
Στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ενίσχυσης με πρόσθετα μέσα και προσωπικό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας στάθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές, εξήγησε πως από την 1η Μαρτίου έως και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 2019, προσθέτοντας ότι ειδικά τον Αύγουστο η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φθάνοντας το 94%.
«Για να έχουμε όλοι πλήρη εικόνα για το τεράστιο μέγεθος των προσπαθειών των στελεχών του Λιμενικού αρκεί να σας ενημερώσω ότι μόνο τον Αύγουστο είχαμε 68 περιπτώσεις εντοπισμού και αποτρέψαμε την είσοδο περίπου 3.000 ατόμων στη χώρα μας. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η τουρκική ακτοφυλακή όχι μόνο δεν συνεργάζεται όπως οφείλει, αλλά αντιθέτως συχνά συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορά μας και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα».
Αναφέρθηκε και στην προστασία της υγείας των πληρωμάτων και των επιβατών, στα επιβατικά πλοία, τονίζοντας: «Καθώς μιλάμε για εκατοντάδες δρομολόγια, θα υπάρξουν όπως και υπήρξαν παραβάσεις. Κάποια περιστατικά συνωστισμού σε λιμάνια, όπως και κάποια περιστατικά όπου επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα ή δεν τη φορούσαν σωστά. Αυτός ήταν ο λόγος της λήψης πρόσθετων μέτρων».
Ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος ως προς την τήρηση των μέτρων από τα πληρώματα, ενώ τόνισε πως μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα σε μέλος πληρώματος.
Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στις παραλίες και τη θάλασσα, έκανε λόγο για «έντονη προσπάθεια», καθώς με σχετικές νομοθετικές αλλαγές αυξήθηκε ο αριθμός των ναυαγοσωστών, αλλά και οι ώρες ναυαγοσωστικής κάλυψης. «Από 76% κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων το 2019 ανεβήκαμε φέτος στο 87%. Για να πιστοποιήσουμε την ορθή λειτουργία των ναυαγοσωστών πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 έλεγχοι», δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Όπως πρόσθεσε: «Τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Τα συμβάντα ήταν 210 λιγότερα σε σχέση με τα 205 του 2019, οι θάνατοι στη θάλασσα 155 από 267, τα περιστατικά τραυματισμού 25 έναντι 38. Πρόκειται ασφαλώς για σημαντική πρόοδο που υποδεικνύει ότι σε αυτόν το δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να μείνουμε υγιείς, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να είμαστε υγιείς και στη θάλασσα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Καταλήγοντας, αποκάλυψε πως «σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Εθνική Νησιωτική Πολιτική, όπου για πρώτη φορά η χώρα μας θα αποκτήσει εθνική στρατηγική στο χώρο της νησιωτικής πολιτικής και μάλιστα με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.