ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια γιαγιά που βοηθάει στο κρεοπωλείο πραγματικά, ότι πιο αντιπροσωπευτικό όλης της Ελλάδας!

Στην Κίνα ο Β.Πούτιν: «Επεκτείνουμε την συνεργασία παντού – Από άμυνα και ασφάλεια μέχρι το διάστημα» – Δημιουργούν κοινές τεχνολογίες A.I.

Κοινή ανακοίνωση 7.000 λέξεων με στόχο την πολιτική των ΗΠΑ

Στην Κίνα ο Β.Πούτιν: «Επεκτείνουμε την συνεργασία παντού – Από άμυνα και ασφάλεια μέχρι το διάστημα» – Δημιουργούν κοινές τεχνολογίες A.I.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα το πρωί στο Πεκίνο για διήμερη επίσκεψη, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο και το δεύτερο στην Κίνα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι μηνών και θα μπορούσε να συνοψιστεί στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών που συμφωνούν για συνεργασία «χωρίς όρια».

Με μια κοινή δήλωση 7.000 λέξεων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διατράνωσαν την εμβάθυνση της «στρατηγικής τους συνεργασίας» και των στρατιωτικών δεσμών τους, δεσμευόμενοι για μια «νέα εποχή» ενάντια στις ΗΠΑ, τον «επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου», όπως είπαν, ο οποίος «σπέρνει το χάος σε όλο τον κόσμο».

Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για διευρυμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και για ενίσχυση του διμερούς εμπορίου που το 2023 έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 240 δισ. δολαρίων.

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε μια σειρά συμφωνιών για μια καθολική εταιρική σχέση σε τομείς που εκτείνονται από την οικονομία και το διάστημα μέχρι την άμυνα, την Ουκρανία και την Ταϊβάν.

Μάλιστα Ρωσία και Κίνα θα διευρύνουν την μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία τους στον τομέα της προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Tεχνητής Νοημοσύνης.

Οι δύο χώρες σχεδιάζουν μία κοινή εταιρεία στρατιωτικής τεχνολογίας με αμοιβαία επωφελείς όρους προσελκύοντας η μία τις startups της άλλης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του επέκριναν την Ουάσιγκτον για μια σειρά κινήσεων που, όπως συμφώνησαν, απειλούν τις χώρες τους.

Ο Β.Πούτιν δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Κίνα για τις προσπάθειές της να επιλύσει «την κρίση της Ουκρανίας», όπως είπε.

«Κίνα και Ρωσία επαναλαμβάνουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία ασφαλείας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση, στην οποία καταγράφεται η απόλυτη ταύτιση απόψεων και ο κοινός βηματισμός, που επιδιώκουν οι δύο πλευρές στις προκλήσεις της σύγχρονης γεωπολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας.

«Η σχέση Κίνας-Ρωσίας κερδήθηκε με κόπο και οι δύο πλευρές πρέπει να την αγαπούν και να την καλλιεργούν», είπε ο Σι στον Πούτιν.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να επιτύχει από κοινού την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των χωρών μας και να εργαστεί για να υποστηρίξει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια στον κόσμο», πρόσθεσε. Είναι ενδεικτικό πως στην κοινή δήλωση με την οποία επικυρώνεται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στους αμυντικούς τομείς, επισημαίνεται πως αυτή βελτίωσε την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να σκέφτονται με όρους Ψυχρού Πολέμου και καθοδηγούνται από τη λογική της αντιπαράθεσης του μπλοκ, βάζοντας τα συμφέροντά τους πάνω από την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα, γεγονός που δημιουργεί απειλή για την ασφάλεια για όλες τις χώρες», τονίζεται στην κοινή δήλωση και προστίθεται: «Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη συμπεριφορά».

Το θερμό καλωσόρισμα στο κόκκινο χαλί του Σι στον Πούτιν έρχεται μετά από μια περιοδεία στην Ευρώπη όπου ο Κινέζος πρόεδρος αντιμετώπισε επικρίσεις σχετικά με την οικονομική και πολιτική συμπεριφορά της Κίνας. Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξοργίζοντας το Πεκίνο.

Μετά την κοινή συνέντευξή Τύπου ο Πούτιν και Σι παρευρέθηκαν σε μια εορταστική συναυλία για τον εορτασμό της 75ης επετείου των επίσημων σχέσεων Κίνας – Ρωσίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επαίνεσε τις «θερμές και συναδελφικές» συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του και ο δεύτερος ανταπέδωσε λέγοντας ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι «αιώνια» και «έχει γίνει πρότυπο για έναν νέο τύπο διεθνών σχέσεων».

Μετά τη συναυλία, το πρόγραμμα των δύο ηγετών περιλαμβάνει μια βόλτα σε πάρκο κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη για τσάι και δείπνο. Οι δύο ηγέτες συνοδεύονται από πλήθος αξιωματούχων της κινεζικής κυβέρνησης και μελών της ρωσικής αποστολής.

Την Παρασκευή θα κατευθυνθούν στο Χαρμπίν, μια πόλη στη βορειοανατολική Κίνα που κάποτε ήταν γνωστή ως «Μικρή Μόσχα» λόγω του ιστορικά μεγάλου ρωσικού πληθυσμού και της ρωσικής ορθόδοξης αρχιτεκτονικής της. Το δρομολόγιο υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ των δύο ηγετών και χωρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επίσκεψη στο Χαρμπίν θα είναι μια ευκαιρία για τον Πούτιν να δώσει έμφαση στους κοινούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς Κίνας και Ρωσίας. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας θα ανοίξει γραφείο στο Χαρμπίν και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελετή για την έναρξη της εμπορικής έκθεσης China-Russia Expo.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.