ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για Novartis στις ΗΠΑ: Καταβάλλει 347 εκατ. δολάρια και «ξεπλένει» τα πολιτικά πρόσωπα

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για Novartis στις ΗΠΑ: Καταβάλλει 347 εκατ. δολάρια και «ξεπλένει» τα πολιτικά πρόσωπα

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό κλείνει η υπόθεση της Novartis στις ΗΠΑ, καθώς η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 347 εκατ. δολαρίων προκειμένου να κλείσουν οι έρευνες των αμερικανικών δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών για την υπόθεση δωροδοκίας στην οποία συμμετείχε τόσο η ίδια όσο και δύο θυγατρικές της, μεταξύ των οποίων και η Novartis Hellas.

Επίσης στο πλαίσιο του συμβιβασμού, η Ελλάδα παύει τις έρευνες κατά πολιτικών προσώπων αφού παραδέχεται ότι η διαφορά είναι «αστικής φύσεως».

Το ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε καταγγελία των πρακτικών της Novartis στις Βρυξέλλες και να την μπλοκάρει από μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά δεν το έπραξε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο φαρμακευτικός κολοσσός σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον διακανονισμό στον οποίο κατέληξε με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα πλήρωνε ταξιδιωτικά έξοδα γιατρών με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ενός από τα προϊόντα της.

Από την άλλη η Alcon, μονάδα που η Novartis πούλησε πέρυσι, ήταν υπεύθυνη για δωροδοκίες προκειμένου να προωθήσει τις δραστηριότητες του φαρμακευτικού ομίλου στο Βιετνάμ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Novartis Hellas, θυγατρική του φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελλάδα, θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 225 εκατ. δολαρίων για ποινικές ευθύνες στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού για ποινικές ευθύνες.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την απόφαση των αμερικανικών αρχών για την υπόθεση Novartis.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά.

Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis.

Αναμένουμε να δούμε πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο κ. Μητσοτάκης.

Ίσως έτσι να εξηγείται η απόφαση του να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή που του ήταν ήδη γνωστή…».

Παράλληλα, η Alcon Pte, πρώην μονάδα της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσει πρόστιμο 8,9 εκατ. δολαρίων επίσης στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τέλος, η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τη διευθέτηση της υπόθεση παραβίασης των κανόνων της SEC.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.