Ν.Παναγιωτόπουλος: «Ο δρόμος για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και απόκτηση F-35 είναι μακρύς και αβέβαιος»

«Σοβαρές αμφιβολίες αν εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ»

Ν.Παναγιωτόπουλος: «Ο δρόμος για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και απόκτηση F-35 είναι μακρύς και αβέβαιος»

«Η τακτική που ακολουθήσαμε ήταν σωστά σχεδιασμένη και κυρίως απέφερε αποτέλεσμα», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,3» αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι «επρόκειτο για μία πραγματικά ιστορική ομιλία που συνεπήρε και κατακέρδισε στην ουσία το σύνολο του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Aυτό το πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι θα έλεγα μία πάρα πολύ σημαντική και ιστορική επιτυχία της χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις συνομιλίες στις ΗΠΑ, ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «εξηγήσαμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή την εποχή και όσον αφορά τη συμπεριφορά απέναντι στη σύμμαχο Ελλάδα στους κόλπους του ΝΑΤΟ με τις υπερπτήσεις και τις προκλητικές δηλώσεις, αλλά και τη συμπεριφορά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα εισακούγεται από τους συμμάχους της, εκτιμάται και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τον ισχυρότερο των συμμάχων μας, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον».

Περαιτέρω επανέλαβε ότι «η ισορροπία διαταράσσεται και το περιβάλλον ασφαλείας και η σταθερότητα διαταράσσεται με τις συμπεριφορές της Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα», σχολιάζοντας ότι «δεν είναι πρόβλημα μόνο διμερές για την Ελλάδα, αλλά πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν όλοι οι εταίροι στην περιοχή».

Τι είπε για τα τουρκικά F-16 και την απόκτηση των F-35

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Όσον αφορά στην προοπτική αποκτήσεως των αεροσκαφών F-35, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του, «διότι αυτό εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό όταν με ερώτησε τι θα μπορούσε να ζητήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ». Παράλληλα γνωστοποίησε ότι «ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία τη Lockheed Martin η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με την ΕΑΒ σε αυτό το επίπεδο ενώ στην επιστολή Μπλίνκεν που συνόδευσε τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που περάσαμε από τη Βουλή, οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35». Στο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει για την ενίσχυση συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων «εντάσσεται και η απόκτηση των F-35, στο μέλλον όμως» πρόσθεσε.

«Κάνουμε αυτό που πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεών μας και να αποθαρρύνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και βλέψεις και επιβουλές από οπουδήποτε και αν προέρχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά στο αίτημα αναβάθμισης των τουρκικών F-16, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες αν εγκριθεί από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, δηλαδή το Κογκρέσο και τη Γερουσία». «Ο δρόμος για την απόκτηση ή την αναβάθμιση των F-16 σύμφωνα με αυτά που ζητεί η τουρκική πλευρά, είναι μακρύς και αβέβαιος» προσέθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για δε το ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από την Τουρκία, παρατήρησε ότι «οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να δεχθούν την παράλληλη απόκτηση και F-35 και S-400 και εμμένουν σε αυτή τους την απόφαση». «Οπότε έχει πολύ μέλλον αυτή η υπόθεση και θα εξαρτηθεί από τη συνολική συμπεριφορά των Τούρκων», σχολίασε περαιτέρω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.