«Καρα-χάλιος». «Μαύρο χάλι», όνομα και πράγμα...

Κ.Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις και η ΕΕ είναι στο αν και το αλλά»

Κ.Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: «Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις και η ΕΕ είναι στο αν και το αλλά»

Το δείπνο των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε εξέλιξη, με τα δύο θέματα που έχουν μείνει για συζήτηση να είναι η Τουρκία και το κλίμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις Βρυξέλλες οι 27 δεν έχουν ολοκληρώσει το θέμα Τουρκία, με διπλωματικές πηγές να μεταφέρουν και μια πρώτη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο το γεγονός ότι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο σε αν και αλλά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται μπροοστά στο «τείχος» των χωρών που δεν επιθυμούν διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία: σε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά σε νέα αναβολή στις σχετικές αποφάσεις ως την επόμενη σύνοδο, τον Μάρτιο -και πλεόν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των διπλωματών, αφού το κείμενο φτάνει σε επίπεδο ηγετών.

Εν όψει του αποψινού δείπνου των ηγετών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν ακόμα και την αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία -και διαπραγματεύονται σε αντιστάθμισμα να υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μάλιστα, το Politico έγραψε ότι η Ελλάδα συζητούσε τη διοργάνωση ειδικής συνόδου για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας τον Φεβρουάριο -ωστόσο μετέφερε τη δήλωση «ανώτατου διπλωμάτη» ότι προς το παρόν «δεν βλέπει την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Χαρακτηριστική των κινήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο είναι οι σημερινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας, ότι υπογράψουν να υπογράψουν μία αύξηση κατά 50% της διμερούς εμπορικής συμφωνίας με την Ιταλία -φθάνοντας το συνολικό ύψος της στα 30 δισ. δολάρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.