Την ανακοίνωση έκανε ο Ρ.Καντίροφ - Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση από τις τελευταίες εστίες αντίστασης

Οι μάχες για την πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας φαίνεται να τελειώνει και εδώ με τις ρωσικές δυνάμεις μετά από σκληρό βομβαρδισμό να έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Ήταν η τελευταία μεγάλη πόλη που δεν είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την ανακοίνωση της απελευθέρωσης έκανε ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ρ.Καντίροφ.

Η απελευθέρωση της πόλης θα οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάρρευση του μετώπου των Ουκρανών στο Ντονμπάς και θα ανοίξει ο δρόμος για Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Δύο πόλεις-σύμβολα της αντίστασης των ρωσόφωνων το 2014.

Ειδικά το Σλαβιάνσκ γνώρισε την οργή των νεοναζί όπως καμία άλλη περιοχή του Ντονμπάς, όταν μετά την απελευθέρωσή τους ανακαταλήφθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα, καθώς οι Ρώσοι βάσει της συμφωνίας του Μινσκ έπρεπε να εγκαταλείψουν την πόλη. Η τελική μάχη για την κυριαρχία στο Σλαβιάνσκ θα σημάνει και την ολοκληρωτική κυριαρχία των Ρώσων στο Ντονμπάς.

«Με τη χρήση πυροβολικού, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή της πόλης Σεβεροντονέτσκ», ανέφερε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ανάρτησή του στο Facebook. «Οι μάχες συνεχίζονται», αναφέρουν οι Ουκρανοί αλλά τα δεδομένα είναι διαφορετικά από το πεδίο.

Ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα λάβει πλέον η ρωσική επίθεση: Προς Χάρκοβο που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ντονμπάς ή προς της Οδησσό από την πλευρά της Χερσώνας;

Το Χάρκοβο έχει μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία, αλλά η Οδησσός έχει την στρατηγική αξία: Αν η βορειοδυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας μείνει υπό ουκρανικό, δηλαδή υπό δυτικό έλεγχο η Κριμαία και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα είναι ευάλωτος, όπως απέδειξε και η βύθιση του καταδρομικού Moskva στις 14 Απριλίου.

Και την Υπερδνειστερία είναι θέμα χρόνου να την καταπιούν οι δυτικοί πιέζοντας από την Ουκρανία και την Μολδαβία, η οποία πέρασε και αυτή στο δυτικό κλαμπ.

Άρα προϋπόθεση για να θεωρηθεί στοιχειωδώς επιτυχημένη η πολυαίμακτη ρωσική εκστρατεία και να μην υπονομευθεί η επιτυχία της είναι η κατάληψη-απελευθέρωση ολόκληρης της ακτογραμμής δυτικά της Κριμαίας, και συνεπώς και η Οδησσός.

σικές μονάδες και η Ταξιαρχία των Τσετσένων “Akhmat” εισήλθαν στο Σεβεροντόνετσκ από τα βόρεια και κατέλαβαν τμήματα αστικών περιοχών. Ταυτόχρονα, ρωσικές ειδικές δυνάμεις διείσδυσαν από τα ανατολικά και συναντήθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Πριν λίγες ώρες, ρωσικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν διαταγή εκκένωσης προς Lisichansk, ένα βαριά οχυρωμένο ουκρανικό οχυρό. 

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές και συμμαχικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Σεβεροντόνετσκ

“Όλα! Το Σεβεροντόνετσκ είναι υπό τον πλήρη έλεγχό μας. Οι Ναζί έχουν ηττηθεί. Όλες οι θέσεις τους έχουν καταστραφεί. Η πόλη έχει απελευθερωθεί. Οι κάτοικοι μπορούν να αναπνεύσουν άνετα. Από εδώ και πέρα, δεν κινδυνεύουν πλέον.

Αυτό είναι απλώς ένα λαμπρό αποτέλεσμα που πέτυχαν οι μαχητές μας υπό την ηγεσία του αγαπητού βοηθού Αρχηγού της Τσετσενικής Δημοκρατίας, Apta Alaudinov, σε στενή συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις του Υπουργείου Άμυνας και της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ.

Δεν θα κρύψω ότι αρχικά σχεδιαζόταν η απελευθέρωση του Severodonetsk σε μια εβδομάδα, αλλά σήμερα έγιναν αναπροσαρμογές ώστε η πόλη να τεθεί υπό έλεγχο σε τρεις ημέρες. Ως αποτέλεσμα, οι μαχητές μας τα κατάφεραν ακόμα πιο γρήγορα – σε τρεις ώρες.

Όλα τα αποσπάσματα Bandera έφυγαν με ντροπή από το Severodonetsk μόλις έμαθαν ότι οι μαχητές από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας είχαν αρχίσει να καθαρίζουν την πόλη. Δεν το λέω εγώ. Αυτό το παραδέχονται κρατούμενοι που αιχμαλωτίζονται από τις ειδικές μας δυνάμεις.

Συγχαρητήρια σε όλους για το υπέροχο αποτέλεσμα! Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη σε όλους τους αγωνιστές που εκτέλεσαν το έργο!

Φυσικά, δεν σκοπεύουμε να μείνουμε εκεί. Συνεχίζουμε το κυνήγι του Bandera και των υπολοίπων! Περισσότερα υπέροχα νέα έρχονται σύντομα!  ανέφερε ο Ραμζάν Καντίροφ.

Πριν λίγες ώρες, ρωσικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν διαταγή εκκένωσης προς Lisichansk.

Μέσα στην πόλη σημειώνονται ακόμη μάχες από ουκρανικές μονάδες που δεν έχουν ενημερωθεί για την διαταγή εκκένωσης.

Οι Ρώσοι υπέκλεψαν επικοινωνίες των Ουκρανών
Ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως έχουν υποκλαπεί επικοινωνίες μεταξύ των εγκλωβισμένων ουκρανικών δυνάμεων στο Severodonetsk και της Διοίκησης.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι η ουκρανική φρουρά που βρίσκεται στο Σεβεροντόνετσκ, επικοινώνησε με τη διοίκηση, ζητώντας άδεια «εκκένωσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!