Βίντεο: Αζέροι επιτίθενται σε Αρμένιους στρατιώτες – Ανάφλεξη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας με παρότρυνση Άγκυρας

Βίντεο: Αζέροι επιτίθενται σε Αρμένιους στρατιώτες – Ανάφλεξη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας με παρότρυνση Άγκυρας

Με ανάφλεξη απειλούνται τα σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εύθραυστη εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων τους καθώς διεξήχθησαν σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε χθες 12 Ιουλίου ότι δύο από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν μετά την επίθεση των αρμενικών δυνάμεων στις θέσεις του και ότι η “επιθετική” Αρμενία ερχόμενη από τη βόρεια περιοχή του Ταους αντιμετωπίστηκε με “αντιπαράθεση”.

“Δύο στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν“, αναφέρει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Shushan Stepanian κατηγόρησε το Μπακού ότι “χρησιμοποίησε πυροβολικό σε επίθεση με στόχο τη καταστροφή θέσεων [Αρμενίων]”.

Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν και βίντεο από τις επιθέσεις των Αζέρων κατά θέσεων των Αρμενίων, όπως ισχυρίζονται.

Η Τουρκία έσπευσε πρώτη να υποστηρίξει τους Τούρκους Αζέρους με ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ να καταδικάζει την επίθεση των Αρμενίων εκ των προτέρων…

Άλλωστε το Αζερμπαϊτζάν αυτοαποκαλείται «δεύτερο τουρκικό κράτος».

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι συγκρούσεις ήταν μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και έλαβαν χώρα απευθείας μεταξύ των δύο κρατών κάτι που σπάνια συμβαίνει.
Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά την πρόκληση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ για την πιθανότητα νέου πολέμου με την Αρμενία. Στις 7 Ιουλίου, ο Αλίγιεφ απείλησε να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις “εάν δεν έχουν αποτελέσματα.”

Η Άγκυρα για λόγους ομοεθνίας και ομοθρησκείας (αν και οι Αζέροι είναι Σιίτες και όχι Σουνίτες) αλλά και λόγω ιστορικής αντιπαλότητας με τους Αρμένιους κατά των οποίων στο παρελθόν έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, στηρίζει το Μπακού με… κλειστά τα μάτια.

Η Αρμενία αντίθετα λαμβάνει υποστήριξη από την Μόσχα με την οποία συνδέεται και με ενιαίο οικονομικό χώρο στα πλαίσια της Ευρασιατικής Ένωσης.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.