ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Opel Grandland X Ultimate 1.5 Diesel MT6: Καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου οικογενειάρχη

Opel Grandland X Ultimate 1.5 Diesel MT6: Καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου οικογενειάρχη

Σαν αυτοκίνητο το Opel Grandland X το έχουμε παρουσιάσει δύο φορές. Η πρώτη ήταν όταν έγινε η πανευρωπαϊκή παρουσίαση στην Ισπανία στην πόλη των Βάσκων στο Bilbao και η δεύτερη όταν έγινε η πανελλαδική παρουσίαση στην Αχαΐα.

Σαν αυτοκίνητο είναι γνωστό. Εκείνο που σήμερα θα παρουσιάσουμε στο Opel Grandland X στην έκδοση Ultimate είναι ο καινούργιος πετρελαιοκινητήρα κινητήρα των 1500 κ.εκ που αποδίδει 130 ίππους.

Ο κινητήρας προέρχεται από την Peugeot . Η Opel στο Grandland X χρησιμοποιούσε έναν 1600άρι κινητήρα (απέδιδε 120 ίππους) τον οποίον αντικατέστησε με το κινητήρα ντίζελ που καλύπτει τις προδιαγραφές ρύπων Euro6d-TEMP και έχει ιπποδύναμη 130 ίππους που τους αποδίδει στις 3.750 rpm.

Η ροπή παρέμεινε στα 30,6 kgm στις 1.750 rpm. Ο νέος κινητήρας διαθέτει σύστημα SCR με AdBlue είναι 16βάλβιδος με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής.

Η αλλαγή που έκαναν οι επικεφαλής της εταιρίας έλυσε αρκετά γραφειοκρατικά θέματα μετά τη συμφωνία της Opel που εντάχθηκε στο PSA Group.

Η αρχική τιμή για την πετρελαιοκίνητη έκδοση ξεκινάει από 21.950 ευρώ. Είναι η έκδοση X-Cite. Ανάλογα με την έκδοση και τις απαιτήσεις του οδηγού η τιμή ανεβαίνει. Για παράδειγμα το «δικό» μας αυτοκίνητο στην έκδοση Ultimate –είναι η ακριβότερη έκδοση του Grandland X- κοστολογείται στις 35.600 ευρώ και φυσικά είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Έχει μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων. Οι ταχύτητες κουμπώνουν εύκολα αν και υπάρχει χώρος για ακόμη περισσότερες βελτιώσεις. Ωστόσο το κιβώτιο έχει σωστές σχέσεις και συνδυάζεται αρκετά καλά με τον κινητήρα που διαθέτει κυλινδροκεφαλή και στροφαλοθάλαμο κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου

Παρά το γεγονός ότι ο πετρελαιοκινητήρας δεν είναι εντελώς αθόρυβος, στο εσωτερικό δεν ακούγεται τίποτα. Και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή ηχομόνωση που έχει το Grandland X στο εσωτερικό.

Το αυτοκίνητο είναι άνετο για τέσσερις επιβάτες. Οι διαστάσεις είναι 4.477 μήκος, 1.856 πλάτος και 1.609 mm ύψος.

Μπορείς να ταξιδέψεις αρκετές ώρες χωρίς να σου παραπονεθούν οι συνταξιδιώτες σου. Και με πέντε μπορείς να ταξιδέψεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά ο πέμπτος που θα κάθεται στο μέσον δεν θα είναι τόσο αναπαυτικά όσο οι άλλοι επιβάτες.

Οι αποσκευές ακόμη και για πέντε επιβάτες «βουλεύονται» στα 488 lt (με όλα τα καθίσματα όρθια). Σημαντικό είναι ότι το Grandland X έχει ρεζέρβα ανάγκης και όχι κιτ επισκευής. Και το διευκρινίζω αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν θέλουν οι αγοραστές το κιτ επισκευής που είναι σαφέστατα πιο εύκολο για να κάνεις στη δύσκολη στιγμή τη δουλειά σου.

Στο δρόμο είναι σταθερό και δεν τρομάζει όταν κινηθείς σε ανοικτή στροφή με παραπάνω χιλιόμετρα. Ακόμη και στο χώμα το Grandland X δεν θα σε προβληματίσει. Βέβαια κάθε αυτοκίνητο έχει κάποιες προδιαγραφές και δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια του.

Δεν είναι Ι.Χ για να κάνεις επίδειξη των οδηγικών σου ικανοτήτων.

Μπορεί το Grandland X να μην σε συναρπάζει σε τέτοιου είδους οδήγηση ωστόσο είναι σταθερό, στρίβει γρήγορα και το βασικότερο χωρίς να παίρνει κλίσεις που ξαφνιάζουν. Μου άρεσαν τα φρένα του. Ικανοποιητικά ακόμη και στο φρενάρισμα πανικού. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας «φορούσε» 19άρες ζάντες με λάστιχα 235/50. Καλός συνδυασμός και αυτό φαίνεται τόσο στην οικονομία στην κατανάλωση όσο και στο καλό πάτημα στο δρόμο.

Η ανάρτηση καλή. Ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας με τους συγκεκριμένους τροχούς δε χτυπάει ενώ σωστή είναι η λύση που προτίμησαν με τα εμπρός γόνατα MacPherson. Καλή δουλειά στο θέμα της άνεσης.

Εσωτερικά

Για να μπεις στο αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το κλειδί. Αρκεί να το πλησιάσεις και να το έχεις στην τσέπη σου η στην τσάντα σου. Το Ultimate διαθέτει σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί Open & Start.

Ο οδηγός βρίσκει εύκολα τη σωστή θέση που τον βολεύει. Το ταμπλό έχει κλασική εικόνα σύγχρονου Opel και είναι με υλικά καλής ποιότητας.

Το εσωτερικό του «φιλόξενο» με έναν συνδυασμό ελκυστικής αρμονίας στυλ και λειτουργικότητας. Με το σύστημα infotainment, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι διακόπτες. Μέσα από την έγχρωμη οθόνη αφής ( οκτώ ιντσών) ο οδηγός κάνει τη ζωή του ευκολότερη στο θέμα της μετακίνησης με το ευκολόχρηστο σύστημα πλοήγησης. Υπάρχει ενσωματωμένος χάρτης 3D του συστήματος πλοήγησης NAVI 5.0 IntelliLink. Στην βάση δεδομένων (στοιχεία για όλη την Ευρώπη) μπορείτε να δείτε τα σημεία ενδιαφέροντος και να αποθηκεύσετε ενδιάμεσους προορισμούς.

Ακόμη όσοι έχουν κινητά τηλέφωνα καινούργιας τεχνολογίας δεν χρειάζονται καλώδια φόρτισης αφού το σύστημα infotainment είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto.

Όσες εκδόσεις δεν έχουν την Πανοραμική Κάμερα Οπισθοπορείας (Panoramic Rear View Camera) καλό είναι οι υποψήφιοι αγοραστές να παραγγείλουν την Κάμερα 360°. Η δική μας έκδοση είχε πανοραμική κάμερα που αυξάνει τη γωνία θέασης στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου στις 180 μοίρες. Με αυτόν τον τρόπο ο οδηγός μπορεί να βλέπει άλλους οδηγούς που πλησιάζουν και από τις δύο πλευρές ενώ κινείται με όπισθεν.

Τι έχει το Opel Grandland X Ultimate:

Προηγμένο Σύστημα Υποβοηθήσης Παρκαρίσματος

Προειδοποίηση Τυφλού Σημείου

Κάμερα Οπισθοπορείας 360ο

Ηλεκτρικά αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες με puddle light

Προβολείς Πλήρους Λειτουργίας LED. Οι προβολείς βοηθούν αποτελεσματικά τον οδηγό αφού αποφασίζουν σωστά πότε πρέπει να είναι ανοικτή η μεγάλη σκάλα και πότε η μικρή. Ο φωτισμός προσαρμόζεται ανάλογα αν το αυτοκίνητο κινείται στην πόλη, σε επαρχιακό δρόμο η στην εθνική οδό.

Οι προβολείς στρίβουν στις στροφές για καλύτερη ορατότητα ενώ τα φώτα προσαρμόζονται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Αυτόματη είναι η λειτουργία μεγάλης σκάλας προβολέων που αλλάζει αν ανιχνεύσει όχημα να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Υπάρχει ακόμη :

Ενεργό Σύστημα Φρεναρίσματος (Automatic Emergency Braking)

Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Warning)

Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness Alert)

Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης στη Λωρίδα Κυκλοφορίας

Navi 5.0 IntelliLink, BT1, Radio, με έγχρωμη οθόνη αφής 8″

Κατανάλωση

Η μέση κατανάλωση σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις κυμαίνεται :

Κατανάλωση πόλης: 4.7-4.6 λίτρα ανά 100 χλμ

Κατανάλωση εκτός πόλης : 3.9- 3.7 λίτρα ανά 100 χλμ

Κατανάλωση μικτός κύκλος: 4.2-4.0 λίτρα ανά 100 χλμ

Η Opel για το Grandland X Ultimate δίνει τελική ταχύτητα 192 χλμ και επιτάχυνση 10.9 δευτερόλεπτα από 0-100 χλμ.

Για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) υπάρχουν δύο μετρήσεις.

H πρώτη είναι αυτή που γνωρίζουμε με το σύστημα NEDC :

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα 110-106 100 g/km

Και η δεύτερη είναι με το σύστημα WLTP. Εδώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνονται από 147-131 g/km

Με το νέο τρόπο μετρήσεως που μπήκε στη ζωή μας και θα αλλάξει πολλά στο χώρο της αυτοκίνησης η μικτή κατανάλωση κυμαίνεται από 5.6-5.0 λίτρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να κλείσουμε η επιλογή του Grandland X Ultimate 1.5 cc είναι μια καλή πρόταση για τον απαιτητικό οικογενειάρχη παρά το γεγονός ότι η τιμή του είναι κάπως τσουχτερή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.