Αεροπορικές δυνάμεις του Χάφταρ βομβάρδισαν την Τρίπολη: Αποχωρούν άμεσα οι Αμερικανοί μαζί με τους διπλωμάτες (βίντεο)

Αεροπορικές δυνάμεις του Χάφταρ βομβάρδισαν την Τρίπολη: Αποχωρούν άμεσα οι Αμερικανοί μαζί με τους διπλωμάτες (βίντεο)

Για πρώτη φορά οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ανθρώπου που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από την Μόσχα, εξαπέλυσε πριν απο λίγο αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Τρίπολης κατά θέσεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) η οποία με την σειρά της υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον.

https://twitter.com/smmlibya/status/1114910012680364033

https://twitter.com/SputnikInt/status/1114868767941591047

Tην ίδια στιγμή άμεσα αποχωρούν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με το διπλωματικό προσωπικό από την Τρίπολη.

https://twitter.com/Russ_Warrior/status/1114892925471789058

https://twitter.com/smmlibya/status/1114822517238243333

Η GNA ανακοίνωσε γενική «αντεπίθεση» σε «όλες τις πόλεις» της χώρας αλλά εντελώς ρεαλιστικά δεν δείχνει ικανή να κάνει κάτι τέτοιο.

Εάν επικρατήσει ο στρατάρχης Χάφταρ τότε η Λιβύη θα ξαναεπιστρέψει υπό ρωσική επιρροή οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Συνταγματάρχη Μ.Καντάφι, το 2011, στον πρώτο λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

Οι ανακοινώσεις αυτές, στο μέσο της ημέρας, γίνονται ενώ μαίνονται βίαιες συγκρούσεις περίπου 50 χλμ. νότια της πρωτεύουσας που δείχνουν ότι παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για κατευνασμό οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν πάρει το πάνω χέρι στην εμφύλια σύγκρουση.

Η ανακοίνωση της πρώτης αεροπορικής επιδρομής του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (ANL) έγινε στη σελίδα στο Facebook του «γραφείου ΜΜΕ» της δύναμης αυτής που διοικεί ο στρατάρχης Χάφταρ.

Ότι έχει απομείνει από την άλλοτε λιβυκή Αεροπορία του Μοαμάρ Καντάφι έχει μοιραστεί ανάμεσα στις δύο φράξιες:

Η διεθνώς αναγνωρισμένη έχει
Mirage F1, 12
MiG-21, 3
MiG-23, 1
Sukhoi Su-22 και 2
Sukhoi Su-24.

Η αεροπορική δύναμη του στρατάρχη Χάφταρ διαθέτει 1 MiG-23, 2 MiG-25 και 1 γιουγκοσλαβικό J-21 Jastreb.

Η μερίδα του «λέοντος» ανήκει στην αναγνωρισμένη από την Δύση κυβέρνηση αλλά δεν είναι γνωστό τι από αυτά τα αεροσκάφη όντως πετάει!

Στα μαχητικά του στρατάρχη Χάφταρ είναι πολύ πιθανό να υπάρχει τεχνική υποστήριξη και μηχανική βοήθεια από την Μόσχα. Πάντως το ολιγάριθμο των μαχητικών εξηγεί και το γιατί έγινε μόλις τώρα η πρώτη αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Μεγάλη απόσταση από την Τρίπολη και σχεδόν ανύπαρκτη διαθεσιμότητα είναι σαφές ότι η σημερινή κατάληψη του αεροδρομίου της Τρίπολης έπαιξε κρίσιμο ρόλο σε όλα αυτά.

Την ίδια στιγμή, ο νέος εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, ο συνταγματάρχης Μοχάμαντ Γκνούνου, ανακοίνωσε από την πλευρά του την έναρξη μιας «αντεπίθεσης» για την «εκκαθάριση όλων των πόλεων» από τις «παράνομες δυνάμεις».

Η επιχείρηση αυτή, που φέρει τον τίτλο «ηφαίστειο οργής», αναμένεται να επιτρέψει «την εκκαθάριση όλων των πόλεων της Λιβύης από τους επιτιθέμενους και τις παράνομες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός σε μια δήλωση προς τους δημοσιογράφους στην Τρίπολη, την επομένη του διορισμού του στον θώκο.

«Δεν θα επιτρέψουμε την στρατιωτικοποίηση του κράτους», πρόσθεσε.

Μάλλον μόνο στο επιτελείο της GNA το πιστεύουν αυτό.

Ο Χάφταρ κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να καταλάβει την εξουσία με τη βία και να εγκαταστήσει μια νέα στρατιωτική δικτατορία στη Λιβύη. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Λιβύη κατά την διάρκεια των τελευταίων 8 ετών μετά την δολοφονία του Μ.Καντάφι δεν υπήρξε δημοκρατική χώρα ούτε μια ημέρα και βασικά δεν υπήρξε ούτε καν ενιαία επικράτεια.

Πριν την οριστική ήττα των δυνάμεων του ISIS, η χώρα αποτελούνταν από τρια αλληλοσυγκρουόμενα κομμάτια.

Ο ANL, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και ένα μεγάλο τμήμα του νότου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε την επίθεση στη δυτική Λιβύη, περιλαμβανομένης της Τρίπολης, έδρα της GNA.

Σε ομιλία χθες βράδυ, ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα GNA, Φαγέζ αλ-Σάρατζ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός «πολέμου χωρίς νικητή».

Πρόσθεσε πως υποστήριξη εξακολουθεί να «συρρέει στην πρωτεύουσα από όλες τις περιοχές», προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επίθεση του ANL.

O ΟΗΕ και οι μεγάλες πρωτεύουσες εκφράζουν από το βράδυ της Πέμπτης την ανησυχία τους και καλούν τα αντίπαλα μέρη σε αυτοσυγκράτηση, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) απηύθυνε σήμερα «επείγουσα έκκληση» για «ανθρωπιστική εκεχειρία» δύο ωρών στα νότια προάστια της Τρίπολης, προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων.

«Η Manul καλεί όλα τα ένοπλα μέρη που βρίσκονται στην περιοχή των Ουάντι Ράμπι, αλ-Κάγεχ, Γκασρ Μπεν Γκάσιρ και Αλ-Αζιζίγια (νότια της Τρίπολης), να τηρήσουν ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 16:00 έως τις 18:00 (17:00 έως 19:00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των τραυματιών και των αμάχων από τις ομάδες διάσωσης και τον λιβυκό Ερυθρό Σταυρό», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή αποχώρηση στρατιωτών που σταθμεύουν στη Λιβύη, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, λόγω των βίαιων συγκρούσεων στις οποίες αντιπαρατίθενται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Λόγω της αναζωπύρωσης των ταραχών στη Λιβύη, ένα απόσπασμα των αμερικανικών δυνάμεων υποστήριξης στο Επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αφρική (AFRICOM) αποχώρησε προσωρινά από τη χώρα ως απόκριση στην κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η AFRICOM που έχει την έδρα της στη Στουτγάρδη (Γερμανία).

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσους Αμερικανούς στρατιωτικούς αφορά η αποχώρηση αυτή.

Η AFRICOM περιορίζεται να υπενθυμίσει πως η αμερικανική αποστολή στη Λιβύη προσφέρει «στρατιωτική υποστήριξη στις διπλωματικές αντιπροσωπείες, στις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες καθώς και στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και της ασφάλειας σε όλη την περιοχή».

Το αμερικανικό επιτελείο για την Αφρική «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης επί του εδάφους και θα εξετάσει την πιθανότητα μιας επιστροφής της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εν ευθέτω χρόνω», αναφέρει στην ανακοίνωση ο επικεφαλής της, ο στρατηγός Τόμας Ντ, Βαλντχάουζερ, ο οποίος υπογραμμίζει πως «η πραγματικότητα της ασφάλειας επί του πεδίου καθίσταται ολοένα πιο περίπλοκη και απρόβλεπτη».

Πάντως όλα αυτά δείχνουν πως η Ουάσινγκτον και έχει αιφνιδιαστεί ενώ δεν έχει καταφέρει να αντισταθμίσει την υποστήριξη που παρέχουν Ρωσία και Αίγυπτος σις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

Η Μόσχα στην Λιβύη φιλοδοξεί ότι θα έχει μια δεύτερη «Συρία», ένα δηλαδή κερδισμένο πεδίομ μάχης από τους Αμερικανούς. Αργά αλλά σταθερά η Μόσχα έχει ενισχυθεί γεωπολιτικά γύρω από την Μεσόγειο, ενώ τα κοιτάσματα της Λιβύης δεν είναι διόλου αμελητέα, το αντίθετο…


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.