ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ειδικός του FBΙ αποκαλύπτει τις δύο αλάνθαστες τεχνικές διαπραγμάτευσης

Ειδικός του FBΙ αποκαλύπτει τις δύο αλάνθαστες τεχνικές διαπραγμάτευσης

Κάντε τους ανθρώπους να σας εμπιστευτούν εφαρμόζοντας αυτές τις δύο τακτικές του FBI όπως τις αποκάλυψε ο Chris Voss, που ήταν για 24 χρόνια στο FBI.

Υπάρχει μια φράση που συνήθως λειτουργεί υπέρ σας σε κάθε διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με το inc.com είναι να πείτε στο συνομιλητή σας, πως “Αυτό είναι σωστό” – προσοχή, δεν λέτε “Είσαι σωστός” αλλά “αυτό είναι σωστό”. Έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε το συνομιλητή μας να νιώσει ότι έχει δίκιο.

Mirroring

Ο καθρέφτης/mirroring είναι η επανάληψη βασικών λέξεων που χρησιμοποιεί το άλλο άτομο στη συνομιλία. Έχει σχεδιαστεί για να δείχνει στο άτομο ότι ακούτε και ότι τoν/την καταλαβαίνετε.

Πρέπει να επαναλαμβάνετε μία, δύο ή τρεις λέξεις από τις τελευταίες λέξεις που έχει μιλήσει ο συνάδελφός σας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του θυμού.

Ο διαπραγματευόμενος συνεργάτης σας: “Είχα μια πολύ δύσκολη χρονιά, με οικονομικό και προσωπικό άγχος”.

Εσείς: “Οικονομικό και προσωπικό άγχος;” ρωτάτε για να καταλάβετε.

Η μέθοδος βάζει τους ανθρώπους στη διαδικασία να εξηγήσουν, και έτσι όσο εξηγούν, χαλαρώνουν και νιώθουν ότι κάποιος ακούει. “Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν σε κάποιον που τους δίνει προσοχή”, λέει ο Voss.

Labelling

Οι ετικέτες/labeling χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση των αρνητικών συναισθημάτων ή την ενίσχυση των θετικών. Οι ετικέτες ξεκινούν με:

“Φαίνεται σαν …”

“Μοιάζει…”

“Μοιάζεις με…”

Οι δύο τεχνικές – καθρέφτης και ετικέτες – λειτουργούν παράλληλα.

Ο Voss δείχνει την τεχνική σε ένα βίντεο τριών λεπτών που τον δείχνει να κάθεται απέναντι από μια γυναίκα. Ο Voss ζητά δύο σύντομες ερωτήσεις για να ξεκινήσει η συνομιλία.

Voss: “Πες μου κάτι με το οποίο είσαι παθιασμένη.”

Γυναίκα: “Λοιπόν, μου αρέσουν τα escape rooms.”

Voss: “Τι είναι αυτό που έχουν τα escape rooms που σε κάνει να σου αρέσουν τόσο πολύ;”

Γυναίκα: “Είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό” λέει και αρχίζει να μιλά για εκείνη και τι της αρέσει για 3 λεπτά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Voss αποκαλεί αυτή την τακτική “επιρροής που βασίζεται στην εμπιστοσύνη”. Εάν θέλετε ένα άλλο άτομο να πει “ναι” στην ιδέα σας, πρέπει πρώτα να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του. Μόλις σας εμπιστευτούν, θα έχετε πολύ μεγαλύτερη επιρροή και πιο πιθανό να συνάψετε μια συμφωνία που θα σας κάνει ευτυχισμένους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.