ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Στην Κίνα τον Μάιο ο Β.Πούτιν – «Απάντηση» στο χρηματοδοτικό πακέτο των ΗΠΑ προς Ταιβάν κατά του Πεκίνου

Οι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους με την κινεζική πλευρά

Στην Κίνα τον Μάιο ο Β.Πούτιν – «Απάντηση» στο χρηματοδοτικό πακέτο των ΗΠΑ προς Ταιβάν κατά του Πεκίνου

«Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο Β.Πούτιν σε συνάντηση με εκπροσώπους των ρωσικών επιχειρήσεων.

Το ταξίδι – αν πραγματοποιηθεί – θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στο εξωτερικό μετά την εκλογική του νίκη τον Μάρτιο.

Τελευταία φορά που επισκέφθηκε ο Ρώσος πρόεδρος την Κίνα ήταν τον Οκτώβριο του 2023.

Θυμίζουμε ότι ο Β.Πούτιν υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας «χωρίς όρια» με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τον Φεβρουάριο του 2022 και οι περισσότεροι αναμένουν ισχυρές εξελίξεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στο Πεκίνο για συναντήσεις ανώτατου επιπέδου με στόχο να ασκήσει και αυτός με τη σειρά του πίεση στη κινεζική ηγεσία να σταματήσει την υποστήριξη στη Ρωσία. Ο ίδιος δήλωσε πως ΗΠΑ και Κίνα θα πρέπει να διαχειρίζονται τις διαφορές τους με «υπεύθυνο τρόπο».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που έρχονται από Ουάσιγκτον δείχνουν την πρόθεση των ΗΠΑ να κλιμακώσουν την ένταση με το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, σε συνέντευξή της στο Politico, υποστήριξε για πρώτη φορά δημόσια και με τόσο κατηγορηματικό τρόπο πως η Κίνα βοηθάει τη Ρωσία να επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους στην Ουκρανία. Όπως ισχυρίστηκε το Πεκίνο προμηθεύει τη Μόσχα με τεχνολογικό εξοπλισμό για την κατασκευή drones αλλά και με εκρηκτικές ύλες.

«Η Κίνα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι εντελώς ουδέτερη σε αυτή την περίπτωση και στην πραγματικότητα επιλέγει μια πλευρά», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Κίνα θέλει να “πουλήσει” την ουδετερότητά της σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν την αγοράζουμε».

Η Σμίθ ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ «διαπιστώνουν όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κίνα στη Ρωσία με αποστολή αγαθών διπλής χρήσης, δηλαδή υλικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στην στρατιωτική βιομηχανία. «Εάν δεν παρείχαν κάποια από αυτά τα στοιχεία ή αυτή την υλική υποστήριξη, η Ρωσία θα βρισκόταν σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση και θα είχε πρόβλημα να συνεχίσει κάποιες από αυτές τις επιθετικές ενέργειες», ανέφερε.

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν δύο ημέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επεκτείνει τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι από το τεράστιο πακέτο περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν επίσης για συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης και της Ταϊβάν, ως αντίβαρο στην «κομμουνιστική Κίνα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.