ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Νέο βίντεο με την ύποπτη γυναίκα να τρέχει μέσα στο πλήθος

Η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Νέο βίντεο με την ύποπτη γυναίκα να τρέχει μέσα στο πλήθος

Το ΡΚΚ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, κατηγόρησε σήμερα, Δευτέρα (14/11) ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού για την επίθεση χθες Κυριακή (13/11) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80 άλλοι.

Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΣ ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν πάνω από είκοσι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα καθώς τις προηγούμενες ώρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μια γυναίκα ως τη βασίκη ύποπτο.

H εφημερίδα Hurriyet πάντως το πρωί της Δευτέρας δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία της γυναίκας που θεωρείται ότι άφησε την βόμβα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η εικόνα έχει καταγραφεί στις 16:13 με την γυναίκα να αφήνει την τσάντα της, να απομακρύνεται βιαστικά και λίγα λεπτά αργότερα να σημειώνεται η έκρηξη. Σε βίντεο έχει καταγραφεί η γυναίκα να τρέχει ανάμεσα στο ανυποψίαστο πλήθος.

toyrkia-ekrixi

Θέλοντας, μάλιστα, να ενισχύσει το «κατηγορώ» προς το ΡΚΚ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε πως «εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι».

Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Σύμφωνα, πάντως, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί της Δευτέρας. Σε ένα πρώτο μέτρο οι υπεύθυνοι του δήμου Κωνσταντινούπολης αφαίρεσαν όλα τα παγκάκια από τον πεζόδρομο Ιστικλάλ.

turkia-ekrixi-pezodromos
turkia-ekrixi-pezodromos2

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη το «πρόσωπο» που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα, ούτε εάν επρόκειτο για «γυναίκα», όπως διαβεβαίωναν χθες Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε. «Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν». Υποσχέθηκε, δε, ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έκρηξη, που ήταν πολύ ισχυρή, ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση και προκάλεσε πανικό στους διερχόμενους. «Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Ο κρότος ήταν τεράστιος. Υψωνόταν μαύρος καπνός. Ο ήχος ήταν πολύ δυνατός, σχεδόν εκκωφαντικός», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, ο Κεμάλ Ντενιζτζί, 57 ετών, που είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους κάτω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.