ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα γερμανική προσφορά για τα οβιδοβόλα M109A3GEA2

Νέα γερμανική προσφορά για τα οβιδοβόλα M109A3GEA2

Νέες σημαντικές εξελίξεις στο χρονίζον πρόβλημα της προμήθειας νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων από τον Ελληνικό Στρατό. Συγκεκριμένα, με επιστολή της, η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε στις ελληνικές αρχές ότι διατίθενται…

Με επιστολή της, η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε στις ελληνικές αρχές ότι διατίθενται προς επιθεώρηση και προμήθεια εφόσον ο υποψήφιος χρήστης το επιθυμεί, 232 συνολικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A3GEA2 από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού.

Τα πυροβόλα αυτή τη στιγμή φυλάσσονται σε πέντε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Αμυντικών Τεχνολογιών και Προμηθειών (BWB) και, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή μονάδας τους είναι μικρότερη από τα 100.000 ευρώ ανά οβιδοβόλο M109A3GEA1, που είχε προσφερθεί πριν από μερικά χρόνια στη χώρα μας.

Μάλιστα, αυτή η τιμή είναι η αρχική και πιθανότατα θα μειωθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών. Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των 151 M109A3GEA1 έναντι συνολικού τιμήματος 15 περίπου εκατ. ευρώ και επιπλέον 18 οβιδοβόλων του ιδίου τύπου ως αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην αγορά των 24 PzH-2000GR δεν υλοποιήθηκε ποτέ, λόγω της άρνησης της αμερικανικής πλευράς να εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό τελικού χρήστη (End User Certificate).

Όπως όμως αποκάλυψε σε προηγούμενο τεύχος της η «Σ», στο πλαίσιο πρόσφατης διαπραγμάτευσης των οροφών υλικών της συνθήκης CFE (TLE: Treaty Limited Equipment), επειδή η χώρα μας «διευκόλυνε» τις ΗΠΑ προσφέροντάς τους οροφές σε άρματα μάχης και σε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για τη δημιουργία κέντρου ασκήσεως διπλής ενεργείας (CTC: Combat Training Center) στη Βουλγαρία, η αμερικανική πλευρά κοινοποίησε την πρόθεσή της να άρει όλα τα εμπόδια στην έκδοση πιστοποιητικών τελικού χρήστη για οπλικά συστήματα αμερικανικής προέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πυροβολικό, εφόσον μείνει ικανοποιημένο από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα υπό επιθεώρηση οβιδοβόλα θα προχωρήσει στην προμήθεια τουλάχιστον 170 μονάδων που θα επιτρέψουν την απόσυρση παλαιότερων εκδόσεων του M109 που βρίσκονται σε υπηρεσία. Μετά την απόκτησή τους, τα οβιδοβόλα θα πρέπει να υποστούν πρόγραμμα εργοστασιακής αξιοποίησης, το οποίο, όπως η γερμανική πλευρά έχει ενημερώσει, εφόσον είναι επιθυμητό, μπορεί να υλοποιηθεί στην Ελλάδα.

Το M109A3GEA2 αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του ήδη σε υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό M109A3GEA1 (50 μονάδες είχαν αποκτηθεί το 2000 έναντι 120.000 ευρώ έκαστο!) με κυριότερα χαρακτηριστικά τη συλλογή διαχείρισης πυρομαχικών AHK (Ammunition Handing Kit) και το αυτόνομο σύστημα τάξης και προσανατολισμού Aurora (Autonome Richt-und Orientierungsausstatung Rohartillerie).

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι μηδενίζει τις πιθανότητες προμήθειας αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A5 από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού που πρόσφατα είχαν προταθεί στην ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της μεγάλης οικονομικής διαφοράς μεταξύ των δύο προσφορών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.