ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δίνουν άδεια εξαγωγής οι ΗΠΑ για τον πύραυλο SM-2 για το ΠΝ;

Δίνουν άδεια εξαγωγής οι ΗΠΑ για τον πύραυλο SM-2 για το ΠΝ;

Πιθανότατα οι ΗΠΑ θα δώσουν άδεια εξαγωγής για το αντιαεροπορικό βλήμα SM-2, ακόμα και την έκδοση Block III, σε περίπτωση που επιλεγεί το σύστημα διαχείρισης μάχης Aegis και το ραντάρ “SPY-1F” για τον εξοπλισμό της νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού.

H κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πιθανότατα θα δώσει άδεια εξαγωγής για το αντιαεροπορικό βλήμα SM-2, ακόμα και την έκδοση Block III για την Ελλάδα.

Αυτό, σε περίπτωση που επιλεγεί το σύστημα διαχείρισης μάχης Aegis και το ραντάρ “ΑΝ/SPY-1F” για τον εξοπλισμό της νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτό τόνισαν χθες αμερικανοί αξιωματούχοι της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Σχετικά με τον συγκεκριμένο πύραυλο, πρέπει να σημειωθεί ότι είχε ζητηθεί επανηλλειμένα από το Πολεμικό Ναυτικό η εξαγωγή του στην Ελλάδα, ειδικά όταν ήταν σε υπηρεσία τα αντιτορπιλικά κλάσης Charles F. Adams που χρησιμοποιούσαν το προγενέστερο βλήμα SM-1 μικρότερης εμβέλειας.

Ωστόσο δεν είχε δοθεί άδεια εξαγωγής από την κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τώρα όμως υπό την πίεση της επικείμενης επιλογής ευρωπαϊκού σκάφους αλλά και ευρωπαϊκού οπλικού συστήματος για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, φαίνεται ότι η πολιτική των ΗΠΑ, διαφοροποιείται.

Aegis

Το σύστημα Aegis είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μάχης, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί και το πανίσχυρο ναυτικό ραντάρ AN/SPY-1, το οποίο και είναι το κύριο αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό ραντάρ στο σύνολο σχεδόν των μονάδων επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού, ειδικά στα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke και στα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga.

Η έκδοση AN/SPY-1F είναι ουσιαστικά μικρότερη και με χαμηλότερες απαιτήσεις τροφοδοσίας, κατάλληλη για εγκατάσταση σε πλοία μεγέθους φρεγάτας. Έχει ήδη επιλεγεί από το Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας για τις φρεγάτες κλάσης Fridtjof Nansen.

 

SM-2 Block III

Ο αντιαεροπορικός πύραυλος SM-2 αποτελεί τον κορμό της αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής του αμερικανικού Ναυτικού εξοπλίζοντας το σύνολο των κύριων μονάδων επιφανείας του.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι εδικά σχεδιασμένος για χρήση με το σύστημα διαχείρισης μάχης Aegis καθώς και το σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk41. H επιχειρησιακή του εμβέλεια εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 120 χιλιόμετρα στις τελευταίες εκδόσεις, όπου ειδικά στην έκδοση Block IIIB, ενσωματώνει και παθητικό ερευνητή υπερύθρων, για μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς πλήγματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός των ΗΠΑ, έχει επιλεγεί ή βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία και με τις ναυτικές δυνάμεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Καναδά, της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.