ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Social Media: Πώς καταστρέφουν την υγεία και το σώμα μας; (βίντεο)

Η bigorexia και ο μιμητισμός απειλούν την υγεία των νέων ανδρών

Social Media: Πώς καταστρέφουν την υγεία και το σώμα μας; (βίντεο)

Μέχρι πριν από λίγο καιρό νομίζαμε πως τα λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς αφορούν μόνο τις γυναίκες.

Μια ολόκληρη βιομηχανία μόδας και ομορφιάς που τις αναγκάζει σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής που καταστρέφει το σώμα τους, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Κι όμως αυτό είναι κάτι που πλέον αφορά και τα δύο φύλα.

Από τη μία η έξαρση των ταινιών με υπερήρωες και από την άλλη τα social media, ο σύγχρονος άντρας κατακλύζεται από πρότυπα σώματος που στην καλύτερη δεν είναι ρεαλιστικά και στη χειρότερη καταστρέφουν το σώμα. Ειδικά μέσα από το TikTok, πάρα πολλοί influencers με την πραγματική έννοια του όρου, αφού πράγματι επηρεάζουν σημαντικό αριθμό νέων ανδρών, προωθούν μια τάση που λέγεται “bigorexia”.

Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την επίδειξη μιας μυϊκής ανάπτυξης στα όρια της δυσμορφίας μέσω εξωφρενικών ασκήσεων βαρών. Μια τάση που δημιουργεί ανασφάλεια στους νέους άντρες για την εικόνα τους, ότι δεν είναι αρκετά μυώδεις, αρκετά δυνατοί και τελικά δεν είναι αρκετά άντρες. Ταυτόχρονα προωθούνται αυστηρές δίαιτες με μοναδικό στόχο τη μειώση του βάρους και την αύξηση της μυϊκής μάζας που απέχει τρομακτικά από μια καλώς εννοούμενη ισορροπημένη διατροφή.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times γίνεται εκτενής αναφορά στο επικίνδυνο αυτό φαινόμενο και παρουσιάζονται μερικοί από τους influencers. Ένας από αυτούς είναι μόλις 16 ετών και έχει 400.000 ακολούθους στους οποίους δίνει συμβουλές για να του μοιάσουν. Η ηλικία του από μόνη της αρκεί για να καταλάβει οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος ότι δεν είναι λογικό και ασφαλές να ακολουθείς συμβουλές από ένα τέτοιο άτομο, όμως οι έφηβοι είναι ένας άλλος κόσμος.

Το TikTok από μόνο του δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κάποιο στρεβλό πρότυπο, είναι απλά το μέσο για να επιτευχθεί. Σε κάθε νέα προβολή ταινίας με υπερήρωες, πάντα υπάρχει τουλάχιστον ένα αφιέρωμα με τίτλο «η τρομακτική μεταμόρφωση του τάδε για τον δείνα ρόλο». Είτε μιλάμε για το σώμα φυσαρμόνικα του Christian Bale, είτε για το πως ο Robert Pattinson έγινε από τσιλιβήθρα, Batman, τέτοιες μεταμορφώσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται σαν πρότυπα. Ειδικά για τους ηθοποιούς το πρόγραμμα καθορίζεται από το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο κάτι που κάνει ακόμα πιο απάνθρωπες τις ασκήσεις και τη διατροφή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ότι κάποιος ηθοποιός γυμνάζεται 4 ώρες κάθε μέρα τις 6 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας και τρώει μόνο βραστά λαχανικά και στήθος κοτόπουλου, είναι μέρος της δουλειάς του και δεν το κάνει από κάποιο καπρίτσιο. Κάθε άντρας που σχεδιάζει μια ρουτίνα άσκησης και διατροφής πρέπει αφενός να λαμβάνει υπόψη ότι κάνει και άλλη δουλειά εκτός από το να διαβάζει ένα σενάριο σειράς και οι πραγματικές του ανάγκες απέχουν πάρα πολύ από αυτές ενός υπερήρωα, ακόμα και αυτού που τον υποδύεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.