ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Ουκρανικές και ρωσικές εταιρίες μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο

Έρχεται αύξηση ζήτησης οικιστικών μονάδων αλλά και τιμών στα ακίνητα

Ουκρανικές και ρωσικές εταιρίες μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο

Επιχειρήσεις που είχαν την έδρα τους σε Ουκρανία και Ρωσία μεταφέρουν το προσωπικό τους στην Κύπρο, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, φαινόμενο που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι κυρώσεις που δέχτηκε η Ρωσία, μια αγορά σημαντική για τον κλάδο στην Κύπρο, δεν αφήνουν κανένα ανεπηρέαστο. Ακόμα και να σταματήσει ο πόλεμος, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να ξαναγίνει ομαλή η κατάσταση, αφού η ισοτιμία στο ρούβλι, ο πληθωρισμός και οι κυρώσεις, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις μακροχρόνια».

Πρόσθεσε επίσης ότι «περισσότερο αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά των πολυτελών ακινήτων, αλλά και οι περιπτώσεις υπό ανάπτυξη έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από ρωσικά κεφάλαια».

«Είναι νωρίς να πει κάποιος με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η κυπριακή αγορά ακινήτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε από την πλευρά του στο ΚΥΠΕ ο εκτιμητής ακινήτων Αντώνης Λοΐζου.

Εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, τις οποίες η Κύπρος υιοθετεί, η ρωσική αγορά, είπε, ενδέχεται να μη ρισκάρει να έρθει στην Κύπρο, και να προτιμήσει την Τουρκία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Ουκρανοί αγοραστές ήταν η πιο ανερχόμενη αγορά ακινήτων στην Κύπρο, ενώ είναι γνωστό, είπε, ότι οι Ρώσοι κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Από αυτό, αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η Κύπρος, σημείωσε, ειδικά στον τομέα των τουριστικών ακινήτων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, όπου αναμένεται να μειωθούν οι τιμές ή και πολλά ακίνητα να μείνουν απούλητα.

Η Κυβέρνηση και οι εταιρείες ανάπτυξης γης θα πρέπει να προσανατολιστούν και προς νέες αγορές, σημείωσε ο κ. Λοΐζου, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η Κρήτη έχει 2 εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες, ενώ η Κύπρος δέχεται μόλις 200.000 τουρίστες από Γερμανία. «Ο τουρισμός είναι ο προπομπός για την αγορά ακινήτων», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, άλλη μια παράμετρος που επηρεάζει την κυπριακή αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, είναι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο, που αναμένεται να επηρεάσει μία σειρά επαγγελματιών, όπως δικηγόρους, λογιστικά γραφεία κ.λπ., που ανέρχονται περίπου στα 5.000 υψηλά αμειβόμενα άτομα, όπως είπε. Η μείωση των εισοδημάτων τους αναμένεται να έχει επίπτωση και στην ντόπια αγορά ακινήτων, σημείωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.