ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη: Σκηνές «Αποκάλυψης» με μαζικές εκκενώσεις οικισμών, νοσοκομείων και γηροκομείων

Το «επιτελικό κράτος» συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Να είναι παρατηρητής

Πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη: Σκηνές «Αποκάλυψης» με μαζικές εκκενώσεις οικισμών, νοσοκομείων και γηροκομείων

Έναν αληθινό εφιάλτη ζουν στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα από αυτούς που επαναλαμβάνονται καθώς τα ίδια είχαν συμβεί και πέρσι, με μία ακόμα ανεξέλεγκτη πυρκαγιά να καίει για τέταρτη διαδοχική ημέρα και να έχει αναγκάσει τους κατοίκους 10 οικισμών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προληπτικά.

Με το πρώτο φως του ήλιου «σηκώθηκαν» τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής για να συνδράμουν στα πολλαπλά μέτωπα που έχουν κυκλώσει την περιοχή.

Συγκεκριμένα, η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αναφέρει πως επιχειρούν αυτή την ώρα 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλα 3 ελικόπτερα συνδράμοντας στη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα και το «επιτελικό κράτος» δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν αυτή την ώρα 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, μαζί με τα παραπάνω πτητικά μέσα.

Συνδρομή παρέχουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, εκκενώθηκε το ΠΓΝΑ.

Τη νύχτα εστάλη νέο μήνυμα του 112 για να εκκενωθούν ακόμα 8 οικισμοί. Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη και Άγιος Γεώργιος με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη.

Είχε προηγηθεί μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να μετακινηθούν προς Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα ακούστηκαν, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκρήξεις από το πεδίο βολής «Αλίκη».

Σύμφωνα με το e-evros.gr που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης κ. Κουκουλωμάτη η φωτιά πέρασε από το πεδίο βολής και κατευθύνεται προς το νοσοκομείο.

Ήδη στην περιοχή προσγειώθηκε και ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ, ενώ σύμφωνα πάντα με τα τοπικά μέσα όλα τα στελέχη του στρατού στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν να παραστούν στις μονάδες τους.

Στις 22.52 εστάλη μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ περίπου δύο ώρες νωρίτερα άρχισε η προληπτική εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης.

Μία εικόνα από τη μεταφορά βρεφών πραγματικά συγκλονίζει.

Συνολικά 11 βρέφη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καβάλας.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά.

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθειες των πυροσβεστών, η φωτιά μπήκε το βράδυ μέσα στο χωριό.

Την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή ενεργειών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, εφιστά η αντιπεριφέρεια Έβρου καθώς για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 στον φλεγόμενο για τέταρτη ημέρα νομό.

Ειδικότερα, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων είναι κάποιες εκ των εργασιών οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν.

Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου από τις 7.30 το πρωί σήμερα έως και τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, στις αναδασώσεις και το χώρο αναψυχής Λουτρού, στα περιαστικά δάση Νίψας και ‘Αβαντα, στο χώρο αναψυχής ‘Αβαντα-Αισύμης, στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής Μεσημβρίας.

Στις αναδασώσεις Κομάρου-Ατάρνης, στη δασική περιοχή Δερβένι-Σλίβα (παλιά Νίψα), στους χώρους αναψυχής Λεπτοκαρυάς, στον χώρο αναψυχής Καλλιθέας, στο δάσος και χώρο αναψυχής Ιάνα, στο περιαστικό δάσος Παλαγίας, στη δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού. Στην κατασκήνωση και τις αναδασώσεις Μάκρης, στον πλατανότοπο Μαϊστρου, στα περιαστικά δάση Πυλαίας, Μελίας και Φερών, στο ‘Αλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., στο καταφύγιο ‘Αγριας Ζωής Καβησού.

Επίσης η απαγόρευση ισχύει για το περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης, τη δασική στάση Αλεβάντζας, στην περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας-Λευκίμη-Δαδιά-Γιαννούλη-Κοτρωνιά), στη δασική περιοχή Λευκίμης-Βυρίνης-Κιτρινόπετρας, στους χώρους αναψυχής «Κατρατζήδες» και «Τρεις Βρύσες», στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής «Τσίγγλα» και τον χώρο αναψυχής «Χίλια».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129 καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

Ένας άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Το evros-news.gr γράφει ότι ο άνδρας βρέθηκε στην περιοχή της Λευκίμμης απ’ όπου πέρασε η φωτιά, κοντά στις κεραίες της ΕΡΤ.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι ο άνδρας εντοπίστηκε λίγο μετά τις 20:00 στην επαρχιακή οδό Δαδιάς-Λευκίμης από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου. Ο άνδρας εντοπίστηκε επί του οδοστρώματος σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά. Εικάζεται ότι ο θάνατός του προήλθε από την έκθεσή του στις υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς και τον καπνό.

Πιθανόν πρόκειται για παράνομο αλλοδαπό που κινούνταν στην περιοχή, μαζί με δεκάδες άλλους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.