ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Προ του κινδύνου αποκλεισμού από τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθείς: Τους ζητούν φωτογραφίες της καταστροφής τους

Οι οδηγίες χορήγησης αποζημιώσεων και ο «Γολγοθάς» των πληγέντων

Προ του κινδύνου αποκλεισμού από τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθείς: Τους ζητούν φωτογραφίες της καταστροφής τους

Σοβαρός κίνδυνος να αποκλειστούν πλημμυροπαθείς από τις αποζημιώσεις, με την κυβέρνηση να τους ζητά να βγάλουν φωτογραφίες από τις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες ιδιοκτησίες τους, την διαδικασία της αποζημίωσης ιδιαίτερα περίπλοκη, με κίνδυνο να αφεθούν χωρίς βοήθεια μετά τον Γολγοθά που ανέβηκαν με τις πλημμύρες.

Ζητούν, μάλιστα, από τους πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες να βγάλουν φωτογραφίες από το εσωτερικό όλων των πληγέντων χώρων του κτηρίου, στις οποίες θα φαίνονται ευκρινώς τόσο το ύψος της στάθμης του νερού που εισχώρησε, όσο και η πληγείσα οικοσκευή εντός των δωματίων. Επίσης, πρέπει να φροντίσουν να είναι εμφανές το αποτύπωμα της στάθμης στους τοίχους, κατά την αυτοψία.

Σημειώνεται ότι η σχετική ανακοίνωση βγήκε με αρκετή καθυστέρηση, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Άρα η λογική της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής είναι ότι «δείξτε μας φωτογραφίες, ή δεν συνέβη ποτέ η τραγωδία».

Σύμφωνα με την ΓΔΑΕΦΚ, έχουν πραγματοποιηθεί 4.336  αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές με τη συνδρομή μηχανικών της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού και του ΤΕΕ, με τη συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι αντιστοίχως περίπλοκη είναι και η διαδικασία για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων που κείτονται από άκρη σ’ άκρη σε όλες τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Σε «αντάλλαγμα» της αποζημίωσης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητά φωτογραφίες και βίντεο από τα πτώματα των ζώων. 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι για να αποζημιωθούν είναι τα εξής:

«Αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ, εφόσον είναι ασφαλισμένοι.

Λήψη βίντεο και φωτογραφιών από τα νεκρά ζώα ιδιοκτησίας τους.

Μετά την εκτίμηση της ζημιάς από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καλούν την εταιρεία «KAFSIS» στο 210 89 60 100 για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, εφόσον υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην εκμετάλλευσή τους.

Σημειώνουμε ότι οι κτηνοτρόφοι που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, ακολουθούν τα βήματα 2 και 3. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δεύθυνση Κτηνιατρικής για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας στα τηλέφωνα 2413511282 2413511278 Στις υπόλοιπες ΠΕ στα γραφεία των Υποδιευθύνσεων Κτηνιατρικής».

Η ανακοίνωση της ΓΔΑΕΦΚ

Σε συνέχεια των σχετικών ενημερώσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τόσο προς το κοινό όσο και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπογραμμίζεται εκ νέου, από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ότι:

Οι ιδιοκτήτες, εφόσον θέλουν να καθαρίσουν τις κατοικίες τους, θα πρέπει να βγάλουν φωτογραφίες από το εσωτερικό όλων των πληγέντων χώρων του κτηρίου, στις οποίες θα φαίνονται ευκρινώς τόσο το ύψος της στάθμης του νερού που εισχώρησε, όσο και η πληγείσα οικοσκευή εντός των δωματίων. Επίσης, πρέπει να φροντίσουν να είναι εμφανές το αποτύπωμα της στάθμης στους τοίχους, κατά την αυτοψία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι, από την πρώτη στιγμή τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο πεδίο των πληγεισών περιοχών για αυτοψίες και καταγραφές. Μέχρι εχθές είχαν πραγματοποιηθεί 4.336 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, και η διαδικασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με τη συνδρομή μηχανικών της Πολιτικής Προστασίας, του Στρατού και του ΤΕΕ, με τη σημαντική συνδρομή και συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.