ΝΑΤΟϊκό μανιφέστο για «επιστροφή» της Τουρκίας στην Συμμαχία «ώστε να αποτραπεί γεωπολιτικό λάθος επικών διαστάσεων»

ΝΑΤΟϊκό μανιφέστο για «επιστροφή» της Τουρκίας στην Συμμαχία «ώστε να αποτραπεί γεωπολιτικό λάθος επικών διαστάσεων»

Ο Τζέιμς Σταυρίδης απόστρατος Ναύαρχος των ΗΠΑ πρύτανης στα πανεπιστήμια Fletcher και Tufts,πρώην Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ και σήμερα, κοσμήτορα της σχολής διπλωματικών και νομικών σπουδών (the Fletcher School of Law and Diplomacy) στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης εξέδωσε ένα ΝΑΤΟϊκό μανιφέστο για επιστροφή της Τουρκίας στην Δύση “ώστε να αποτραπεί γεωπολιτικό λάθος επικών διαστάσεων” όπως αναφέρει.

Ας δούμε τι λέει ο Τ.Σταυρίδης

“Όταν ήμουν Διοικητής του ΝΑΤΟ χρόνια πριν, η γυναίκα μου και εγώ επισκεπτόμασταν περιστασιακά την Κολωνία, στην Γερμανία, προερχόμενοι από το Αρχηγείο στο Βέλγιο. Η περιοχή είναι αξιοσημείωτη για μια ποικιλία ιστορικών λόγων αλλά κυρίως διότι είναι η “καρδιά” της αρχαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κοντά στο Aachen είναι η ταφική τοποθεσία του Αυτοκράτορα Καρλομάγνου, γνωστού ως πατέρα της Ευρώπης, που βοήθησε στο να αναχαιτίσει τις ισλαμικές εισβολές μια χιλιετία πριν.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κολωνία ήταν στην επικαιρότητα για ένα διαφορετικό ισλαμικό γεγονός καθώς ο πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν την επισκέφτηκε για το μεγαλύτερο τέμενος στην Ευρώπη. Το ταξίδι του ήταν γεμάτο αντιθέσεις στην Γερμανία δεδομένου της σκληρής πολιτικής του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ΜΜΕ, την δικαιοσύνη.

Παρόλ’ αυτά το ταξίδι έδειξε πως υπάρχει ελπίδα για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν αυτήν την διαδικασία.

Χωρίς υπερβολή ο κίνδυνος που θέτει η Τουρκία, ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια, απομάκρυνσης από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προς Ρωσία και Ιράν είναι μεγάλος..

Ας ξεκινήσουμε από την αξία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και τις συμμάχους.

Μερικές φορές σκεφτόμαστε ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Λάθος μεταφορά. Η Τουρκία είναι ένα πανίσχυρο κέντρο από μόνη της, ο κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σήμερα η 13η μεγαλύτερη οικονομία. Έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο Στρατό του ΝΑΤΟ και ένα διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό καλά εκπαιδευμένο, επιχειρηματικά καινοτόμο που θα ξεπεράσει την Ρωσία μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Και “κάθεται” σε μια γεωπολιτικά κρίσιμη ζώνη, με δύσκολους γείτονες και μεγάλα σύνορα με τον ασταθή αραβικό κόσμο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μια επιστροφή της Τουρκίας στo μαντρί της Δύσης θα προκαλέσει αίσθηση.

Ο Ερντογάν βλέπει την Τουρκία ως ένα μέλος που παραμένει στο ΝΑΤΟ (είναι ένας ικανότατος και αποτελεσματικός στρατιωτικός συνεργάτης από Αφγανιστάν μέχρι Λιβύη και Βαλκάνια), απολαμβάνει μια προνομιακή οικονομική συνεργασία με την ΕΕ (κάτι πολύ δύσκολο πλέον) , μετακινεί την Τουρκία σε ένα κράτος με ισλαμική κουλτούρα και ισχυρά θρησκευτικά θεμέλια και καταφέρνει να δημιουργήσει πραγματική σχέση με έθνη εκτός δύσης όπως Ρωσία και Ιράν.

Η πρόσφατη εκστρατεία του για πιο συγκεντρωτική ισχύ και ισχυρή εκτελεστική προεδρία του έδωσε χρόνο και εσωτερικές πηγές για να αναλάβει αν φέρει εις πέρας το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο.

Η άμεση δυσκολία είναι η σύγκρουση μεταξύ των συμφερόντων και απόψεων της Τουρκίας και της Δύσης σε Συρία, Ιράν, και για τα κουρδικά στοιχεία στην περιοχή.

Το να χάσουμε την Τουρκία από τον δια-ατλαντικό κόσμο θα ήταν γεωπολιτικό λάθος σχεδόν επικών διαστάσεων!

Ακόμα, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν μπορούν να υποχωρήσουν στις γεωπολιτικές απόψεις ή στο σύστημα αξιών. Για να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ και να έχει βαθύτατη σχέση με την ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να προσκολληθεί στο νόμο, να αποφύγει την διαφθορά, να επιτρέψει ελευθερία στα ΜΜΕ και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το να βρούμε μια σχέση που να επιτρέψει σε Δύση και Τουρκία να προχωρήσουν μαζί θα είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Πρέπει να κάνουμε 4 κρίσιμα πράγματα.

Πρώτον, να εκμεταλλευθούμε το ταξίδι του Ερντογάν στην Γερμανία. Υπάρχουν 3 εκατ. Τούρκοι πολίτες στην Γερμανία σήμερα και τον υποδέχτηκαν με σεβασμό. Αν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα που μπορούν να προσφερθούν στην Τουρκία -ειδικά να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει 3 εκατ. πρόσφυγες από Συρία- οι ΗΠΑ πρέπει να συμπράξουν με την ΕΕ για βοήθεια

Δεύτερον, ΝΑΤΟ και ΕΕ πρέπει να πηγαίνουν πιο συχνά στην Τουρκία. Οχι απλά σπάνιες επισκέψεις αρχηγών κρατών αλλά επίσης κανονικές αποστολές σε υψηλό επίπεδο μαζί με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Πρέπει ευθέως να συζητήσουμε -ιδιωτικά- τις ανησυχίες μας για την μετακίνηση μακριά από τις δυτικές αξίες. Και πρέπει με ειλικρίνεια να ακούσουμε τις τουρκικές ανησυχίες για την υποστήριξη κουρδικών στοιχείων και μετακινήσεων. Αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να προβάλλουν μια δημόσια αίσθηση αυτοπεποίθησης για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στον κόσμο.

Τρίτον, η Ουάσινγκτον, πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με την Αγκυρα για την επίλυση των φανερών διαφωνιών στην σχέση μας. Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η βοήθεια στην μείωση των εντάσεων γύρω από την κουρδική στρατιωτική δραστηριότητα στην Συρία που κατευθύνεται ευθέως κατά της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ έχουν επιρροή στην κουρδική κοινότητα σκληρές νίκες εναντίον του ISIS και του Μ.Άσαντ. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιρροή σε βόρειο Ιράκ, την “καρδιά” της κουρδικής κοινότητας στην Μ.Ανατολή. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να “σκουντήξουμε” και τις δύο πλευρές, τον Ερντογάν και τα μετριοπαθή στοιχεία ανάμεσα στους Κούρδους. Μερικά χρόνια πριν την καταστροφή της Αραβικής Άνοιξης, οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, πρέπει να εργαστούμε σκληρά με την Τουρκία στην στρατιωτική τεχνολογία και τις πωλήσεις. Η αγορά S-400 από Ρωσία είναι ισχυρό πλήγμα για την συμμαχία και την αλληλεγγύη και επειδή δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει επιπλοκές στην αντιαεροπορική “ομπρέλα”. Μια πιο ανοιχτή στάση σε στρατιωτικές πωλήσεις και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία θα τραβήξει πάλι πίσω την Τουρκία προς την Δύση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.