ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γιατί το Ισραήλ φοβάται την αντίδραση της Χεζμπολάχ – Οι πιθανότητες για επίθεση αλά Χαμάς και οι χιλιάδες πυραύλοι

Η οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς

Γιατί το Ισραήλ φοβάται την αντίδραση της Χεζμπολάχ – Οι πιθανότητες για επίθεση αλά Χαμάς και οι χιλιάδες πυραύλοι

Στο Ισραήλ φοβούνται για μια πιθανή επίθεση της Χεζμπολάχ, μια επίθεση παρόμοια με αυτή που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο τα πράγματα με την οργάνωση που εδρεύει στο Λίβανο είναι αρκετά διαφορετικά. 

Ο φόβος είναι ένας: Η Χεζμπολάχ, μια ισλαμιστική ομάδα με έδρα τον Λίβανο, που μπορεί να ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον πόλεμο ή να παραβιάσει τα σύνορα με το Ισραήλ σε μια νέα επίθεση, μεταδίδει το Bloomberg.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά τα σύνορα για να στείλουμε ένα μήνυμα αποτροπής», δήλωσε ο ταγματάρχης Αριέλ, 30 ετών, διοικητής του λόχου στο κιμπούτς Εϊλόν, ο οποίος βρίσκεται σε εφεδρική υπηρεσία. Γιατρός και πατέρας τριών μικρών κοριτσιών, προσθέτει: «Η ζωή μου είναι σε αναμονή. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα είμαι εδώ, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε. Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια ειδοποίηση αφύπνισης».

Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην αεροπορική και χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία σχεδιάστηκε για να ξεριζώσει τις υποδομές της Χαμάς και να καταστρέψει τη στρατιωτική δυναμική της οργάνωσης.

Ωστόσο η σιιτική οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο μπορεί να επιβεβαιώσει τα χειρότερα σενάρια και να προκαλέσει μια τεράστια σφαγή, αφού διαθέτει περισσότερες από 150.000 ρουκέτες, με αρκετές να είναι εξελιγμένες και να μπορούν να νικήσουν την ισραηλινή άμυνα. Ταυτόχρονα, αριθμεί περίπου 100.000 μέλη, εκ των οποίων πολλοί είναι βετεράνοι στον ανταρτοπόλεμο και έχουν εμπειρίες από τις μάχες στη Συρία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον ισραηλινό στρατό, είναι πως έστειλε 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Λίβανο και μετέτρεψε πολλά κιμπούτς -αγροτικές εβραϊκές κοινότητες- σε στρατιωτικά φυλάκια.

Εντούτοις, δεν φαίνεται πως είναι αρκετό, με Ισραηλινό στρατιωτικό διοικητή να τονίζει στο Bloomberg, ότι «η Χεζμπολάχ μπορεί να καταλάβει όλα τα βόρεια σύνορα ανά πάσα στιγμή», αν αποφασίσει να εμπλακεί στον πόλεμο.

Εξάλλου, η Χεζμπολάχ είναι η μόνη δύναμη της Μέσης Ανατολής που «νίκησε» το Ισραήλ στο πεδίο της μάχης. Συγκεκριμένα, στον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το 2006 που κράτησε 34 μέρες, το αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνεύτηκε ως ισραηλινή νίκη, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ισοπαλία και μακροπρόθεσμα νίκη της Χεζμπολάχ.

Τότε, συμφωνήθηκε να μην στοχεύονται άμαχοι και κατοικημένες περιοχές, αλλά οι εχθροπραξίες να αφορούν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Ενδεικτικά, αυτή η συμφωνία προέκυψε αφού το Ισραήλ έχασε περίπου 120 στρατιώτες και η σιιτική οργάνωση σχεδόν 250 μαχητές, λίγο περισσότερο από τους διπλάσιους. Μέχρι τότε, καμία δύναμη δεν είχε καταφέρει να έχει τόσες απώλειες σε πόλεμο με το Ισραήλ, αφού ο ισραηλινός στρατός διαχρονικά ήταν πιο αποτελεσματικός.

Η Χεζμπολάχ σε αντίθεση με την Χαμάς δεν έχει «ημερομηνία λήξης», αφού η παλαιστινιακή οργάνωση μπορεί να χάσει υποστήριξη αν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος ή βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων. Αντιθέτως, η οργάνωση του Λιβάνου εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν και διακυρήσει την προστασια των σιιτών, μειοψηφία μεν στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά με σημαντική επιρροή.

Παράλληλα, αναγνωρίζεται επίσημα στον Λίβανο και συμμετέχει κανονικά στη λήψη των πολιτικών και όχι μόνο αποφάσεων, οπότε οποιαδήποτε εκδίωξη της, σημαίνει αυτόματα τον πόλεμο σε ένα κράτος και όχι μόνο σε μια οργάνωση.

Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα τηρεί στάση αναμονής με την Χεζμπολάχ να πραγματοποιεί σποραδικές επιθέσεις στα βόρεια του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας κυρίως όλμους και άλλα όπλα με μικρό βεληνεκές. Διεθνής αναλυτές όμως δεν αποκλείουν περεταίρω εμπλοκή στον πόλεμο, ειδικά αν η Τεχεράνη κρίνει πως απειλούνται τα συμφέροντα της και κυρίως η άτυπη έξοδος προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ισραηλινός Ταγματάρχης Ariel μιλώντας στο Bloomberg, συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τα σύνορα. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούν πυραύλους από φορτηγά και ρίχνουν από όλμους. Η Χεζμπολάχ πάντα μας μελετούσε. Αλλά τώρα παρακολουθεί κάθε μας κίνηση, ακόμη και με drones».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.