ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Λιθουανία: 6 συστήματα ραντάρ για την Ουκρανία

Στα πλαίσια της γερμανικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της ουκρανικής Αεράμυνας

Λιθουανία: 6 συστήματα ραντάρ για την Ουκρανία

Η λιθουανική κυβέρνηση θα παράσχει στην Ουκρανία έξι ραντάρ AMBER-1800 στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας  Άμεσης Δράσης στην Αεράμυνα» (IAAD), δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στις 17 Μαΐου.

Το Βερολίνο ξεκίνησε την πρωτοβουλία τον Απρίλιο εν μέσω της ολοένα και πιο έντονης ανάγκης του Κιέβου για αεράμυνα, αντιμετωπίζοντας σφοδρές ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πληθυσμιακών κέντρων και του ενεργειακού δικτύου.

Το Βέλγιο και ο Καναδάς έχουν ήδη δεσμευτεί δημόσια για την πρωτοβουλία.

Το ραντάρ AMBER-1800 αναπτύχθηκε από τη λιθουανική εταιρεία LitakTak. Το ραντάρ σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει αυτόματα εναέριους στόχους, το αζιμούθιο και τις συντεταγμένες εμβέλειάς τους.

Η κατά προσέγγιση ημερομηνία άφιξης των ραντάρ στην Ουκρανία, καθώς και το ποσό της λιθουανικής συνεισφοράς, δεν προσδιορίστηκαν μετά τη συνάντηση μεταξύ του Πιστόριους και του Λιθουανού ομολόγου του.

Ο Πιστόριους είπε ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει επίσης στην πρωτοβουλία της Λιθουανίας για την αποναρκοθέτηση στην Ουκρανία.

Αρχικά επικρίθηκε για την αργή παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής, η Γερμανία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού μετά τις ΗΠΑ.

Το Βερολίνο παρείχε προηγουμένως συστήματα αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τριών συστημάτων IRIS-T SLM, με εμβέλεια έως και 40 χιλιομέτρων, και ενός IRIS-T SLS, με βεληνεκές έως 12 χιλιόμετρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στις 6 Απριλίου ότι η Ουκρανία χρειαζόταν 25 συστήματα αεράμυνας Patriot για να καλύψει τον ουρανό της χώρας από τις ρωσικές επιθέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.