ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

YAWARA: Η απόλυτη ιαπωνική τέχνη αυτοπροστασίας

YAWARA: Η απόλυτη ιαπωνική τέχνη αυτοπροστασίας

Ήταν το 1946, μέσα στα ταραγμένα χρόνια του εμφυλίου, όταν ο Άγγλος ταγματάρχης, Stanley Leon Vaos, ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να εκπαιδεύσει το προσωπικό της Αστυνομίας Πόλεων, της Βασιλικής Χωροφυλακής και του Λιμενικού.

Καθώς διαδιδόταν η προέλευση και η αποτελεσματικότητα της τέχνης του, άρχισε να γίνεται αρεστή σε μέλη της υψηλής κοινωνίας, θέλοντας να την διδαχθούν από τον ίδιο.

Ανάμεσά τους ήταν και ο ανιψιός του Αρχιεπισκόπου Αντιβασιλέα Δαμασκηνού, Δημήτρης Δαμιανού.

Η τέχνη αυτή δεν είναι καμία άλλη από το YAWARA. Μία πανάρχαια τέχνη άγνωστη στο σύνολο του πληθυσμού, ακόμη και σήμερα, προερχόμενη από τα βάθη της Ανατολής, από το μεγάλο νησί του Ειρηνικού, την Ιαπωνία. Ψάχνοντας στον Internet δεν θα βρεις πολλά πράγματα γι αυτήν. Η ιστορία της όμως φαίνεται από τα χιλιάδες συστήματα των σύγχρονων πολεμικών τεχνών , των οποίων οι ρίζες τους και η ίδια τους η ύπαρξη οφείλεται στο ΥΑWARA.

Η «Τέχνη της Ευστροφίας» (στα Ελληνικά) πρωτοεμφανίστηκε στη Ν. Κίνα και πέρασε στην Ιαπωνία τον 7ο αι. Ως όπλο των Samurai, αποτέλεσε την απόλυτη Ιαπωνική Τέχνη Μάχης για πολλούς αιώνες, σκοπεύοντας στην άμεση και καθολική εξουδετέρωση των αντιπάλων τους. Μάλιστα, η πρώτη καταγεγραμμένη παρουσία της ως σύστημα αυτοάμυνας γίνεται στην πόλη Nanbu το 1750 όπου Samurai, A και B τάξης και μέλη της Αυτοκρατορικής οικογένειας, εκπαιδεύονταν νύχτα – μέρα στις άοπλες και ένοπλες τεχνικές του YAWARA για την προστασία τους από τους πάμπολλους εχθρούς τους.

Το ταξίδι της μέσα από όλα τα μέρη των ιαπωνικών νήσων, βιώνοντας τις αλλαγές και τις εξελίξεις της κάθε εποχής, έφεραν τον διαμελισμό της και σταδιακά την χρήση στοιχείων της από μεταγενέστερες τέχνες που σήμερα είναι γνωστές παγκοσμίως, όπως το judo, το karate, το aikido και πολλές άλλες, με το όνομα της ίδιας να χάνεται στα βάθη της ιστορίας.

Ωστόσο η αποτελεσματικότητά της δεν συγκρίνεται με την όποια «αθλητική πολεμική τέχνη», μιας και το πρώτο που ενεργοποιεί στον μαθητή – χρήστη είναι η αντίληψη, ώστε να αναλύει κάθε δεδομένο ανά πάσα στιγμή και να το χρησιμοποιεί υπέρ του στην όποια συνθήκη. Οι τεχνικές του, αθόρυβες μα ακαριαίες, δίνουν στον χρήστη την ικανότητα να ελέγχει πλήρως τις κινήσεις – αντιδράσεις του αντιπάλου , προσβλέποντας στην απόλυτη ελεγχόμενη υποταγή, επιδιώκοντας την προστασία του εαυτού και συγχρόνως την ακινητοποίηση του επιτιθεμένου, χωρίς τον παραμικρό σοβαρό τραυματισμό του. Κι όμως γίνεται!

Το YAWARA στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα YAWARA διδάσκει ο Μάνος Δασκαλάκης, στο «Club Hikarikwai – EλληνοΙαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο», ένα πολιτιστικό, φιλανθρωπικό, οικολογικό και ζωοφιλικό Κέντρο με ποικίλη δράση από το 1985… Πρόκειται για τον μοναδικό Yawara sensei στην Ελλάδα.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο και απίθανο για ένα γνώστη της Τέχνης. Γνωρίζοντας πλήρως τους πυλώνες και τους κανόνες τoυ YAWARA, μπορείς να επιτύχεις τα πάντα, από την εξουδετέρωση του αντιπάλου, μέχρι και την εφαρμογή της στην καθημερινότητά σου , ώστε να επιτύχεις όποιον στόχο ζωής έχεις.

Από μικρός στον χώρο του judo ως μαθητής του Πανελληνίου Γ.Σ και αργότερα του Wim Van Vorstenbos sensei, στην Ολλανδία, κατάλαβε από νωρίς την βρομιά του Αθλητισμού και απομακρύνθηκε από αυτήν, αφιερώνοντας τον εαυτό του στην μελέτη και στην μαθητεία του, δίπλα στον Δάσκαλό του, Μπάμπη Λυκούδη (μαθητή του Δ. Δαμιανού), πάνω στην Τέχνη του YΑWARA.

Eκτός των άλλων, είναι ιδρυτής του δημοτικού judo Αργυρούπολης (νυν ΑΟΝΑ) και η αρχή πολλών τμημάτων judo γενικότερα στην Ελλάδα.

Σήμερα είναι αφιερωμένος στους μαθητές του, επιδιώκοντας να προσφέρει την πολύχρονη γνώση του πάνω στο YAWARA, διδάσκοντας την «Παραλλαγή για Αποτελεσματικότητα» (motto YAWARA) και το… Γένοιτο!

Πληροφορίες για το «Club Hikarikwai – E.Π.Κ.Α» και το YAWARA :

6974825526, [email protected]

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Facebook: “Club Hikarikwai”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.