Ανακοίνωση των εργαζομένων του Υπ. Εμπορίου αδειάζει Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για το Turkaegean: «Να αναλάβετε πολιτική ευθύνη»

Αντίδραση των εργαζομένων μετά την διάταξη της ΕΔΕ

Ανακοίνωση των εργαζομένων του Υπ. Εμπορίου αδειάζει Μητσοτάκη και Γεωργιάδη για το Turkaegean: «Να αναλάβετε πολιτική ευθύνη»

Η κυβέρνηση επιχείρησε αρχικά να επιβάλλει σιωπητήριο για να περιορίσει το πολιτικό κόστος από το μεγάλο φιάσκο, όμως αναγκάστηκε να αναλάβει δράση μετά τις αντιδράσεις.

Όταν λέμε ανάληψη δράσης, βέβαια, εννοούμε να… πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών σε υπαλλήλους του υπουργείο, κάτι που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης από χθες βγάζοντας την ουρά του απ΄ έξω και διατάζοντας ΕΔΕ κατά εργαζομένων.

Κάλυψη στον Άδωνι Γεωργιάδη με επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα του παρείχε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με τον Κ. Μητσοτάκη να καλύπτει πλήρως τον υπουργό Ανάπτυξης και να δηλώνει ότι «προφανώς» οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές.

«Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σήμερα, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Εμπορίου με μια ανακοίνωση-καταπέλτη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Άδωνι Γεωργιάδη, αποκαλύπτει ότι η Υπηρεσία Σημάτων δεν έλαβε ποτέ σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία.

Υπογραμμίζουν εξάλλου ότι «η κυβέρνηση αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, στην ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων με τον καλύτερο τρόπο, ψάχνει να βρει τιμωρίες για ανύπαρκτα λάθη και παραλείψεις δημοσίων υπαλλήλων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Μετά από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο μας, όπως προκύπτει από τα συσσωρευμένα προβλήματα (κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του κτηρίου, και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με αποτέλεσμα αυξημένο φόρτο εργασίας για τους υπαλλήλους) και έχουμε επανειλημμένως προβάλει και επισημάνει σε πολλαπλές ανακοινώσεις μας αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα:

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Προς πληροφόρηση οποιουδήποτε δεν το γνωρίζει ή κάνει πως δεν το γνωρίζει, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο καθώς δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας που εφαρμόζεται ανάμεσα στην Υπηρεσία Σημάτων και το εν λόγω Ευρωπαϊκό Γραφείο, ο υπάλληλος ο οποίος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, σημειώνει την αγγλική σημασία των ελληνικών (είτε γραμμένων με ελληνικούς είτε με λατινικούς χαρακτήρες) λέξεων οι οποίες περιλαμβάνονται στα σήματα που κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα ελέγχου της εγκυρότητας της καταχώρησης του ευρωπαϊκού σήματος. Στο συγκεκριμένο σήμα, η λέξη δεν ήταν ελληνική ούτε καν ελληνική έκφραση γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε δεν χρειαζόταν να σημειωθεί η αγγλική μετάφραση του. Συνεπώς δεν υπήρχε η οποιαδήποτε, εμπλοκή θεωρήσει κάποιος, της Υπηρεσίας Σημάτων.

Όλα τα υπόλοιπα αναπαράγονται για επικοινωνιακούς λόγους ούτως ώστε να μετακυλιστεί η όποια πολιτική ευθύνη στις πλάτες των συναδέλφων. Η ουσία είναι ότι ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Έλληνες αποσπασμένοι συνάδελφοι δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στον εξέταση και καταχώρηση του ανωτέρω σήματος.

Συγκεκριμένα για την εξέταση της αίτησης είναι αρμόδιος ένας (1) εξεταστής που στη συγκεκριμένη περίπτωση, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, ήταν μια υπάλληλος άλλης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία και έκανε δεκτή την αίτηση. Μετά τη δημοσίευση της αίτησης, υπήρχε δυνατότητα κατάθεσης ανακοπής κατά της απόφασης της εξετάστριας, αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εναπόκειται στα καθήκοντα της Δ/νσης Σημάτων όπως περιγράφονται στον τότε Οργανισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σύμφωνα με το Π.Δ. αριθ. 147/2017 ( άρθρο 57).

Σε κάθε περίπτωση το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) απολαμβάνει νομικής διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον έλεγχο και καταχώρηση των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων. Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Σημάτων ουδέποτε έλαβαν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου για οποιαδήποτε έρευνα σημάτων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένη αναφορά ενδείξεων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος.

Όπως πάντα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, κάποιος υπάλληλος πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα.

Η κυβέρνηση αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, στην ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων με τον καλύτερο τρόπο, πόσο μάλλον όταν το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2021, ψάχνει σήμερα να βρει τιμωρίες για ανύπαρκτα λάθη και παραλείψεις δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι το φυσικό επακόλουθο της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και της σημασίας του τομέα των εμπορικών σημάτων που αντί να τον αξιοποιήσουν για την προβολή της χώρας και της εθνικής οικονομίας προτίμησαν να τον παραδώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ:
-ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΔΕ
-ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.