ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει ασκήσεις με 90.000 στρατό στα σύνορα με την Ρωσία: «Είναι η υπ’ αριθμόν 1 απειλή μας»

Εμπρηστικές δηλώσεις από τις μικρές βαλτικές χώρες: «Η Βαλτική θα γίνει νατοϊκή λίμνη - Θα αποκλείσουμε την Ρωσία»

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει ασκήσεις με 90.000 στρατό στα σύνορα με την Ρωσία: «Είναι η υπ’ αριθμόν 1 απειλή μας»

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες στα μεγαλύτερης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) οι στρατιωτικοί ελιγμοί θα επικεντρωθούν στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για Πολιτικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Μπόρις Ρούγκε υποστήριξε ότι από το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία και κατέλαβε την Κριμαία, το κύριο καθήκον του ΝΑΤΟ ήταν να ενισχύσει την αποτροπή και την άμυνα.

«Είμαστε πλήρως ικανοί να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα»

«Έτσι, τα τελευταία δέκα χρόνια, εργαζόμαστε για την καλύτερη αποτροπή της Ρωσίας και, εάν είναι απαραίτητο, την άμυνα έναντι κάθε είδους ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία υπ’ αριθμόν 1 απειλή για το ΝΑΤΟ

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θεωρείται επί του παρόντος η υπ’ αριθμόν 1 απειλή για τη Συμμαχία και ότι το ΝΑΤΟ έχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο στρατιωτικών σχεδίων για αποτροπή και άμυνα.

Ο Μπόρις Ρουγκέ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την υποστήριξη των συμμάχων στην ανατολική πλευρά και την προστασία από κάθε πιθανή επίθεση.

«Σε τελική ανάλυση, το ΝΑΤΟ είναι μια πολύ ισχυρή συμμαχία. Έχουμε πολύ ισχυρές οικονομίες και τεχνολογίες αιχμής. Είμαστε πλήρως ικανοί να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Ρούγκε.

Το πιο φοβερό είναι ότι οι μικρές βαλτικές χώρες προκαλούν την ρωσική πολιτική με κίνδυνο να συμπαρασύρουν σε μια γενικευμένη σύρραξη με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krisjanis Karins υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ θα κυριαρχήσει στη Βαλτική Θάλασσα μόλις η Σουηδία γίνει επίσημα μέλος του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ.

Η ένταξη της Σουηδίας πρόκειται να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ», είπε o Karins κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικό μέσο ενημέρωσης, επιμένοντας στην ανάγκη περιορισμού της Ρωσίας.

Ο Λετονός πολιτικός, ο οποίος επί του παρόντος επιδιώκει να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προσπάθησε να παρουσιάσει τη Ρωσία ως απειλή και υποστήριξε ότι απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική περιορισμού κατά της Μόσχας.

Ο Karins δεν είναι ο μόνος πολιτικός που περιέγραψε τη Βαλτική Θάλασσα ως «λίμνη του ΝΑΤΟ» στον απόηχο της κίνησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο μπλοκ.

Τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Margus Tsakhna χρησιμοποίησε αυτόν ακριβώς τον όρο σε συνέντευξή του στο Newsweek καθώς τόνισε τη σημασία των «γειτονικών χωρών τόσο μεγάλων όσο η Φινλανδία και η Σουηδία και ισχυρές όσο είναι, στην ίδια συμμαχία» με τη χώρα του.

Η ζημιά στον αγωγό Balticconnector τον περασμένο Οκτώβριο ώθησε επίσης τον Λετονό Πρόεδρο Edgars Rinkevics να δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κλείσει τη Βαλτική Θάλασσα για τη Ρωσία εάν η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την καταστροφή του αγωγού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου Karen Kwiatkowski εξέφρασε νωρίτερα τον σκεπτικισμό της σχετικά με τις επανειλημμένες προσπάθειες του ΝΑΤΟ να δώσει σήμα στη Ρωσία ότι το μπλοκ υποτίθεται ότι κατέχει τώρα τη Βαλτική Θάλασσα, σημειώνοντας ότι οι νεότερες προσθήκες του ΝΑΤΟ, καθώς και οι Βαλτικές χώρες έλλειψη σημαντικών ναυτικών δυνάμεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.