ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανησυχητική έρευνα: Οι πίσω επιβάτες είναι λιγότερο ασφαλείς από τους εμπρός, ακόμη κι όταν φορούν ζώνη!

Ανησυχητική έρευνα: Οι πίσω επιβάτες είναι λιγότερο ασφαλείς από τους εμπρός, ακόμη κι όταν φορούν ζώνη!

Τα σημερινά αυτοκίνητα δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιότερα, όσον αφορά στην ασφάλεια που παρέχουν. Όμως η ασφάλεια αυτή δεν είναι ίδια για όλους τους επιβάτες, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του αμερικανικού Insurance Institute for Highway Safety, του κορυφαίας εγκυρότητας ανεξάρτητου φορέα που ιδρύθηκε το 1969 και χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το IIHS, λοιπόν, οι εμπρός επιβάτες είναι πολύ πιο προστατευμένοι από τους πίσω, ακόμη και στην περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης!

Αναλύοντας πραγματικά ατυχήματα όπου πίσω επιβάτες αυτοκινήτων τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν το 2014, το ινστιτούτο βρήκε ότι όσοι κάθονται στο πίσω κάθισμα μπορεί να τραυματιστούν ή και να χάσουν τη ζωή τους σε μετωπικές συγκρούσεις, ακόμη κι όταν φορούν ζώνη ασφαλείας.

Το IIHS αποδίδει το γεγονός στο ότι, ενώ τα συστήματα προστασίας των εμπρός επιβατών εξελίσσονται συνεχώς, αυτά για τους πίσω έχουν μείνει πρακτικά στάσιμα τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το drive.gr.

Το ινστιτούτο εξέτασε 117 ατυχήματα στα οποία πίσω επιβάτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά, και βρήκε ότι οι συνηθέστεροι τραυματισμοί ήταν στο στήθος και αμέσως μετά, στο κεφάλι. Η αιτία για τους τραυματισμούς στο στήθος φαίνεται να είναι οι υπερβολικές δυνάμεις καταπόνησης από το διαγώνιο τμήμα της ζώνης ασφαλείας, ενώ οι τραυματισμοί στο κεφάλι οφείλονται σε πρόσκρουση σε μέρη του εσωτερικού του αυτοκινήτου.

«Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν κάνει πολλή δουλειά για τη βελτίωση της προστασίας του οδηγού και των εμπρός επιβατών. Η κυριότερη αιτία γι’ αυτό είναι το crash test μέσης επικάλυψης που κάνουμε και, πιο πρόσφατα, η αντίστοιχη δοκιμή μας μετωπικής πρόσκρουσης με μικρή επικάλυψη, από την πλευρά του οδηγού και από αυτή του συνοδηγού», επισημαίνει ο πρόεδρος του IIHS, David Harkey.

«Ελπίζουμε, μια νέα αξιολόγηση να φέρει αντίστοιχη πρόοδο και για τους πίσω επιβάτες».

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, μαζί με εκείνα άλλων ερευνών που θα ακολουθήσουν, θα χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό για να επινοηθεί ένας νέος τύπος μετωπικού crash test όπου θα μπορεί να αξιολογηθεί η προστασία και των πίσω επιβατών.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αποτελέσματα μπορούν να φέρουν οι περιοριστές δύναμης και στις πίσω ζώνες, οι «αερόσακοι ζώνης» που φουσκώνουν και διαχέουν την καταπόνηση από το διαγώνιο τμήμα, ή ακόμη και αερόσακοι που θα εκτείνονται από τις πίσω πόρτες ή από την πλάτη των εμπρός καθισμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εμείς, ως πρώτο βήμα, ας μάθουμε τουλάχιστον να φοράμε τις ζώνες και όταν καθόμαστε πίσω…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.