Τουρκία: Πάνω από 600 άτομα υπό έρευνα για τα κτήρια που κατέρρευσαν

Στο στόχαστρο η κυβέρνηση του Ερντογάν

Τουρκία: Πάνω από 600 άτομα υπό έρευνα για τα κτήρια που κατέρρευσαν

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι ερευνώνται στην Τουρκία για τα κτήρια που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μάλιστα, το Σάββατο (25/02), ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ότι 184 ύποπτοι – μεταξύ των οποίων εργολάβοι και ιδιοκτήτες ακινήτων – έχουν ήδη συλληφθεί.

Για χρόνια, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούσαν ότι η διαφθορά και οι κυβερνητικές πολιτικές σήμαιναν ότι πολλά νέα κτήρια δεν ήταν ασφαλή. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και στη Συρία έχει πλέον ξεπεράσει τους 50.000.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Μπεκίρ Μποζντάγ έκανε τις δηλώσεις του από τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου σημειώθηκε ο σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερκαι τον ακολούθησε άλλη μια ισχυρή δόνηση λίγες ώρες αργότερα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, είχε διευρυνθεί η έρευνα καθώς, πριν από δύο εβδομάδες, οι Αρχές ανέφεραν ότι είχαν εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης. Μεταξύ αυτών που έχουν συλληφθεί είναι και ένας δήμαρχος μιας από τις πόλεις που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι δονήσεις, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρκία: Στο στόχαστρο η κυβέρνηση του Ερντογάν

Περισσότερα από 160.00 κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν οι επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής έγιναν χειρότερες από ανθρώπινες παραλείψεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι ειδικοί στον τομέα των κατασκευών κατηγορούν την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν εφάρμοσε τους οικοδομικούς κανονισμούς και ότι προσπαθεί να αποσείσει τη συνολική ευθύνη για την καταστροφή. Λένε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές επέτρεψαν τη λεγόμενη αμνηστία για τους εργολάβους που παρέκαμψαν τους οικοδομικούς κανονισμούς, προκειμένου να ενθαρρυνθεί μια οικοδομική έκρηξη, μεταξύ άλλων και σε σεισμογενείς περιοχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παραδεχτεί ελλείψεις, αλλά φάνηκε να κατηγορεί τη μοίρα για το μέγεθος της καταστροφής. «Τέτοια πράγματα συνέβαιναν πάντα. Είναι μέρος του σχεδίου της μοίρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη περιοχή. Με τις εκλογές να πλησιάζουν, το μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακυβεύεται μετά από 20 χρόνια στην εξουσία και οι εκκλήσεις του για εθνική ενότητα δεν φαίνεται να εισακούονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.