Οι μάχες που κρίνουν τον νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης: Οι 7+3 ανοικτοί λογαριασμοί

Οι μάχες που κρίνουν τον νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης: Οι 7+3 ανοικτοί λογαριασμοί

Οι μάχες σε 7+3 ανοικτούς λογαριασμούς κρίνουν τον νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης ο οποίος θα συμπληρωθεί σήμερα με την ολοκλήρωση του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι σε έξι περιφέρειες (Κ. Μακεδονία, Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ν. Αιγαίο και Κρήτη) αναδείχθηκε νέος περιφερειάρχης απο την πρώτη Κυριακή, ενώ το ίδιο συνέβη και σε 107 Δήμους μεταξύ των οποίων Γλυφάδας, Αλίμου, Περιστερίου, Νεάπολης – Συκεών, Βόλου κ.α.

Με τα εως τώρα δεδομένα η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους υποψήφιούς της σε πέντε περιφέρειες και διεκδικεί με αξιώσεις άλλες έξι με επτά. Από την άλλη πλευρά η επίδοση που κατέγραψαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερη και από αυτή που είχε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Η Κουμουνδούρου πιθανότατα να μην κερδίσει καμία περιφέρεια ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με το ευνοϊκό σύστημα της απλής αναλογικής ελέγχει μόλις το 11,39% των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων (79 σε 693).

7+3 ανοικτοί λογαριασμοί

Περιφέρεια Αττικής

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δίνει ένα σαφές προβάδισμα 18 μονάδων στην υποψηφιότητα Γιώργου Πατούλη καθώς ο υποψήφιος της ΝΔ έλαβε 37,63% έναντι 19,71% της Ρένας Δούρου.

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους ψηφοφόρους του Γιάννη Σγουρού που πήρε 17,4%. Ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι δεν θα κάνει υποδείξεις, επισήμανε όμως ότι οι πολίτες «μπορούν να επιλέξουν Περιφερειάρχη με βάση το έργο που έχει προσφέρει ο καθένας». Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη φράση αποσκοπεί στην υπενθύμιση των λανθασμένων χειρισμών της κυρίας Δούρου στο Μάτι και την Μάνδρα.

Την ίδια ώρα ο κ. Σωτήρης Μεθενίτης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του κ. Σγουρού και πρώην δήμαρχος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας εξέφρασε την στήριξή του στον Γ. Πατούλη εκτιμώντας ότι θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για την διοίκηση της περιφέρειας.

Άλλωστε, μόνο συνεργασία των παρατάξεων Πατούλη – Σγουρού εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία (55 έδρες στις 101) για να εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ιδιαίτερη σημασία δίνει το επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ρίχνοντας περισσότερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να κόψει πρώτος το νήμα ο Παναγιώτης Νίκας.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αφήνει ορθάνοικτους λογαριασμούς καθώς ο Πέτρος Τατούλης προηγείται με βραχεία κεφαλή 1.753 ψήφων (34,09% έναντι 33,7%) έναντι του κ. Νίκα. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε περιοδείες σε Αρκαδίας και Αργολίδα.

Πάντως, καταλυτικά θα λειτουργήσει η συμπεριφορά των 51.437 (14,63%) ψηφοφόρων του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δέδε. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να προτιμήσουν την αποχή καθώς και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από συντηρητική παράταξη αν και ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να επιχειρήσει την στήριξη του κ. Τατούλη προκειμένου να εμποδίσουν την επικράτηση του «γαλάζιου» χρώματος και στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Δυτική Ελλάδα

Μετά από μια εντυπωσιακή πορεία τις τελευταίες εβδομάδες ο Νεκτάριος Φαρμάκης, υποψήφιος της ΝΔ για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τερμάτισε πρώτος στον α’ γύρο με 36,96% αφήνοντας πίσω τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα (32,93%) που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και υποστηρίχθηκε και από την Κουμουνδούρου.

Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την συνολική δυναμική που έχουν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια αλλά και την φθορά που προκαλεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ. Και σε αυτή την περίπτωση ρόλο καταλύτη θα διαδραματίσει η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του 3ου Κώστα Σπηλιόπουλου που πήρε 12,21% ο οποίος δήλωσε ανοικτά την στήριξή του στον Νεκτάριο Φαρμάκη.

Ιόνια Νησιά

Η συμμαχία της κυρίας Ρόδη Κράτσα με τον γαλάζιο» αντάρτη Σπύρο Σπύρου φαίνεται πως εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την επικράτησή της στην τελική μάχη για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η υποψήφια της ΝΔ έλαβε στον πρώτο γύρο 29,5% έναντι 22,16% που πήρε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο κ. Σπύρου, που ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα πως είναι η αυτονόητή η στήριξή του στην υποψηφιότητα Κράτσα, συγκέντρωσε 18,4%.

Βόρειο Αιγαίο

«Εμφύλια» είναι η τελική αναμέτρηση για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς η νυν περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου (30,6%) αντιμετωπίζει τον «γαλάζιο» αντάρτη Κώστα Μουτζούρη.

Ρυθμιστές καθίστανται οι ψηφοφόροι του υποψηφίου του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Χριστόφας (19,63%), ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δώσει «γραμμή» λέγοντας ότι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με όποιον αναδεχθεί νικητής.

Ανατολική Μακεδονία Θράκη

«Γαλάζιος» εμφύλιος είναι και ο β’ γύρος για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης καθώς ο υποψήφιος της ΝΔ Χρήστος Μέτιος που εξελέγη πρώτος με 34,36% θα αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη 30,61%. Επισήμως, αμέτοχος μένει υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Κατσιμίγας.

Στερεά Ελλάδα

Η μάχη του β’ γύρου θα δοθεί μεταξύ του γαλάζιου υποψηφίου Φώτη Σπανού (39,71%) και του πρώην δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου (23,84%).

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Αναγνωστάκης, γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κατετάγη 3ος με ποσοστό μόλις 14,14%.

Δήμος Αθηναίων

Νέος δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να θεωρείται ο Κώστας Μπακογιάννης καθώς με ποσοστό 42,65% έναντι 16,98% που συγκέντρωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) δεν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής.

Για τον λόγο αυτό και ο τρίτος στην κατάταξη Παύλος Γερουλάνος (13,19%) απέφυγε να εκφράσει την στήριξή του σε έναν από τους δύο τελικούς μονομάχους.

Πάντως, οι 3 υποψήφιοι που συγκέντρωσαν αθροιστικά 35 από τις 51 έδρες του δημοτικού συμβουλίου φαίνεται πως έχουν καλή «χημεία» συνεργασίας.

Δήμος Πειραιά

Καθαρή νίκη που δεν αφήνει περιθώρια ανατροπής στο β’ γύρο κατέγραψε και ο Γιάννης Μώραλης (45,34%) στον Πειραιά. Απέναντί του θα βρει τον υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Βλαχάκη που συγκέντρωσε 27,13% ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Μπελαβίλα (14,58%) πιθανότατα να προτιμήσουν την αποχή.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Μετά από μια επεισοδιακή διαδικασία που οδήγησε σε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων ο ανεξάρτητος Κώστας Ζέρβας (14,93%) εξασφάλισε τον εισιτήριο για τον β’ γύρο αφήνοντας οριακά στην 3η θέση τον Γιώργο Ορφανό (14,52%).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Ταχιάος οδήγησε την κούρσα με 22,4% και πιθανότατα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση καθώς συνυπολογίζει στην στήριξη των ψηφοφόρων του κ Ορφανού που προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.