ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε κόκκινο συναγερμό οι τουρκικές αεροπορικές βάσεις σε νότια και ΝΑ Τουρκία (φωτό, βίντεο)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε κόκκινο συναγερμό οι τουρκικές αεροπορικές βάσεις σε νότια και ΝΑ Τουρκία (φωτό, βίντεο)

“Κόκκινος συναγερμός” έχει σημάνει στην Τουρκική Αεροπορία. Η κατάσταση υψίστης ετοιμότητας αφορά όλες τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις νότια και νοτιοανατολικά της χώρας και ειδικά στο Ιντσιρλίκ λόγω της εγγύτητας με τα τεκταινόμενα στην Α.Μεσόγειο και την γεώτρηση του Πορθητή στον στόχο «Αλάνια 1», 62 μίλια νοτίως της Αττάλειας.

Μάλιστα όπως τονίζουν, ο πολεμικός συναγερμός θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και αφορά ειδικά την βάση την Ιντισρλίκ και τον νότο της χώρας. Η ΤΗΚ θα πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει αεροπορική κάλυψη στον τουρκικό Στόλο που θα συνοδεύει τα δύο γεωτρύπανα.

Ταυτόχρονα αναφέρουν πως τόσο η Αεροπορία όσο και το Ναυτικό “ξεσκονίζουν” όλα τα σχέδια για πιθανή κρίση στην Α.Μεσόγειο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης και δυνάμεις Πεζοναυτών.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως έχει δοθεί “κόκκινος συναγερμός” στην ΤΗΚ λόγω των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην Α.Μεσόγειο.

Ηδη στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις της χώρας επικρατεί αναβρασμός καθώς έχουν επιφορτιστεί με την προστασία τόσο του “Barbaros” όσο και του “Πορθητή”.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν την κατάσταση ετοιμότητας στις ΤΕΔ (φώτο παρακάτω)

Σύμφωνα με τη NAVTEX 1069/18 που εξέδωσαν οι Τούρκοι, δεσμεύεται περιοχή στα ανοικτά του Κόλπου της Αττάλειας για γεώτρηση από την πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων FATIH της Τουρκικής TPAO, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα λόγω της πιθανότητας να στείλει η Τουρκία τον “Πορθητή” σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Τονίζουν χαρακτηριστικά πως “η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί ποτέ τα τουρκικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, συνεπώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.

Σήμερα, το τουρκικό γεωτρύπανο “Πορθητής” αναχώρησε από το λιμάνι της Αττάλειας αλλά δεν πήγε και πολύ μακριά, καθώς βρίσκεται εντός του κόλπου της Αττάλειας.

Έκτος από τα διάφορα υποστηρικτικά σκάφη πλησίον του “Πορθητή”, φαίνεται να υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία. Τούρκοι χρήστες του twitter ανέβασαν τις προηγούμενες μέρες φωτογραφίες που δείχνουν να είναι κοντά η τουρκική φρεγάτα Gaziantep (O.H. Perry).

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης της διαδρομής του πλοίου ανέφερε πως ο “Πορθητής” θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου.

Στην ομιλία του, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το πλοίο θα επιχειρήσει στον στόχο «Αλάνια 1», νότια της Αττάλειας, «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς» καθώς «ο σεβασμός των αμοιβαίων δικαιωμάτων και του δικαίου, και το σημαντικότερο, ο σεβασμός της φύσης και του ανθρώπου είναι η βάση των ενεργειών μας, με τις οποίες δίνουμε το παράδειγμα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας απείλησε λέγοντας:

«Όσοι προσπάθησαν να περιορίσουν τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου, της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προστατεύουμε κάθε πλατφόρμα».

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ασφάλεια, αλλά εάν παρενοχληθούμε, το πολεμικό μας ναυτικό θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ντονμέζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.