ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κινητήρας Wankel, πώς λειτουργεί; [video]

Κινητήρας Wankel, πώς λειτουργεί; [video]

Απόδοση 200 ίππων στο λίτρο για χρήση στο δρόμο. Απόδοση 400 ίππων στο λίτρο για αγωνιστική χρήση. Ο δυνατότερος κινητήρας που τοποθετήθηκε ποτέ σε αυτοκίνητο αγώνων αντοχής. Ένας κινητήρας που δεν έχει πιστόνια, είναι απλός σε κατασκευή, είναι ομαλός σε χρήση, είναι μικρός σε μέγεθος, έχει απίστευτη δυνατότητα περιστροφής και απίστευτα υψηλό συντελεστή ισχύος προς βάρος. Καταδικάστηκε σε περιορισμένη παραγωγή λόγω της περιορισμένης αξιοπιστίας του στα αρχικά στάδια της σχεδίασής του και τη δυσκολία στον περιορισμό των καυσαερίων του σήμερα.

Το όνομά του; Κινητήρας Wankel, θα μπορούσε κανείς να τον πει rotary ή περιστροφικό, αν και αυτοί οι χαρακτηρισμοί αναφέρονται σε πολλές περισσότερες μορφές κινητήρων. Έχει έναν τριγωνικό ρότορα που μετατρέπει την πίεση από την εσωτερική καύση σε περιστροφική ισχύ.

O Hanns Dieter Paschke, σχεδιαστής του κινητήρα Wankel

Το 1951 η NSU ζήτησε από τους μηχανικούς της να σχεδιάσουν δύο περιστροφικούς κινητήρες. Η ομάδα του Felix Wankel σχεδίασε τον DKM, όπου ροτοράς και μπλοκ (!) κινούντο. Είχε υψηλή απόδοση και μεγάλη δυνατότητα περιστροφής. Η ομάδα του Hanns Dieter Paschke σχεδίασε έναν πολύ πιο απλό κινητήρα, με χαμηλότερη απόδοση, αλλά πιο εύκολο στην κατασκευή και στη συντήρηση. Αυτός ο δεύτερος εξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα ξέρουμε σαν κινητήρα Wankel. Άρα ο Wankel δεν έχει σχεδιαστεί από τον Wankel!

H Mercedes C111

…και ο Wankel κινητήρας της

Στα τέλη της δεκαετίας του 50 πολλές εταιρίες ενεπλάκησαν με τα δικαιώματα για τον κινητήρα. Πολλή δουλειά στην εξέλιξη έκανε η Citroen, που εγκατέλειψε όμως το project τελικά. Ακόμη και η Mercedes ενεπλάκη, με το εντυπωσιακό πρωτότυπο C-111. Τελικά έμειναν η NSU και η Mazda. Η NSU φαλίρισε, η Audi που την αγόρασε έφτιαξε μία λιμουζίνα, το 200, με κινητήρα Wankel και μετά εγκατέλειψε το project. 

NSU Ro 80, με κινητήρα Wankel, το τελευταίο μοντέλο της φίρμας.

Η Mazda ήταν η μόνο που παρήγαγε κινητήρες Wankel μέχρι το 2012 με το RX7 και το RX8 μετά. Το 2012 έγινε αδύνατο ο κινητήρας Renesis, όπως ονομαζόταν η τελευταία έκδοση του Wankel, να καλύψει τις νόρμες Euro 5 για τα καυσαέρια και από τότε η εταιρία σχεδιάζει τον Wankel νέας γενιάς, με τον οποίο θα εξοπλίσει τα μελλοντικά της σπορ μοντέλα. 

Mazda RX7, τρίτης γενιάς

Mazda RX8

To Mazda 787B ήταν το πιο δυνατό αυτοκίνητο για το Le Mans που κατασκευάστηκε ποτέ. Είχε τετραπλό ρότορα και απόδοση κάπου στους 1.100 ίππους!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα Ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.