ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

BBC: «Δόθηκε εντολή να καθαριστεί πλήρως η Μαριούπολη» – Μπήκαν στις σήραγγες του Azovstal Τσετσένοι (βίντεο)

Γιατί είναι δύσκολη η επιχείρηση των Ρώσων στο Azovstal - Δείτε χάρτες

BBC: «Δόθηκε εντολή να καθαριστεί πλήρως η Μαριούπολη» – Μπήκαν στις σήραγγες του Azovstal Τσετσένοι (βίντεο)

Τις τελευταίες ημέρες οι περισσότερες εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αφορούν την Μαριούπολη, την οποία οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό έλεγχο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλέον και το λιμάνι της Μαριούπολης, αλλά και το εργοστάσιο Azovmash, το οποίο υπερασπίζονταν οι στρατιώτες της  36ης Ταξιαρχίας των Πεζοναυτών – που παραδόθηκαν μαζικά – και πλέον έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Azovstal, στο οποίο παραμένουν «ταμπουρωμένοι» εδώ και ημέρες Ουκρανοί του Τάγματος Αζόφ.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ κάποιοι από τους υπερασπιστές του Azovmash κατάφεραν να ξεφύγουν και βρίσκονται και αυτοί στο Azovstal, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουκρανία Τομ Μπάτεμαν από την πλευρά του ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να «καθαριστεί» πλήρως η Μαριούπολη, δηλαδή να ξεκινήσει η ανασύσταση της πόλης, αλλά και να συλληφθούν όλοι οι μαχητές του Τάγματος Αζόφ που παραμένουν κρυμμένοι στο Azovstal. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα έως τις 9 Μαίου, όπου και αναμένεται αν παρελάσει ο ρωσικός Στρατός. 

Οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες έχουν εντείνει το «σφυροκόπημα» του Azovstal, το οποίο βομβαρδίζεται σφοδρά, ώστε να αναγκαστούν κάποια στιγμή να βγουν οι Ουκρανοί που βρίσκονται κρυμμένοι μέσα. 

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις από Τσετσένους μαχητές, οι οποίοι έχουν μπει σε σήραγγες και προσπαθούν να «ξετρυπώσουν» τους Αζοφίτες. 

Μια επιχείρηση βέβαια που είναι αρκετά δύσκολη, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για περίπου 20 τραυματίες Τσετσένους στρατιώτες, αλλά και αρκετούς νεκρούς Ουκρανούς.

https://twitter.com/RussianBotFedor/status/1514504054545788930

https://twitter.com/BrainlessReborn/status/1514486151381667840

https://twitter.com/BrainlessReborn/status/1514486408425394178

Ο λόγος που η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι δύσκολη, είναι γιατί πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στην Ουκρανία, το οποίο κτίστηκε το 1933 και ανοικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο εργοστάσιο υπάρχουν πολλές σήραγγες, ενώ υπάρχουν ακόμη και έξοδοι που οδηγούν στην Αζοφική Θάλασσα. Αυτές φέρεται να χρησιμοποίησαν κάποιοι μαχητές Ουκρανοί πριν από λίγες ημέρες, οι οποίοι όμως συνελήφθησαν από τους Ρώσους.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι δεν θέλουν να το καταστρέψουν τελείως, παρά μόνο να επιφέρουν πλήγματα τα οποία θα αναγκάσουν τους Ουκρανούς να βγουν. Γι’ αυτό και όλη η επιχείρηση είναι αρκετά δύσκολη.

Τέλος έχει πολλά υπόγεια καταφύγια.

Δείτε χάρτη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.