Μουντιάλ 2022: Γιατί μέτρησε τελικά το 2o γκολ της Ιαπωνίας; – Το VAR και οι τρεις διαφορετικές λήψεις

Πόσο σημαντικό ήταν για την εξέλιξη του ομίλου;

Μουντιάλ 2022: Γιατί μέτρησε τελικά το 2o γκολ της Ιαπωνίας; – Το VAR και οι τρεις διαφορετικές λήψεις

Η Ιαπωνία πέτυχε ένα αμφισβητούμενο γκολ στο 51ο λεπτό εναντίον της Ισπανίας και προηγήθηκε με 2-1, στο χθεσινό παιχνίδι για την 3η αγωνιστική του Μουντιάλ 2022.

Η μπάλα φαινόταν ότι μπορεί να είχε περάσει την τελική γραμμή, προτού αναπαυθεί στα δίχτυα της Ισπανίας, σε ένα πραγματικά κρίσιμο γκολ για τον 5o όμιλο του Μουντιάλ 2022.

Το συγκεκριμένο γκολ έστειλε την Ιαπωνία στη νοκ-άουτ φάση (στους 16) ως νικήτρια του 5ου ομίλου και εξασφάλισε τον αποκλεισμό της Γερμανίας από τον θεσμό.

Πως μπήκε το 2ο γκολ της Ιαπωνίας

Έχοντας μόλις πετύχει το γκολ της ισοφάρισης στο 48ο λεπτό, ο Ιάπωνας ακραίος επιθετικός Ritsu Doan πήρε την μπάλα στο δεξί άκρο της περιοχής της Ισπανίας και έτρεξε προς την εστία, πριν κάνει μία ντρίμπλα και πραγματοποιήσει μία συρτή σέντρα προς την περιοχή.

Τόσο ο Daizen Maeda όσο και ο Kaoru Mitoma κινήθηκαν προς την μπάλα, καθώς αυτή φαινόταν να βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Ομως τελευταία στιγμή πρόλαβε να την γυρίσει ξανά στην περιοχή ο Mitoma λίγο πριν περάσει την τελική γραμμή, με την σέντρα του να βρίσκει τον Ao Tanaka, στέλνοντας την μπάλα με το γόνατο στο κέντρο της εστίας.

Επενέβη το VAR και μέτρησε το γκολ

Ο επόπτης γραμμών Souru Phatsoane έδειξε αμέσως ότι η μπάλα βγήκε έξω. Ωστόσο, το VAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού, καθώς το περιστατικό αυτό προηγήθηκε του γκολ.

Η IFAB, η οποία ορίζει τους νόμους του παιχνιδιού, επισημαίνει ότι η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού όταν «έχει περάσει εξ ολοκλήρου τη γραμμή τέρματος στο έδαφος ή στον αέρα».

Ο διαιτητής Victor Miguel de Freitas Gomes ζήτησε την βοήθεια του VAR και αφού άκουσε το ακουστικό του, αλλά δεν έλεγξε την οθόνη, κατακύρωσε το γκολ.

Το γκολ δεν ελέγχθηκε μέσω του GLT (Goal Line Technology)

Το σύστημα τεχνολογίας γραμμής τέρματος (Goal Line Technology) ισχύει μόνο για την γραμμή τέρματος ανάμεσα στα δύο δοκάρια της εστίας και όχι έξω από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι το γκολ ελέγχθηκε μέσω του οφθαλμικού ελέγχου στην αίθουσα VAR, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της FIFA.

Η FIFA, όπως αναφέρει το «The Athletic» δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα εικόνες που να δείχνουν τη μπάλα σε σχέση με τη γραμμή του γηπέδου, αλλά η καμπυλότητα ή η προεξοχή φαίνεται να αποδεικνύεται καθοριστική, έστω και κατά χιλιοστά.

Γιατί το γκολ της Ιαπωνίας ήταν τόσο σημαντικό για την εξέλιξη του ομίλου;

Η Ιαπωνία σκόραρε και εξασφάλισε ότι θα περάσει ως νικήτρια του 5ου ομίλου του Μουντιάλ του 2022, ενώ παράλληλα αυτό το γκολ έστειλε την Γερμανία «σπίτι της».

Η ήττα της Ισπανίας την έβαζε σε κίνδυνο να βγει από τη διοργάνωση αν η Γερμανία έχανε από την Κόστα Ρίκα. Η ομάδα της κεντρικής Αμερικής προηγήθηκε στο 70ο λεπτό με 2-1 , βγάζοντας προς στιγμήν νοκ άουτ την Ισπανία, πριν η Γερμανία ισοφαρίσει για να κάνει το 2-2 λίγο αργότερα στο 73ο λεπτό.

Με τη Γερμανία να κερδίζει τελικά την Κόστα Ρίκα με 4-2, το γκολ του Tanaka εναντίον της Ισπανίας έδωσε την πρόκριση στην Ιαπωνία και εξασφάλισε την πρωτιά στον όμιλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν οι Ιάπωνες είχαν αποσπάσει ισοπαλία με 1-1, θα τερμάτιζαν τρίτοι στον 5ο όμιλο και θα έβγαιναν εκτός λόγω διαφοράς τερμάτων με την Γερμανία. Τελικά η διαφορά τερμάτων, απέκλεισε τη Γερμανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.