Η Ρωσία βάζει «φρένο» στις τουρκικές ορέξεις για εισβολή στην Συρία – Έστειλε νέες ενισχύσεις

Μετά και τις σκληρές δηλώσεις της Δαμασκού περί στήριξης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας από την Άγκυρα

Η Ρωσία βάζει «φρένο» στις τουρκικές ορέξεις για εισβολή στην Συρία – Έστειλε νέες ενισχύσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν σήμερα την παρουσία τους στην βόρεια Συρία, σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων και του συριακού στρατού, και απειλείται από μια τουρκική χερσαία επιχείρηση, με μεταφορά ενισχύσεων κάτι που πλέον οδηγεί την τουρκική κυβέρνηση σε αλλαγή στον σχεδιασμό.

Είναι η πρώτη φορά που ο ρωσικός στρατός, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση Μπασάρ αλ-Ασαντ, στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή Ταλ Ριφάατ, στα σύνορα με την Τουρκία, εκεί απ’ όπου η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Νοεμβρίου μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά των Κούρδων μαχητών.

Κάτοικοι του Ταλ Ριφάατ είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ρωσικές ενισχύσεις έφθασαν στην πόλη που απέχει 15 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χερσαία επιχείρηση που η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει «όταν έρθει η ώρα» θα στοχεύσει κατά προτεραιότητα το Ταλ Ριφάατ, καθώς και τις τοποθεσίες Μανμπίτζ και Κομπάνι, προκειμένου να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χλμ. νοτίως των συνόρων της αλλά πλέον αλλάζουν όλα τα δεδομένα.

Το Ταλ Ριφάατ βρίσκεται σε έναν θύλακα που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και περιβάλλεται από περιοχές που ελέγχει ο τουρκικός στρατός από τη μια πλευρά, και φιλοτουρκικές οργανώσεις από την άλλη.

Σύμφωνα με τους ίδιους κατοίκους, οι δυνάμεις της Μόσχας έφτιαξαν ένα νέο φράγμα μεταξύ της ζώνης που ελέγχεται από τους Κούρδους και αυτής που ελέγχεται από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών επί του πεδίου, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επίσης εδραιώσει την παρουσία τους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μενάγκ, που ελέγχεται από την συριακή κυβέρνηση, και βρίσκεται κοντά στο Ταλ Ριφάατ.

Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο επίσης για ρωσικές ενισχύσεις στα περίχωρα της κουρδικής συνοριακής πόλης Κομπάνι.

Αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει εκεί μια περιπολία, υπό την επιτήρηση ενός ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Καμισλί, αντιπροσωπεία από ρωσική βάση στη Συρία που επισκέπτεται την πόλη για να συναντηθεί με τους ηγέτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων – SDF,  για να πληροφορηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και να συντονιστεί με τις δυνάμεις των SDF.

«Ο στόχος των ενισχύσεων αυτών θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Η Συρία κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα για υποστήριξη του ισλαμικού κράτους

Την ίδια στιγμή η Δαμασκός καταδικάζει απερίφραστα την τελευταία επίθεση της Τουρκίας στη Ροζάβα, με τον εκπρόσωπο της Συρίας στον ΟΗΕ να κατηγορεί την Άγκυρα για «χορηγία» του ISIS στη Συρία κάτι που αναγκάζει την Τουρκία να σκεφτεί διπλά τυχόν εισβολή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς και οι δύο χώρες αναμένεται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η Συρία καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να υποχρεώσουν το τουρκικό καθεστώς να τερματίσει την παράνομη στρατιωτική παρουσία του στη συριακή γη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συρίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνουμε ότι οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη συνοριακή λωρίδα και στη θέση τους αναπτύχθηκε ο συριακός στρατός, οι θέσεις του οποίου στοχοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις, προκαλώντας απώλειες ζωών στη συριακή πλευρά, εξηγώντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να λιμοκτονήσει τον συριακό λαό και χτυπήσει τη σταθερότητα στην περιοχή με το πρόσχημα της αντίστασης στην τρομοκρατία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.