσόλυκος»), που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί 1-12 Ιουνίου στο Αιγαίο, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι  και η Ελλάδα ακύρωσε  τη δική της μεγάλη άσκηση στο Αρχιπέλαγος, την «ΚΑΤΑΙΓΙΣ», κάνοντας λόγο για «αμοιβαίες κινήσεις ενίσχυσης των διμερών σχέσεων»

Παρότι οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ακύρωση του «Θαλασσόλυκου» έγινε λόγω κόστους, σήμερα η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet έγραψε ότι Τουρκία και Ελλάδα ακύρωσαν στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, «σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις». Γράφει αναλυτικά στο ρεπορτάζ της η hurriyetdailynews:

«Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία και η Ελλάδα ακύρωσαν τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους στο Αιγαίο Πέλαγος και αντ΄αυτού πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις  μικρής κλίμακας.

Με τις συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, οι δύο γείτονες έχουν κάνει αμοιβαία βήματα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Ελλάδα ακύρωσε την Άσκηση «Καταιγίς», την οποία διεξάγει μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου κάθε έτους καλύπτοντας όλο το Αιγαίο. Αντίθετα, πραγματοποιήθηκαν προγράμματα κατάρτισης μικρής κλίμακας.

Με το βήμα της Ελλάδας, το τουρκικό υπουργείο ακύρωσε επίσης την άσκηση «Deniz Kurdu» («Θαλασσόλυκος») στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες άτομα προσωπικό, με πλοία, υποβρύχια και επανδρωμένα και μη, εναέρια οχήματα.

Η άσκηση μεγάλης κλίμακας πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου κάθε έτους. Στην επίσκεψή του στη σεισμόπληκτη πόλη Χατάι τον Φεβρουάριο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι τα δύο κράτη συμφώνησαν να αναπτύξουν μια ατζέντα βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον περασμένο μήνα υπενθύμισε ότι υπάρχει μορατόριουμ μεταξύ των δύο χωρών για την αποτροπή διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά την τουριστική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να την επεκτείνει.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.