Ανακοινώθηκε η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Έπειτα από σχετική πρόταση της αντιπολίτευσης λόγω των επεισοδιακών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα εδώ και δύο εβδομάδες για το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τα ακριβά καύσιμα, ξεκίνησε στο Κονγκρέσο συζήτηση για παραπομπή του προέδρου του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο.

«135 (από τα 137) μέλη της Εθνοσυνέλευσης» συμμετέχουν σε αυτήν τη συνεδρίαση με ερώτημα την παραπομπή του προέδρου Λάσο λόγω «σοβαρής πολιτικής κρίσης και εσωτερικής αναταραχής» στη χώρα.

Ο Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Ισημερινού πριν από περίπου έναν χρόνο, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους βουλευτές, αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος. Ο αρχηγός του κράτους έχει πρόσφατα διαγνωστεί θετικός στην Covid-19.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι βουλευτές θα έχουν 72 ώρες για να ψηφίσουν. Για να εγκριθεί η πρόταση παραπομπής με το ερώτημα της καθαίρεσης απαιτείται πλειοψηφία 92 εκ των 137 μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Περισσότεροι από 14.000 αυτόχθονες διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα ενάντια στην ακρίβεια και απαιτούν ιδίως μείωση των τιμών των καυσίμων. Η αστυνομία υπολογίζει σε περίπου 10.000 τους αυτόχθονες που έχουν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο.

Η συζήτηση στο Κογκρέσο ξεκίνησε ανήμερα της πρώτης απόπειρας διαλόγου μεταξύ των επικεφαλής του κινήματος των αυτοχθόνων και υπουργών της κυβέρνησης, υπό την αιγίδα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Βιρχίλιο Σακισέλα.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο είχε κατηγορήσει τους αυτόχθονες διαδηλωτές ότι στοχεύουν σε «πραξικόπημα».

Στις ταραχές έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι μέχρι σήμερα, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Η πρωτεύουσα Κίτο έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς οδοφράγματα έχουν στηθεί σε πολλά σημεία. Οι διαδηλωτές έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες ημέρες να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που εκφράζουν δυσφορία για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, καθώς πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά και παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά.

Ανακοινώθηκε η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Λάσο ανακοίνωσε την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε εδώ και μια εβδομάδα σε έξι επαρχίες του Ισημερινού.

Στο προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε, αναφέρεται ειδικότερα ότι αποφασίστηκε η «άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για σοβαρή εσωτερική αναταραχή στις επαρχίες Κιμποράσο, Τουνγκουράουα, Κοτοπάξι, Παστάσα και Ιμπαμπούρα».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προέβλεπε την κινητοποίηση του στρατού και μια επτάωρη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για τρεις από τις έξι επαρχίες, μεταξύ αυτών και η Πιτσίντσα όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Λάσο είχε κατηγορήσει τους αυτόχθονες διαδηλωτές ότι στοχεύουν σε «πραξικόπημα».